FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çeyiz hesabında 25 bin TL biriktirene 5 bin TL devletten

Yuva kurmaya hazırlanan gençlere 5 bin liraya kadar devlet desteğinin sağlanacağı Çeyiz Hesabı için başvurular başladı. 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapacak olanlar hesap açabilecek.

Çeyiz hesabında 25 bin TL biriktirene 5 bin TL devletten

Evlilik hazırlığı yapan gençler çeyizi sandıkta değil bankada biriktirecek. Devletin yuva kurmak isteyen gençlere 5 bin liraya kadar katkı sağlayacağı ‘Çeyiz Hesabı’ uygulaması 18 Nisan’da başladı. Evlilik amacıyla para biriktirmek isteyen gençler çeyiz hesabı hizmeti sunan bankalara herhangi bir zaman diliminde başvuru yapabilecek. Bankalarda açılacak Çeyiz Hesapları için yüzde 20 oranında devlet katkısı ödenecek.

Devlet katkısı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine konulan ödenekten karşılanacak ve hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek. Toplam 5 bin liraya kadar verilecek devlet katkısından yararlanmak için 27 yaşından önce evlenmek gerekiyor.

Uygulamadan yararlanmak isteyenler nüfus cüzdanıyla yurtiçindeki tüm bankalara TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtıracak. Çeyiz Hesabı açılırken bankayla sözleşme düzenlenecek ve bunun “Çeyiz Hesabı” olduğu belirtilecek.

EVLİLİK CÜZDANI GÖSTERİLECEK

Çeyiz Hesabı sadece bir kişi adına ve Türk Lirası üzerinden açılabilecek. Ortak hesap olarak açılamayacak. 18 yaşından küçükler adına veli ya da vâsileri tarafından Çeyiz Hesabı açılabilecek. Çeyiz Hesabı’na devlet katkısından, Türk vatandaşlığından çıkarılan ve “mavi kartlı” olarak adlandırılan gurbetçiler ile bunların çocukları ve torunları da yararlanabilecek. Devlet katkısı için evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde, hesapların bulunduğu bankaya nikâh cüzdanıyla birlikte başvurulması gerekiyor.

EN DÜŞÜK ÖDEME 100 TL

Çeyiz Hesabına her ay 100 lira ile bin lira arasında düzenli para yatırmak gerekiyor. Katılımcılar, hesabı ilk açtıklarında, bir defaya mahsus 15 bin liraya kadar toplu para da yatırabilecek. Çeyiz Hesabı’na aylık veya 3 aylık periyotlar halinde para yatırılacak. Aylık periyodu seçenler bir yılda en fazla 3 defa; 3 aylık periyodu seçenler ise yılda en fazla 1 defa ödemeyi aksatabilecek. Daha fazla aksamada devlet katkısı hakkı kaybolacak

BİRİKEN PARADAN YILDA 2 KEZ PARA ÇEKİLEBİLECEK

Çeyiz Hesabı’na ödeme yaparken parasal açıdan sıkışıklığa girenlere yılda 2 defa hesaptan para çekme hakkı tanınacak. Fakat, para çekildikten sonra kalan bakiye tutarın, hesabın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olmaması gerekecek. Örneğin, ayda 400 liradan 15 ay ödeme yapan, biriken 6 bin liranın 4 bin 500 liraya kadar kısmını çekebilecek. Aylık yatırılması gereken minimum 100 liranın karşılığı olan bin 500 liraya ise dokunamayacak. Çeyiz Hesabı’na sağlanan devlet katkısından yararlanabilmek için evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca hesaba düzenli ödeme yapılması gerekecek. İkinci bir koşul ise evliliğin 27 yaşını doldurmadan yapılması gerekecek. 27 yaşını doldurmasına 3 yıldan az süre kalanların hesap açmasına gerek bulunmuyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler