FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Deprem için 5 milyarlık bütçe hazır!

1999 depremi sonrasında oluşturulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), dünyanın en büyük sigorta havuzlarından oldu.

Deprem için 5 milyarlık bütçe hazır!

DASK bütçesinde 5 milyar lira birikti.

Japonya’da yaşanan 8.9 şiddetindeki depremle birlikte özellikle ‘Olası İstanbul depremi’ konusunda tartışmaların yeniden alevlenmesi beklenirken, DASK’ın bir araştırması da İstanbul’daki binaların riskini ortaya koydu

1999 yılındaki Marmara depremi sonrasında kurulan ve depreme karşı konutları sigorta güvencesi altına alan Doğal Afetler Sigorta Kurumu (DASK) bütçesinde biriken 5 milyar liralık fon ile dünyanın en büyük sigorta havuzlarında biri haline geldi. Japonya’da yaşanan 8.9 şiddetindeki depremle birlikte özellikle ‘Olası İstanbul depremi’ konusunda tartışmaların yeniden alevlenmesi beklenirken, DASK’ın bir araştırması da İstanbul’daki binaların riskini ortaya koydu. Araştırmaya göre, İstanbul’da olası bir depremde nüfusun yüzde 99.7’si hayatta kalacak, fakat yüz binlerce konut hasar görecek. Star Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberine göre, deprem sonrası normal hayata dönmenin çok daha önemli olduğunu söyleyen DASK Yönetim Kurulu Üyesi Okan Utkueri, 2010’da zorunlu deprem sigortası kapsamındaki 3.4 milyon konuta sigorta teminatı sunduklarını ve sigortalı konut sayısını 5.5 milyona çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

POLİÇE ŞAMPİYONU BOLU
Utkueri, son 11 yılda hasar verici 300’den fazla depremde zarar gören zorunlu deprem sigortalı konutlara 21 milyon TL’ye yakın tazminat ödediklerini dile getirdi. Utkueri, en fazla deprem poliçesi yapılan ilin Bolu olduğuna ve bölge bazında da Marmara’nın başı çektiğine işaret etti.

Ayda 14 liraya deprem sigortası
Türkiye genelinde deprem poliçesi hakkında bir araştırma yaptıklarını söyleyen Utkueri “Ankete katılanların yüzde 39’u ‘Aklıma gelmedi’, yüzde 23’ü ‘Pahalıdır diye düşündüm’, yüzde 11’i ‘Kayalık zeminde oturuyorum’, yüzde 9’u ‘Yakın zamanda deprem olmaz’, yüzde 7’si ‘Hasarımı alamam diye düşündüm’ cevabını verdiğini ve deprem poliçesinin önemi ve fiyatı konusunda insanların önyargılı davrandıklarını söyledi. Utkueri “İletişim çalışmalarımızla pahalı ürün algısını kırma yönünde önemli bir adım attık. Ayda en fazla 14 liraya, zorunlu deprem sigortası yaptırmanın mümkün olduğunu anlattık” dedi.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler