FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyanın en büyüğü Türk devini satın aldı

İsveç Kraliyet Ailesi üyesi Kont Gustaf Douglas’ın sahibi olduğu aydınlatma şirketi Fagerhult, Ankaralı Arlight firmasını 28 milyon Euro’ya satın aldı.

Dünyanın en büyüğü Türk devini satın aldı

Dünyanın en zengin 500 işadamından biri olan İsveçli Kont Gustaf Douglas’ın sahibi olduğu aydınlatma şirketi Fagerhult, Türkiye pazarına satın alma ile girdi. 3.2 milyar dolar serveti ile İsveç Kraliyet Ailesi üyesi de olan Douglas’ın şirketi Fagerhult, Ankaralı Arlight şirketini satın aldı.

Dünyanın en büyük aydınlatma şirketlerinden biri olan Fagerhult satın alma ile birlikte Türkiye aydınlatma pazarında söz sahibi oldu. İki şirket Rekabet Kurumu’nun onayının ardından satış için imzaları atacak. Konuyla ilgili STAR’a konuşan Arlight Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cemil Arlı, Fagerhult firmasının 20 ülkede 2.200 çalışanı ile Avrupa’nın en önde gelen aydınlatma grupları arasında yer aldığını söyledi. Grubu’nun Avrupa pazarında elini güçlendirmek ve ulaşamadığı pazarlara ulaşmak adına böyle bir satın alma yaptığını kaydetti. Fagerhult’un dünyanın en büyük markalarını bünyesinde barındırdığını belirten Arlı “Şirketimizin yüzde 100’ünü satın aldılar. Bu satın alma ile Türkiye’de yeni satın alma fırsatlarına gireceklerini düşünüyorum” diye konuştu.

‘Potansiyeliniz büyük’

Fagerhult internet sitesinden yapılan açıklamada ise yapılan satın almanın Avrupa ve Türkiye pazarında genişleme hedefi doğrultusunda gerçekleştiği bildirildi. Arlight firmasının 2013 yılında 21 milyon Euro’luk satış gerçekleştirdiğinin altını çizen Fagerhult CEO’su Johan Hjertonsson bu rakamın iyi bir başarı olduğunu söyledi. Türkiye’nin büyüme potansiyeli olan bir pazar olduğunu söyleyen Hjertonsson “Bizim amacımız Avrupa’da açık ara lider olmak. Türkiye pazarı 2023 hedefleri doğrultusunda enerji verimliliğini iyileştirme hedefinde, bu da bizim alanımıza giriyor” açıklamasında bulundu.

28 milyon Euro’ya satıldı

Şirketin internet sitesinde satın almanın 28 milyon Euro’ya (83 milyon TL) gerçekleştirildiği, ancak 7 milyon Euro daha ödenebileceği belirtildi. 20 ülkede faaliyet gösteren Fagerhult’un 2 bin 280 çalışanı bulunuyor. Douglas, Forbes’un zenginler liginde 418’inci. Kontun mal varlığının ise 3.2 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Arlight ise 1991 yılında Ankara’da kuruldu. 14 bin metrekare üretim tesisine sahip olan şirket 160 kişiye istihdam sağlıyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler