FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Emeklilik Yasası neler değiştirecek?

2013 Yeni emeklilik yasası ile ne gibi değişikler olacak? Erken emekli olmak isteyenler yaşa takılmadan düşük maaşla emekli olabilecekler.

Emeklilik Yasası neler değiştirecek?

Düşük maaşla erken emeklilik formülü, prim gününü doldurup yaşı bekleyenleri heyecanlandırdı. Prim gününü doldurduğu halde emeklilik yaşını bekleyenler için yeni formül: Daha düşük bir maaşla hemen emeklilik hakkı geliyor.

İnceleme talimatı veren BakanFaruk Çelik “Söz vermedim, sonuçları bir görelim” dedi.

Konuya ilişkin detayları Bugün’den Sadettin Orhan köşesinde paylaştı. “Yaklaşık beş milyon kişiyi kapsayan Emeklilikte Yaşa Takılanlar grubu uzun süredir sesini duyurmaya çalışıyordu. Bunu da büyük ölçüde başardılar ve geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik‘le görüştüler. Grubun talebini dinleyen SayınÇelik, SGK yönetimine konuyla ilgili çalışma yapılması talimatını verdi.

Yapılan çalışmaya göre şu an daha düşük emekli aylığı bağlamak şartıyla isteyeni daha erken emekli etme formülü üzerinde duruluyor. Bu formül halihazırda bazı Avrupa ülkelerinde de uygulanıyor. Normalde emeklilik yaşınız 65 fakat siz 62 yaşınızda emekli olmak istiyorsanız, maaşınız %20 daha düşük bağlanıyor. Ya da normal yaşınızdan daha erken emekli olmak istediğiniz her yıl için %5 daha düşük aylık alıyorsunuz. Örneğin normalde 1000 TL emekli aylığı alacakken, 800 TL’ye razı oluyorsunuz ve 3-4 yıl daha erken emekli olabiliyorsunuz. Ekonomi yönetimi de onaylarsa ‘erken kısmi emeklilik’ formülü EYT grubu için ülkemizde de hayata geçirilmiş olacak.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler