FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çin susamlı 4 simit 1 lira

İstanbul'da 100 gramı 1 lira, Bursa'da 75 kuruş ve Ankara'da 60 kuruşa satılan simit, merdiven altında, çeşitli yöntemlerle daha ucuza, sağlıksız üretilebiliyor.

Çin susamlı 4 simit 1 lira

Kayıtlı üretim yapan yerler ve satanlara göre, İstanbul'da 100 gram taze simit 1 lira, Bursa'da 75 kuruş ve Ankara'da ise 60 kuruştan alınabiliyor. Tüketimin fazla olduğu büyük şehirlerde tazesinin üçünü hatta dördünü 1 liradan alabilmek de mümkün olabiliyor.

Ucuza satılan simitlerin maliyetleri çeşitli yöntemlerle düşürülüyor. Birçok merdiven altı üreticisi, kilosu 10 liralık yerli susam yerine Çin'den ithal edilen kilogramı 2 lira olanı kullanıyor. Bu da maliyeti bir ölçüde düşürüyor.

Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Erdal Pınar, Çim susamı kullanılmasının yanı sıra birçok hileli durumun söz konusu olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kayıtlı fırıncıların önemli bölümü çuvalı 52 lira olan kaliteli un kullanıyor. Merdiven altında üretim yapılan kayıtsız fırınlarda ise çuvalı 35 lira olan en düşük kalitede un tercih ediliyor. En önemlisi de pekmez yerine karamelize edilmiş şeker kullanılıyor. Ayrıca Çin'den getirilen susamlar genellikle küflü oluyor." BURSA'DA GÜNDE 50 BİN SİMİT SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR Bunların yanı sıra, vergi vermeden üreten, sigortasız işçi çalıştıran fırınlarda maliyetlerin çok düştüğünü ifade eden Pınar, “Sonuçta '3 simit 1 lira' sloganıyla simit satılabiliyor. Bu simitlerin ne kadar sağlıksız olduğu ortada” dedi.

Pınar, kayıtlı fırınların denetlendiğini ancak merdiven altı üreticilerine kimsenin dokunmadığını ileri sürerek, “Bursa'da günde 150 bin simit tüketiliyor. Bunun 50 bini kaçak üretim. İstanbul ve Ankara gibi illerde bu rakam çok daha fazla olabiliyor. Hijyenden, temizlikten kontrolden uzak üretimler halk sağlığını tehdit ediyor. Bizler simit konusunda da hassas olunmasını, halk sağlığının önemsenmesini istiyoruz” diye konuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler