FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Civciv krizinde 'orta yol' aranıyor

Kanatlı Hayvan Et Üreticiler Merkez Birliği ile sektörün öncü markalarından Banvit, üretim krizini aşmak için cuma günü masaya oturacak. "Artık bıçak kemiği deldi, geçti" serzenişinde bulunan Birlik Başkanı Koç, "Anlaşamazsak üretimi durdururuz" diye konuştu.

Civciv krizinde 'orta yol' aranıyor

Büyük markalar için tavuk yetiştiren üreticilerin yaşadığı sıkıntılar, üretimi durma noktasına getirdi. Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği'nin maliyetleri kurtarmadığı gerekçesiyle üretimi 30 Ağustos'tan itibaren durduracağını duyurması, sektörde yeni bir krize kapı araladı. Maliyetlerin altında üretim yaptıklarından yakınan üreticiler, "İki yıl önceki fiyatlarla yem alamıyoruz, beyaz ette kuş gribi dönemindeki olumsuz şartlar düzeldi, sektör büyüyor ancak bu bize yansımadı" görüşünde... Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği, 18 büyük firmanın kendi aralarında anlaşarak, üreticiye verilecek yetiştirme bedelinin artmaması yönünde hareket ettiğini öne sürüyor.

TARAFLAR GÖRÜŞME HALİNDE

4 bin 800 yetiştiriciyi temsil eden Birlik ile sektörün öncü marklarından Banvit, yaşanan krizi aşmak için görüşme halinde. 16 Ağustos'ta bir araya gelen taraflar, cuma günü yeniden buluşacak. Bu toplantıda nihai bir karara varılması bekleniyor. Bu arada sorunun çözümü için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'da devreye girdi.

"ARTIK BIÇAK KEMİĞİ DELDİ GEÇTİ"

Yaşanan süreçle ilgili Dünya'ya değerlendirmede bulunan Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, "Firma ile görüşmelerimiz devam ediyor. Cuma günü bir araya geleceğiz. Taleplerimiz karşılanmazsa Banvit için tavuk yetiştirmeyi durduracağız" dedi. 18 büyük firma içinde tavuk yetiştirmeme yönündeki kararın ilk olarak Banvit için alındığını ancak bununla sınırlı kalınmayacağını ifade eden Koç, "Banvit'le başladı, çünkü onlar diyaloğa daha soğuk ve yüzde 15 daha az kazandırıyorlar" diye konuştu.

Türkiye'nin beyaz ette dünyanın en büyük 8. üreticisi olduğu bilgisini veren Koç, "Sektörün büyüklüğünü düşününce üretimi durdurmak kolay değil, ama artık bıçak kemiği deldi geçti" ifadelerini kullandı. Türkiye'de günlük 4 milyon 700 bin adet civciv üretildiğini belirten Koç, "Biz almazsak o kadar civcivi koyacakları başka tesis yok" dedi.

30 Ağustos'a kadar anlaşma sağlanamaması durumunda Banvit ile ilişkilerini askıya alacaklarını söyleyen Koç, üretimi durdurma yönünde karar alırlarsa bunu üye olmayan üreticilerin de izleyeceğine dikkat çekti.

BEYAZ ET ÜRETİCİLERİ 'KİMLİK' İSTİYOR

Öte yandan sektörün bir diğer sorunu da yönetmelik eksikliği olarak gösteriliyor. Türkiye'deki yaklaşık 14 bin tavuk üreticisi işletmenin 'kimliksiz' çalıştığını, bu işletmelerin en küçüğünün 2 milyon liralık yatırımla kurulduğunu ve sektörün 90 bin kadar kişiyi istihdam ettiği belirten Abdullah Koç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan söz konusu işletmeleri tanımlayan bir yönetmelik çıkarmalarını beklediklerini ifade etti.

Eski Bakan Faruk Çelik ile sürecin belli bir noktaya getirildiğini kaydeden Koç, "8 aydır bunun için çalışıyoruz. Bakan değişince süreç doğal olarak aksadı. Şu an kimliği olmayan insan durumundayız" dedi. Kendilerine ilişkin bir tanımlama olmadığı için son olarak Ziraat Bankası'na olan çiftçi borçlarının ertelenmesi kararından yararlanamadıklarını bildiren Koç, "Yönetmeliğimiz olmadığı için sektördeki 18 büyük şirket istediğini yapıyor" şeklinde konuştu. Koç, eski Bakan Faruk Çelik ile durumun ehemmiyetini yeni Bakan Eşref Fakıbaba'ya iletmesi için görüştüklerini, ayrıca bir de üçlü görüşme gerçekleştirdikleri bilgisini de verdi.

"YUMURTA KRİZİ TÜRKİYE İÇİN FIRSAT"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa'daki yumurta krizinin Türkiye için bir fırsat olduğunu belirterek, "Türkiye'de yumurta ve tavuk etinde ihracat ve satışla ilgili bir sıkıntı yok" açıklamasını yaptı. Tarım Bakanlığı'nın Türkiye'deki yumurtalara ilişkin yürüttüğü analiz çalışmaları ise devam ediyor. Önceki yıllarda AB'de Fipronil'in kullanımına izin verilmesine karşın Türkiye'de hiç ruhsatlanmadığına işaret eden sektör temsilcileri, olumsuz bir sonuçla karşılaşmayı beklemiyor. Başta Hollanda olmak üzere çeşitli AB ülkelerindeki çiftliklerde tespit edilen böcek ilacı Fipronil kalıntılı yumurtalar, Kıta Avrupa'sını aşarak Hong Kong ve Güney Kore'ye ulaşmış durumda. (DÜNYA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler