FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çalışan anneye 300 euro destek

SOSYAL Güvenlik Kurumu’nun (SGK) AB destekli, 0-24 aylık çocuk sahibi annelere 36 aya kadar aylık 300 euro hibe destek sağlayacağı ’Evde Çocuk Bakımı Projesi’ne başvurular, 25 Haziran’da başlıyor.

Çalışan anneye 300 euro destek

SGK’nın AB fonu desteğiyle uygulayacağı, çalışan annelerin iş hayatına devam etmesini sağlamak amacıyla yürüteceği ’Evde Çocuk Bakım Projesi’ üç pilot ilde uygulanacak. Antalya, İzmir ve Bursa’da toplam 5 bin çalışan anneye çocukların bakımı için aylık 300 euro hibe destek verilecek.

Proje için başvurular ise SGK.gov.tr adresi üzerinden 25 Haziran tarihi itibariyle başlanacak. Ülkemizde kadın çalışanlara verilen ücretlerin düşüklüğü ve çocuk bakım imkanlarının kısıtlılığı nedeniyle anne olan kadının iş hayatından çekildiğini belirten Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol, ev hizmetleri sektöründe kayıtdışı istihdam oranının ise yüzde 96 olduğunu kaydetti.

Projenin 0-24 ay aralığında çocuk sahibi ve sigortalı çalışan, iş hayatına geri dönecek veya yeni girecek anneleri kapsadığını belirten Selim Erol, "Çocuklarının bakımı için çocuk bakıcısı istihdam edebilmelerini temin amacıyla geliştirilen proje, Antalya, Bursa ve İzmir’de uygulanacak. Aylık yaklaşık 300 euro hibe desteği sağlanacak. Çocuğuna tek başına bakıp, engelli çocuğu olan ve resmi makamlarca sertifikalı çocuk bakıcısı çalıştıran annelere yapılacak hibe desteği 390 euro olacaktır" dedi.

DESTEK 36 AYA KADAR

24 aylıktan küçük çocuğu olanın yararlanabileceği desteğin çocuklar 36’ncı ayı doldurana kadar verileceğini belirten Erol, Antalya’da 1500 anne ve 1500 bakıcı olmak üzere 3 bin kadının istihdamının hibe yardımıyla destekleneceğini söyledi. Erol, İzmir ve Bursa ile birlikte bu rakamın 5 bin anne, 5 bin çocuk bakıcısı olmak üzere toplam 10 bin olduğunu açıkladı. Bütçenin AB ve SGK tarafından karşılanacağını belirten Erol, toplam bütçenin 38 milyon Euro’sunun annelere mali destek olarak hibe edileceğini kaydetti.
YARARLANMA ŞARTLARI

Destekten yararlanma şartları ise şöyle; Anne ve bakıcı aynı ilde ikamet edecek ve Türk vatandaşı olacak. Annenin başvurudan 1 gün dahi önce de olsa sigortalı çalışıyor olması gerekiyor. Annenin en fazla asgari ücretin brüt tutarının iki katına kadar yaklaşık 2 bin 500 TL’den yüksek brüt gelire sahip olmaması gerekiyor. Çocuk bakıcısı en az ilkokul mezunu olmalı. Anne ve çocuk bakıcısı arasında birinci derece akrabalık ilişkisi olmamalı. Annenin proje kapsamında başka birinin çocuğu için çocuk bakıcı beyan edilmemiş olması gerekiyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler