FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Emekli Aylığı Nasıl Yükseltilir?

Emeklilik zamanı geldiğinde, bağlanan düşük aylığı görüp üzülmemek için şimdiden bazı önlemleri almanızda fayda var. Çünkü emekli aylığınızı artırmanız mümkün.

Emekli Aylığı Nasıl Yükseltilir?

Dr. Mehmet Bulut – İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

Yıllarca çalıştıktan sonra emekli oluyorsunuz ve elinize cüzi miktarda emekli aylığı geçiyor. Bu düşük maaşın sebebini sorguladığınızda ise geçmişte yaptığınız hataları fark ediyorsunuz. Tabi geçmişe dönmek imkansız olduğundan ya bu aylıkla idare ediyorsunuz ya da çalışmaya devam ediyorsunuz. Ne yazık ki bu durum birçok emeklimizin başına gelmekte.

Asgari Ücretten Bildirim Emekli Maaşını Düşürür

İnsanımız bir iş bulup işbaşı yaptığında bunun verdiği sevinçle çoğu zaman bazı şeylerin farkına varmıyor. Birçok işveren, işçisine asgari ücretin üstünde ücret ödemesine karşın asgari ücretten SGK’ya bildirimini yapıyor. Bu da ileride emekli aylığını etkiliyor. Nitekim SGK verilerine göre ülkemizde işçilerin yaklaşık %50’si asgari ücretten bildiriliyor.

Emekli aylığının hesabında iki unsur önemli: Ortalama aylık kazanç ve aylık bağlama oranı. İşte, asgari ücretten bildirilmeniz ortalama aylık kazancınızı düşürüyor ve emekli aylığınız da düşük hesaplanıyor.
Bunun için işvereninizin gerçek ücret üzerinden SGK’ya bildirimde bulunması önemli. Böylece ileride alacağınız emekli maaşınızı yükseltmeniz de mümkün.

Gerçek Bildirimin Başka Faydaları da Var

İşçinin asgari ücret yerine gerçek ücret üzerinden bildirilmesinin emekli maaşını yükseltmek dışında başka faydaları da var. Bunları şöyle sayabiliriz;

1-İşten ayrılmanız halinde kıdem ve ihbar tazminatınız daha yüksek hesaplanır.

2-Ölüm halinde hak sahiplerine bağlanacak olan ölüm aylığı daha yüksek olur.

3-Malül kalmanız halinde malullük aylığınız daha yüksek olur.

4-İş kazası geçirmeniz halinde bağlanacak geliriniz daha yüksek olur.

5-Hastalanmanız ve rapor almanız halinde daha fazla geçici iş görmezlik ödeneği (rapor parası) alırsınız.

Çalışma hayatına ilişkin her türlü sorunuz için:
twitter: @mhmtblt79

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler