FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Drogba artık altın kralı

Galatasaray’ın yıldızı Drogba ülkesi Fildişi Sahilleri’nde bir altın madenine ortak oldu.

Drogba artık altın kralı

Bugüne kadar yaklaşık 1.1 milyar dolarlık altın çıkarılan madende Drogba’nın hissesi yüzde 5. Galatasaray’ın yıldızı Didier Drogba, altın krallığına oynuyor. Drogba, ülkesi Fildişi Sahilleri’nde bir altın madenine ortak oldu. Ülkenin batısındaki Zouan Hounien bölgesindeki Ity madeninden yüzde 5 oranında hisse alan Drogba, böylece hem Kanadalı madencilik devi La Mancha, hem de Fildişi Sahilleri devletiyle birlikte altın çıkaracak.

Madencilik bakir durumda
Batı Afrika’da yer alan Fildişi Sahilleri, son 10 yıldır siyasi ve ekonomik zorluklarla baş etmeye çalışıyor. Ülkeyi bölünme tehlikesine götüren iç savaş 2011’de bitti. Ülke yaralarını sarmaya çalışıyor. Dünyanın en büyük kakao üreticisi olan Fildişi sahilleri, şimdi madencilik sektörünü geliştirmeye çalışıyor. Ülke yıllar boyunca tarım sektörüne ağırlık verdiği için madencilik bakir durumda. Drogba’nın altın madenine ortak olarak ülkesinin kalkınmasına destek olmak istediği belirtiliyor.

En küçük hisse onun
Drogba’nın yatırımı Fildişi Sahilleri İletişim Bakanı Bruno Kone’nin açıklamasıyla ortaya çıktı. Kone Ity madenindeki yeni hisse dağılımının üretimi artırmaya yönelik olduğunu söyledi. Ity madeninde, Fildişi Sahilleri devletine ait madencilik şirketi Sodemi yüzde 5 hissesini Drogba’ya, yüzde 9 hissesini de Kanadalı madencilik şirketi La Mancha’ya satma kararı aldı. Böylece Ity’de Sodemi’nin hissesi yüzde 30’a inerken La Mancha’nın hissesi yüzde 55’e çıkacak. Madende Fildişi Sahilleri devletinin ise yüzde 10 hissesi var. Fildişi Sahilleri’ndeki Ity madeni 1991 yılında faaliyete geçti. Liberya sınırına yakın olan Ity ülkenin eski altın madeni. Bugüne kadar Ity’den yaklaşık 800 bin ons altın çıkarıldı.

600 bin ons altın
Bir ons kabaca 31.1 grama denk geliyor. 1 ons altının değeri ise 1400 dolar civarında seyrediyor. Bu durumda Ity madeninden bugüne kadar günümüz fiyatlarıyla 1.12 milyar dolarlık altın çıkarılmış oldu. Bu hesaba çıkarma masrafları dahil değil. Şu anda Ity’de 600 bin onsa yakın daha altın olduğu hesaplanıyor. Geçen yıl Fildişi Sahilleri 12 ton altın üretti. Yeni madenler açan ülke, 2015 itibariyle yıllık üretimi 25 tona çıkarma uğraşında.

Kanadalı La Mancha’nın Afrika dışında Avusturalya ve Arjantin’de de madenleri var. La Mancha’nın Başkanı Naguib Sawiris. Mısır’ın en zenginlerinden olan Sawiris daha çok telekom yatırımlarıyla biliniyor. Sawiris bu ay martta madeninin tamamını aldıklarını açıklamış ancak daha sonra görüşmelerin tamamlanmadığı bilgisi gelmişti.

Ulusal kahraman
Didier Drogba ülkesinde ulusal kahraman olarak görülüyor. Golcü futbolcu Galatasaray’dan önce 8 yıl boyunca top koşturduğu Chelsea’de dünya çapında ün kazandı. Fildişi Sahilleri Dünya Kupası’na ilk kez 2006’da Drogba’nın üstün gayretleriyle katılmayı başardı. Geçen yıl Chelsea, Bayern Münih karşısında Şampiyonlar Ligi Finali’ni Drogba’nın attığı son penaltı golünün ardından kazandı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler