FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu 'torba' bütün toplumu değiştirecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Meclis'te görüşülen ve kamuoyunda 'Torba yasa' olarak bilinen tasarının toplumsal hayatı değiştireceğini söyledi.

Bu 'torba' bütün toplumu değiştirecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve kamuoyunda 'Torba yasa' olarak bilinen 'İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı' görüşmeleri sırasında tasarı hakkında bilgi verdi.

Tasarının, pek çok bakanlığın faaliyet alanlarına giren ve yaklaşık 70 kanunda değişiklik öngören düzenlemeleri içerdiğini belirten bakan Çelik, şu anda milletin gözü, kulağının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olduğunu söyledi.

TORBADA YOK YOK

11 yıllık süreç içerisinde çalışma ve sosyal güvenlik alanında son derece önemli reformlar gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Çelik, "Bunlardan biri iş kanunu, sosyal güvenlik reformu, genel sağlık sigortası, intibak düzenlemesi, istihdam paketleri, teşvik uygulamaları, memurlara toplu sözleşme hakkı, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası gibi, toplumumuzun son derece önemli kesimlerini, neredeyse tümünü ilgilendiren önemli reformlar gerçekleştirilmiştir. Ancak sizlerin de bildiği gibi sosyal hayat hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci yaşamaktadır. Örneğin 2002'den bu yana aktif sigortalı sayımızda 7 milyon, pasif sigortalı sayımızda ise 4 milyon artış gerçekleşmiştir. Bu değişime ayak uydurmak ve toplumumuzun beklentilerine etkin, verimli ve hızlı bir şekilde cevap verebilmek için mevzuatımızı da çağın gereklerine ve bu taleplere cevap verecek şekilde düzenleme zarureti vardır. Yani mevzuatımızın dinamizmi toplumsal hayatın değişim ve ihtiyaçlarının gerisinde kalmamalıdır" dedi.

15 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR
Tasarının SGK ile ilgili bölümü, yaklaşık 15 milyon iş yeri ve sigortalı ile 100 milyar liralık alacağı ilgilendirdiğini belirten Bakan Çelik, "Bu amaçla, sigorta prim borçları, sosyal güvenlik destek prim borçları, idari para cezaları, genel sağlık sigortası prim borçları, inşaat ve ihale konusu işlere ait fark ve prim borçları yapılandırılmaktadır. Bu kapsamda, genel sağlık sigortalıların borçlarının ana parasını peşin ödemeleri halinde gecikme zamları ve gecikme cezaları tamamen silinmektedir. Bunların dışında prim borçlarında ise peşin ödemelerde gecikme cezası ve gecikme zammı silinerek anapara TÜFE, ÜFE ile güncellenmektedir. Peşin ödeme yerine taksitle ödemeyi tercih eden vatandaşlarımız açısından vade farkı uygulanarak 6, 9, 12 ve 18 taksit imkanı getirilmekte ve taksitlerin iki ayda bir ödenmesi sağlanmaktadır" dedi.

SÖZÜMÜZÜ YERİNE GETİRDİK

Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Soma faciası elim olayından sonra, arkadaşlarımız tasarıda nelerin yer aldığını burada ifade ettiler ama bir ihtilaf konusu olarak burada takdim edilen, sanki sözler verilmiş de yerine getirilmemiş gibi ifade edilen hususlara da bir açıklık getirmek istiyorum. Biz işçi kardeşlerimizle bir araya geldik. Gerek Manisa'da bir araya geldik gerek Ankara'da parti genel merkezimizde bir araya geldik. Onlarla yaptığımız değerlendirmelerde kendilerine ne söz verdiysek bunların tamamını yerine getirdiğimizi ifade etmek istiyorum. Bunları arkadaşlarımız burada ifade ettikleri için ben söylemiyorum ama özellikle sivil şehitlere verdiğimiz haklar ne ise aynı hakları Soma'da hayatını kaybeden kardeşlerimizin hak sahiplerine de verdiğimizi belirtmek istiyorum. Diğer hususlar, 'Efendim, iş yerleri, ocaklar kapalı' Ocaklar kapalı, doğru. Denetim şu anda devam ediyor. Kapalı ocaklar açılıncaya kadar da onlara gerek yardım olarak gerekse ücretin daha sonra işverene rücu edileceği düzenlemeleri yapmış bulunuyoruz."

TAŞERONUN KIDEM TAZMİNATI SORUNU KALKTI

Tasarının önemli bölümlerinden bir tanesinin de taşeron uygulaması ile ilgili olduğunu belirten Bakan Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bununla ilgili, tabii uzun, çok uzun şeyler söylemek mümkün ama kısaca şunu ifade etmek istiyorum. Taşeron uygulaması bugünün uygulaması değil, 1936 yılından beri var olan bir uygulamadır. Bu dönem içerisinde gerek ben bu kürsüden gerek sosyal taraflarla bir araya geldiğimde defalarca söyledim. Burada bir keyfilik oluşmuş, burada sıkıntılı bir atmosfer var. Bu sıkıntılı durumun, emeğin sömürüsüne dönmesine yönelik bu atmosferin, bu tablonun ortadan kaldırılması gerekiyor dedik. Onun için taraflarla uzunca çalışma yaptık. Şimdi ne geldi, ne getiriyoruz. Bakınız, alt işveren yani hizmet alımı, İş Kanunu'nun 2'nci maddesi çerçevesinde gerçekleştirilebilecek yani bir teknolojik nedene veya uzmanlık gerektiren veya işin gereği durumlarında, bu üç şart aranan hususlarda hizmet alımı gerçekleştirilecek. Başka, yardımcı işlerde hizmet alımı gerçekleştirilecek, bu yardımcı işleri de Bakanlar Kurulu olarak belirleyeceğiz, ondan sonra değişme şartı, şansı yok. Onlar belirlenecek ve ondan sonra onun dışındakiler, İş Kanunu'nun 2'nci maddesindeki hususların ve yardımcı işlerin dışındaki tüm çalışma hayatı asıl işçi olarak gerçekleşecek. Şimdi, arkadaşların burada çıkıp "Yahu taşeron uygulamasıyla ilgili ne getiriyor?" ifadeleri, ne getirdiğini açıkça ifade ediyorum. Yardımcı işler, İş Kanunu'nun 2'nci maddesinde belirtilen hususların dışındakiler asıl işverenin, asıl işçisi olarak çalışacaklarını belirtiyorum. Yine yasada şöyle düzenleme geliyor. Siz temizlik işçisi olarak aldığınızı başka bir yerde istihdam imkanınız vardı. Yasa diyor ki: 'Hayır, ihalesini yaptığınız iş temizlik işiyse temizlik işinden başka bir yerde istihdam etme imkanınız yok.' Kıdem tazminatı, defalarca burada gündeme getirdik, kıdem tazminatı uygulaması mevcut tazminat 12 ayı gerektiriyor,12 ay çalışmasını gerektiriyor idi. Ama alt işverenler 11,5 ay çalıştıkları için bundan mahrum idiler, bu düzenlemeyi buraya yerleştirdik. Artık, taşeron işçilerimizin kıdem tazminatı sorunu ortadan kalkmış bulunuyor, kamu bunu tekabül ediyor, çalıştığı kurumlar tarafından tazminatları ödenecek."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler