FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomi yönetimi büyümeyi yorumladı

Ekonomi yönetimi, ilk çeyrekteki yüzde 5'lik büyüme performansını değerlendirdi. Başbakan Yardımcısı Canikli, "Sadece şapka çıkarılır" derken, Gedikli bu rakam sonrası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımı yapmaları gerektiğini belirtti.

Ekonomi yönetimi büyümeyi yorumladı

Türkiye ilk çeyrekte analist beklentilerinin üzerinde yüzde 5 büyüdü. Ekonomi yönetimi yaptıkları değerlendirmelerle büyüme rakamından memnuniyetlerini dile getirdiler.

Başbakan Yardımcısı Canikli, "Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte ortaya koyduğu yüzde 5'lik büyüme performansına sadece şapka çıkarılır" açıklamasını yaparken, Maliye Bakanı Naci Ağbal, verilen destekler sayesinde ekonominin çarklarının hızlı döndüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli ise, bu rakam sonrası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımı yapmaları gerektiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Canikli, sosyal medya hesabı üzerinden büyüme rakamlarını yorumladı.

"Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte ortaya koyduğu yüzde 5'lik büyüme performansına sadece şapka çıkarılır" diyen Canikli, "Güçlü dinamikleri, şoklara karşı dayanma gücü, olumsuzluklara çok kısa sürede adapte olabilme özelliği farkı ortaya çıkarıyor. Finansal yapının sağlamlığı ağır şoklarla test edildi, Merkez Bankası rasyonel ve büyümeyi de dikkate alan bağımsız politikalar uyguluyor. Hükümetimiz aktif, kararlı ve cesur adımlar attı. Reform gündemimiz hiç boş kalmadı, ekonominin ihtiyac duyduğu kararlar gecimeden alındı" ifadelerini kullandı.

Canikli, ekonomide yeni atılım döneminin başladığını bildirerek, "Türkiye'nin bu dönemdeki hikayesi büyüme, istihdam, adalet, güvenlik, özgürlük ve gelir dağılımı üzerine olacaktır" dedi.

'Destekler sayesinde çarklar hızlı dönüyor'
Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın 2017 yılı 1. Çeyrek Büyüme Değerlendirmesi'nde, "Hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz teşvikler ve desteklerin sayesinde ekonominin çarkları hızlı dönmeye devam ediyor" ifadesini kullandı.

Ağbal, "Hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz teşvikler ve desteklerin sayesinde ekonominin çarkları hızlı dönmeye devam ediyor. 2016 yılının son çeyreğinde yüzde 3,5 büyüyen ekonomimiz 2017 yılının ilk çeyreğinde de büyümeye devam ederek bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 oranında büyümüştür.Yatırımlar ve dış talebin büyümeye pozitif katkı yapması da büyümenin kompozisyonu açışından olumludur. Geçtiğimiz yıl büyümeye negatif katkı yapan net ihracat ilk çeyrekte büyümeye pozitif katkı yapmıştır. İlk çeyrekte yüzde 2,2 artan yatırımlar ise yılın geri kalanında pekişen siyasi ve ekonomik istikrar ile krediye erişim konusunda verdiğimiz desteklerle büyümeyi daha çok destekleyecektir" diye konuştu.

Bakan Ağbal şöyle devam etti: "İlk çeyrekte özel tüketim harcamaları yüzde 5,1 artarken, kamu harcamalarındaki artış yüzde 9,4 düzeyinde gerçekleşmiştir. Özel tüketim harcamaları, yaptığımız dönemsel vergi indirimleri ile önümüzdeki çeyreklerde de ekonomik büyümeyi desteklemeye devam edecektir. Bugün açıklanan büyüme verisi, hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz geçici vergi indirimleri, Kredi Garanti Fonu, KOSGEB, prim ötelemesi, yatırım teşvikleri ve istihdam destekleri gibi mali teşviklerin ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu teşvikler yatırım, üretim, ihracat ve istihdam artışını desteklemiş, iç talebi ivmelendirmiştir."
Gedikli: Not artışı yapmaları gerekiyor

Bülent Gedikli, "Türkiye'nin yüzde 5 büyüyeceğini söylemiştik. Gereksiz ve teknik analizden yoksun not indirimi yapan derecelendirme kuruluşlarının not artışı yapmalarını bekliyoruz" dedi.

Bugün açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin Twitter üzerinden açıklama yapan Gedikli, "15 Temmuz'dan bugüne not indirimi yapan kuruluşlar 2 kez düzeltme yaptılar. Düzeltmelerinin ilkinde büyüme oranlarını aşağı yönlü yaparken, geçen hafta ki revize de ise yukarı yönlü yaptılar. Maalesef 2 ters bir düz derken düğüm oldular. Küresel yatırımcının gözbebeği tekrar gelişen ülkeler olacak bu anlamda Türkiye cazibe merkezi." değerlendirmesinde bulundu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler