FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuk sayısı arttıkça emeklilik yaşı düşecek

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, çalışan kadına yönelik çocuk teşvikini içeren bir taslak hazırladıklarını söyledi.

Çocuk sayısı arttıkça emeklilik yaşı düşecek

Tasarıya göre çocuk sayısındaki artışa paralel emeklilik yaşı öne çekilecek. Bu sayı arttıkça emeklilik yaşı düşecek
Sabah'n haberine göre, hükümetin, hem kadınları istihdamda tutacak hem de çocuklarını rahatça büyütmelerine olanak tanıyacak "esnek çalışma" modelinin ayrıntıları belli oldu. SABAH, kadınlara "hem çocuk hem de kariyer" yapmayı önemli ölçüde kolaylaştıracak yasa taslağının ayrıntılarına ulaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çocuk teşvikini de içeren çalışmada, çocuk sayısına göre kadınların emeklilik yaşını öne çekmeyi planladıklarını belirtti. Çocuk sayısının artışına bağlı olarak hizmet süresi orantılı bir şekilde azalacak.

ESNEK ÇALIŞMA
Aile ve Çalışma Bakanlıkları'nca hazırlanan torba taslağa göre, doğum izninden dönen kadına hem özel sektörde hem de kamuda "esnek çalışma" imkânı tanınacak. Hükümet, 0-3 yaş ya da 0-6 yaş olarak iki formül üzerinde duruyor. İzinden dönen kadın, isteğe bağlı olarak çocuğu 3 ya da 6 yaşına gelene kadar daha kısa süreli çalışabilecek.

ZAMAN-MEKAN AYARI
Taslakta "zamansal" (iş yerinde kısmi süreli çalışma) ve "mekânsal" (evden çalışma) olanakları değerlendiriliyor. Hem memurları hem de özel sektörü kapsayacak uygulamada, bu seçenekleri kullanan kadınların memurlukta "kademeli yükselme" ve kıdem de dahil tüm özlük hakları korunacak.

ÖĞLENE KADAR ÇALIŞABİLECEK
Bakan Çelik, bu çalışmanın en büyük amacının aile bütünlüğü olduğunu anlattı. Çelik, sabah işe gidecek olan kadınların öğleden sonrasını ise evine ayırma imkânı yakalayabileceğini söyledi.

KADIN İSTİHDAMINA ÖZEL ÖNLEM
Taslakla ilgili bürokratların en önemli çekince uygulamaların kadını istihdamdan uzaklaştırma riski. Bunun için birçok formül masaya yatırılırken, özel sektörde işverenlere izne ayrılan kadınların masraflarının devlet tarafından karşılanması gibi kolaylıklar üzerinde çalışılıyor.

'ÜÇ ÇOCUK BİLİMSEL TESPİT'
Halihazırda yüzde 27 olan kadınların istihdama katılma oranını yüzde 38'lere taşımayı hedeflediklerini belirten Faruk Çelik, üç çocuk politikası ile ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı: "65 yaş üstü nüfus oranı 2023'te yüzde 10.2 düzeylerine çıkacak. Bu açıdan çocuk meselesi çok önemli. Başbakanımızın asgari 3 çocuk ifadesinin altında yatan gerçekler var. Bunlar bilimsel verilere dayanıyor."

24 HAFTA DOĞUM İZNİ
Önceki gün taslak hakkında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen Çalışma Bakanı Çelik, düzenlemeyle ilgili diğer ipuçlarını verdi. Bakan Çelik, şunları söyledi:
Doğum izinlerinin 24 haftaya çıkarılması gündemimizde. Maliyeti kamu tarafından karşılanabilir.
Memurların ücretsiz doğum iznindeki süreleri derece kademe hesaplarına katılabilir. Çocuk yardımlarının artırılması ve kreş zorunluluğu getirilmesi gündemde.
Şu anda SSK'lı anneler ancak 2 çocuğu borçlanabiliyorlar. Bu sayının artırılmasını planlıyoruz.
Doğum sonrası çalışmak isteyen kadın için işe alınma zorunluluğu getireceğiz.
Çocuk sayısına göre kadınlar açısından emeklilik yaşının aşağı çekilmesi söz konusu. Yarı ve kısmi zamanlı ya da öğlene kadar çalışma diğer konular.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler