FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çalık: Türkiye en az yüzde 5 büyür

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkiye'nin 2011'de en hızlı büyüyen sayılı ekonomilerden biri olduğunu belirtti.

Çalık: Türkiye en az yüzde 5 büyür

Ve "Avrupa'daki belirsizliklere rağmen bu yıl da ekonomi en az yüzde 5 büyür" dedi.

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkiye'nin siyasi istikrar, doğru yönetim, uygulanan ekonomik reformlarla bölgesel bir oyuncu konumuna geldiğini belirtti. Çalık, "Dünya için zor bir yıl olan 2011'de bile Türkiye beklentilerin çok üzerinde, en hızlı büyüyen sayılı ekonomilerden biri oldu. Küresel ekonomiye, özellikle Avrupa'ya ilişkin belirsizliklere rağmen; Türkiye'nin 2012'de en az yüzde 4-5 civarında büyüyeceğini düşünüyorum" dedi. Türkiye'nin ticarette tek pazar riskini azaltılıp, yeni pazarlara açıldığını söyleyen Çalık, "Avrupa'nın yavaşlaması, diğer pazarlarımızın güçlenmesiyle dengelenmektedir. Diğer yandan ülkemizin güçlü büyümesi ve artan refahı, orta kesimin güçlenmesi ile kuvvetli bir iç talep oluşturarak yurtdışı pazarlardaki değişimleri tolere etmenin yanı sıra, yeni imkânlar sunmaktadır. Türkiye, son 10 yıldır sürekli kendini geliştirerek doğru işler yapıyor; risklerini de görüyor ve önlemini alıyor" diye konuştu.

700 MİLYON $'LIK YATIRIM
Çalık Grubu'nun hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ahmet Çalık, "15 ülkede 20 bini aşkın çalışanla faaliyet gösteriyoruz. Bu ülkelerden her birinin özel şartlarına uyum göstererek yoğrulduk. Krizlere alışık ve aşılıyız. Eğer hazırlıklıysanız, güneşli günleri de kış şartlarını da doğal karşılar, hepsinin geçici olduğunu bilir ve önleminizi ona göre alırsınız" dedi. Çalık, 2011'de holdingin aktif büyüklüğünün yüzde 20 arttığını, cirolarının ise yüzde 50 oranında büyüdüğünü, 700 milyon dolarlık yatırım yaptığını söyledi. Ahmet Çalık, "Bu yıl için elimizdeki büyük projeler hariç, yaklaşık 250 milyon dolar tutarında yatırım yapmayı öngörüyoruz" diye konuştu.

5 yıl vadeli bono itfasını yapıp yeni projelere bakacağız
Toplam 200 milyon dolar tutarında tahvil ihracı gerçekleştiren grubun bugüne kadarki taahhütlerini diğer konularda olduğu gibi eksiksiz yerine getirdiğini söyleyen Çalık, "Martta da 5 yıl vadeli olan bonomuzun itfasını gerçekleştirip grubumuz önümüzdeki dönemlerde yeni projelerine bakmaya devam edecektir. Tabii bu olumlu itfa ve ilgi yeni bir tahvil çıkartılması durumunda grubumuzun çok daha uygun koşullarda fon temin edebileceğini göstermektedir. Şu an itibarıyla böyle bir plan bulunmamakla birlikte önümüzdeki dönem koşulların uygunluğuna bağlı olarak tahvil ihracına çıkılabilinir" diye konuştu.

Projelerimizle kentsel dönüşüme katkı sağlıyoruz
Ahmet Çalık, Gap İnşaat'ın yer aldığı Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi'nde ilk etap satışlarıyla ilgili çalışmalara başlandığını, Fener-Balat projesiyle ilgili de geliştirme çalışmalarının sürdüğünü anlatarak, şöyle konuştu: "Ataşehir'deki Metropol İstanbul projesinin ilk fazı satışa çıktı. Önemli bir ilgi var ve güzel bir satış grafiği yakaladılar. Üsküdar Burhaniye'deki Şehrizar Konakları projemiz ise yeri ve modern mahalle konseptiyle yüzük taşı işlerden. Bu yıl sonunda ilk sakinlerini ağırlayacak. Satışa başlanan projelerimizden bu yıl 500 milyon doların üstünde gelir elde etmeyi bekliyoruz."

Turkuvaz'a gelen teklifler markaya katkımızı gösteriyor
Turkuvaz Medya'nın sermayesinin güçlendirildiğini, baskı ve yayın kalitesinin iyileştirildiğini, birçok yeni markanın oluşturulduğunu anlatan Çalık, satış konusunda da açıklamalar yaptı. Markaya gelen ilk tekliflere göre yoğun bir ilginin oluştuğunu söyleyen Çalık, "Bu da göstermektedir ki markamıza önemli katkılarımız olmuştur. Tabii burada yurtdışında oluşan gelişen Türkiye algısının da önemli bir yeri var" dedi. Ahmet Çalık, Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Doğu Akdeniz Rafineri ve Petrokimya projesinde çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak, bu iki projenin dışında, hali hazırda portföyümüzde elektrik ve gaz dağıtım şirketleri ile rüzgâr ve HES projeleri yer alıyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler