FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“Denge”leri değiştirecek

Denge Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ali Keydal, Mynet Finans Editörü Selçuk Altun'un sorularını yanıtladı.

“Denge”leri değiştirecek

Mynet Özel Haber - Selçuk Altun
Henüz 5 yıl gibi kısa bir mazisi bulunan Denge Holding, dikkat çeken bir büyüme sergiliyor. Göstermiş olduğu finansal performansla birlikte yaptığı yatırımlarla adından söz ettiren kurum, ciddi hedeflere doğru koşuyor.

2012'yi yüzde 100'den fazla bir büyüme ve yüzde 260 kâr artışı ile geride bırakan Holding, Bosna-Hersek'teki banka iştirakindeki payını da artırıyor. Ayrıca, bu yılın hemen başında filo işine çok hızlı giren kurum, önümüzdeki sene 4-5 bin araçlık bir filo büyüklüğüne ulaşmayı hedefliyor.

Denge Holding’in başında çok hırslı, çalışkan ve “dengeli” biri Recep Ali Keydal bulunuyor. Dengeli diyorum çünkü, Recep Ali Keydal ayağını yorganına göre uzatan, şirketin ve yatırımcılarının çıkarlarını gözeten, risk almaktan kaçınan, yatırımları ince eleyip sık dokuyan kendi deyimi ile "haddini bilen" birisi. Bu nedenle de geçtiğimiz yılı başarılması çok güç finansal sonuçlar alarak tamamladılar.

Biz de Mynet olarak, Denge Holding’in kuruluşundan bu güne kat ettiği yolu, yeni yatırımları, geleceğe dair projeksiyonlarını Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ali Keydal ile konuştuk.

Kısaca bize holdinginizi tanıtır mısınız? Ne zaman kuruldunuz, hangi sektörlerde varsınız?
Keydal: Denge Holding, 3 Ağustos 2007 yılında kuruldu. Denge Holding, Denge Yatırım ve Denge Grup Şirketleri'nin ana hissedarı. Grubumuzda Denge Holding'in kendisi ile birlikte toplam 5 şirketimiz bulunuyor. İsimlerini saymak gerekirse, Denge Yatırım Holding, DNG Dış Ticaret, Toma Finance, Bor Banka, Borlease Otomotiv. Bunlardan Toma Finance, KKTC’de faaliyet gösteriyor. Bor Banka, Bosna-Hersek'teki iştirakimiz. Borlease Otomotiv ile Türkiye'de filo işine girdik. DNG Dış Ticaret şirketimiz de adında da anlaşıldığı gibi dış ticaret konusunda aracılık hizmetleri veriyor.

Sizin ana faaliyet alanınız hangisi? Hangi sektörlere odaklanmış durumdasınız?
Keydal: Ana lokomotif alanımız olarak finans ve bununla birlikte son zamanlarda aktif bir şekilde girdiğimiz otomotivi söyleyebilirim. Ama, tecrübe alanı finansal sektörler. Finans sektöründe çok deneyimli bir ekibe sahibiz.

Öncelikle yurt dışındaki yatırımlarınızla ilgili bilgi almak istiyorum. Mesela Kıbrıs'taki Toma Finance ile başlayalım.
Keydal: Toma Finance, uluslararası uluslararası boyutta servis sağlayan bir şirket. Uluslararası kurumlarla çalışıyoruz ve butik olarak hizmet veriyoruz. Tamamı bizim iştirakimiz. Kıbrıs’ta kurmamızın nedeni, ada olması nedeniyle sağladığı avantajlardan kaynaklanıyor. Finans sektöründe bu işlerin yapımı aşamasında maliyetler biraz pahalı. Zaten bu işler tüm dünyada maliyet avantajları nedeniyle ada ülkelerinde yapılıyor. Biz de Kıbrıs'ı seçtik. Eğer bir katkımız olacaksa ve bir istihdam sağlayacaksa Kıbrıs’a olsun istedik ve 2007 yılından bu yana orada bulunuyoruz. Her geçen sene de oradaki iş hacmimizi artırmaya çalışacağız.

HEDEF BOR BANKA'YA SAHİP OLMAK
Bosna-Hersek'teki Bor Banka ne iş yapar? Oradaki hedefleriniz neler?
Keydal: Bütün bankacılık faaliyetlerini yapan bir banka. Bor Banka, Sarayova’da bulunuyor. Çok ortaklı bir kuruluş. Biz orada ilk etapta yüzde 33 hissesine sahip olmak istiyoruz. Onunla ilgili izinleri aldık, müracaatımızı yaptık, kabulü de gördük. Şu anda ülkeler arası yazışmalar devam ediyor. Önümüzdeki ay içerisinde sonlanacağını düşünüyorum.

Oradaki hedefimiz finans sektöründe kalıcı olmak. Bankacılığı çok ciddi bir şekilde var olmak istiyoruz. Bor Banka’da hisselerimizi artırmak ve tamamen holdingin bir iştiraki haline gelmesini temenni ediyoruz. Hedefimiz o bankaya tamamen hakim olmak. Bor Banka, halka açık bir şirket. Şu anda bankamızın 110 milyon Euro civarında bir büyüklüğü var.

Bu yıl başında gerçekleştirdiğiniz bir filo yatırımı var? Neden bu sektöre girdiniz?
Keydal: Filo yönetim şirketi, son zamanlarda Türkiye’de yaygınlaşmaya başladı. Hızla da gelişiyor. Biz de bu sektörde var olmak istedik ve Borlease Otomotiv’i kurduk. Henüz 2013’ün başında bunu kurduk. 2 milyon sermaye ile kuruldu. Bu yılki ciro hedefimiz 50-75 milyon TL. Karlılıkta da yüzde 100 bekliyoruz. Belki daha fazlası da olabilir. Projeksiyonlar öyle gösteriyor.

Biz mevcut filo kiralama yanında şirketlere lastik tedariki, yol yardımı, sigorta hizmeti, vergi takipleri ve araçların bakım-onarım hizmetleri veriyoruz. Bununla ilgili ekipleri oluşturduk ve çalışmalarımız başladı. Bu şekilde de yoluna devam edecek.

FİLO YATIRIMINDA AGRESİF BÜYÜYECEK
Araç sayısı ve bu konudaki hedefleriniz neler? Hangi bölgelere odaklandınız?
Keydal: Filomuzda hedefimiz 2013 yılını 250 araçla kapatmak. 2014 ve 2015 yılını yaklaşık 4 ile 5 bin civarında bir araç sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Sektör bunu gerektiriyor. Bu sektörde kalıcı olmak için bu şekilde agresif bir büyüme gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

Biz bu sene merkezimiz İstanbul dışında 2 bölgede olmayı planlıyoruz. Birisi İç Anadolu Bölgesi Ankara, diğeri de Karadeniz Bölgesi Samsun. 2014 ve 2015 yılında yaklaşık 20 ilde örgütlenmiş ve hizmet veriyor olacağız.

YENİ BİR YATIRIM GELİYOR
Dış ticaret şirketinizle ilgili bilgi verir misiniz?
Keydal: İç ve dış ticaret şirketimiz, dış ticaret yapan şirketlere hizmet vermek ve onlara aracılık yapmak için 2009 yılında kuruldu. Fakat, 2009 yılında sektörde KDV oranlarının yükseltilmesiyle birlikte bir kriz oldu. Bu kriz baş gösterince kenara çekildik ve beklemeye geçtik. Biz beklemedeyken dış ticaret şirketlerinin birçoğu kapandılar. Biz bu risklerden kurtulmuş olduk ve şirketimizin öz sermayesini kurtarmayı başardık.

Şimdi öz sermayesi şirketin kasasında ve bunu da önümüzdeki dönemlerde farklı bir konsolide yaparak bir ticarette değerlendireceğiz. Dış ticaret firmamızda çok ciddi bir faaliyet başlayacak. Bu konuda genel kurulları yeni tamamladık. Planımız, buradaki sermayemizi otomotiv yatırımımıza destek olmak için kuracağımız yan şirketler için değerlendirmek.

ENERJİ YATIRIMI İÇİN FIRSAT KOLLUYOR
Holdinginizin gündeminde bunların dışında bir yatırım var mı?
Keydal: Biz mevcut faaliyetlerimiz dışında farklı birkaç sektörde daha var olmak istiyoruz. Enerji sektörü bunlardan birisi. Bununla ilgili projeksiyon çalışmalarımız var. Ama henüz çalışmalar proje aşamasında. Görüşmeler başladığı anda bunun duyurusunu yapacağız.

Bazı fizibilite çalışmalarımız bulunuyor. Bütçelerimizi yaparken buna göre değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de yavaş yavaş adım atacağız.

BİZ DE BU SONUÇLARI BEKLEMİYORDUK
Biraz da rakamlardan konuşmak istiyorum. Büyüme, kârlılık konusunda ne durumdasınız?
Keydl: 2012 yılını çok iyi geçirdik ve ciddi bir performans gösterdik. Bu sene bilanço büyüklükleri ile birlikte yaklaşık 110 milyon lira piyasa değerine ulaştı holdingimiz. Kârlılık konusunda çok başarılı bir sonuç elde ettik. Tüm grup şirketlerinin konsolide kârlılığını yüzde 260 civarında artırdık. Bu arada, halka açılmadan önce 5 milyon TL olan sermayemiz, halka açıldıktan sonra 8 milyon liraya ulaştı. Aktif büyüklüğümüzü yüzde 102,5 büyüttük. Özkaynağımızı yüzde 197 artırdık. Aslında bizim hedeflediğimiz noktalar bunlar değildi. Biz hedeflerimizin yaklaşık 2 katını elde ettik.

Ne oldu da bu denli bir büyüme gerçekleştirdiniz?
Keydal: Biz bütün enerjimizi bu şirketi ciddi bir noktaya getirmek için harcıyoruz. 2012 bizim için çok yoğun ve tempolu geçti. Özellikle halka açılmayla birlikte üstlendiğimiz sorumlulukları çok ciddi bir şekilde üzerimizde hissettik ve gece gündüz demeden çalıştık. Bunun da meyvesini bu rakamlarla almış olduk.

Bizim halka açılırken “birlikte kazanalım, birlikte büyüyelim” diye bir sloganımız vardı. Bu bir paydaşlık ve yol arkadaşlığı. Biz ekip olarak bunun bilincinde hareket ettik. Bunun sonucunda da 2012’deki sonuçları elde ettik ve bunu da yatırımcılarımızla paylaşmak niyetindeyiz.

Biraz da halka arz sürecini ve şirketin İMKB'deki performansını anlatır mısınız?
Keydal: 2011 yılında halka açılmak için karar aldık ve holdingimiz kuruluşunun 5’inci yılında İMKB’de işlem görmeye başladı. Yüzde 37 gibi bir oranla halka açıldık. Çünkü sembolik bir şey olsun istemedik. Gerçekten de halka açılalım dedik. O nedenle bu denli bir büyük hisse arzı yaptık.

Halka arz olurken çok titiz davrandık. Fiyat belirlemede yatırımcılarımıza avantajlı pozisyonlarda bulunmaları, kâr etmeleri için çalıştık. Neticede insanlar kâr edecekleri şirketlere yatırım yapar. Çok uygun şartlarda bir değerleme ile çıktık. Bize güvenen yatırımcılar da sağ olsunlar o günden bu yana şirket performansımızdan çok memnun.

Biz İMKB’de gelişen piyasalar endeksinde işlem görüyoruz. Şu anda da büyüklük, halka açıklık, karlılık açısından orada ilk sıradayız. Yatırımcılarımız da halka arzdan bu yanan iyi bir talep gösteriyor ve o günden bu yana hisse performansı artarak devam ediyor. 3,35 TL’den halka açıldık. Bugün 14,35 civarında işlem görüyoruz. Çünkü güven veren bir şirketiz. Halka arzda yatırımcılarımıza verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getirdik.

Finans gibi riskleri ve çalkantıları çok olan bir sektördesiniz. Kendinizi krizlerden nasıl koruyorsunuz?
Keydal: Biz şirketlerimizi çok muhafazakar bir şekilde yönetiyoruz. Çok aşırı ve kaldıramayacağımız yükler almıyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana, tamamen öz kaynak ile iş yapmayı hedefledik. O nedenle de krizlerden her zaman dalgalanmalara karşı kendimizi muhafaza ettik. Eğer öz kaynağınız, işletme sermayeniz kendinizin değilse sorun yaşıyorsunuz.

Ayrıca, ticarette haddinizi iyi bilmeniz lazım. Biz her zaman haddimizi bildik ve o nedenle sorun yaşamadan yola devam ediyoruz. Çok aşırı risklerden kaçınıyoruz. Belki bu nedenle çok sıçrama yapmıyoruz, ama her zaman masadayız ve oyunda kalmaya devam ediyoruz.

Bunu kendimize ticari prensip olarak belirdik ve bu politikamızdan vazgeçmeyeceğiz. Bizim artık kafamıza göre iş yapma şansımız yok. Çünkü bize inananlar ve yatırım yapanlar var. Artık onlara karşı sorumluyuz. Bununda bilincindeyiz ve böyle bir lükse kendimizi sahip görmüyoruz. Bu risklerden korunmak bizim boynumuzun borcu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler