FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

En pahalı deprem

Japonya'daki deprem, 'en fazla ekonomik zarar veren doğal afet' olarak tarihe geçiyor.

En pahalı deprem

Sadece deprem ve tsunaminin yıktığı bölgelerde oluşan maliyetin 183 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Bölgedeki etkisi de göze alındığında felaketin faturası 300 milyar dolar'a ulaşacak

Son 140 yılın en büyük felaketini yaşayan Japonya'da ölü sayısı her geçen gün artarken, ülke ekonomisine de daha önce hiç görülmemiş büyüklükte bir fatura çıktı. İsviçreli yatırım bankası Credit Suisse, deprem ve ardından 10 metre yüksekliğe kadar ulaşan tsunami yüzünden binlerce ölü ve kayıbın yaşandığı Japonya hakkında zararı ortaya koyan bir araştırma notu yayımladı. Credit Suisse'ye göre Japonya'nın karşı karşıya kaldığı ekonomik zarar, mevcut veriler ışığında şimdilik 15 trilyon yen (183 milyar dolar) civarında. Üstelik buna borsa ve piyasalardaki kayıplar dahil değil.

EKONOMİNİN YÜZDE 3.3'Ü KAYBOLDU
Bu rakam, gayri safi yurtiçi hasılası 5.4 trilyon dolar olan Japon ekonomisinin yüzde 3.3'üne denk geliyor. Ancak Credit Suisse'nin tahmini, sadece depremin etkili olduğu yöredeki zararı kapsıyor. Felaketin, Japonya'nın tamamı ve bölgedeki ekonomiye olan toplam etkisinin ise 300 milyar doları aşacağından korkuluyor.

ZARAR KOBE DEPREMİNDEN FAZLA
1995'te 6 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kobe depremi, Japonya'ya yaklaşık 100 milyar dolara mâl olmuş ve ekonomiye ciddi hasarlar vermişti. Ancak uzmanlar, son depremin ekonomik etkilerinin çok daha büyük olduğunu ve zararın her geçen gün arttığını belirtiyor. Credit Suisse'nin Tokyo ofisi başekonomisti Hiromichi Shirakawa, "Uzun döneme dayalı olarak ortaya çıkacak olan enerji sıkıntısı ve nükleer santraldeki tehlike yüzünden yaşanan tahliyelerin etkisi büyük olacak. Yerine koyulması çok zor ve pahalı zararlar yaşandı" dedi.

Toyota ve Honda üretimlerini durdurdu
Toyota Motor Corporation, Japonya'daki tüm fabrikalarında üretimi 14-16 Mart 2011 tarihlerinde durdurma kararı aldı. Üretimin tekrar ne zaman başlanacağı konusunda Toyota Motor Corporation tarafından önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklama yapılacağı bildirildi. Bir diğer Japon otomotiv şirketi Honda da ülkedeki tüm üretimini 20 Mart'a kadar durdurdu. Şirketten yapılan açıklamada, ülkenin kuzeydoğusunu vuran şiddetli deprem ve ardından yaşanan tsunami nedeniyle Japonya'daki tüm üretimin en az 20 Mart'a kadar durdurulduğu bildirildi. Honda, ülkedeki tüm fabrikalarını kapattığını açıkladı. Japonya'da ocak ayında 69 bin 170 adet otomobil üreten Honda için bu miktar, tüm üretiminin yüzde 22'sini teşkil ediyor.

Nikon da deprem mağduru
Fotoğraf makinası üretiminde dünyanın önde gelen firmalarından Nikon, deprem ve tsunami sonrasında Sendai'deki fabrikanın yanı sıra Miyagi'deki üretim tesislerinde de hasar oluştuğunu duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, ilk belirlemelere göre çalışanları arasında yaralıların bulunduğuna da yer verildi. Nikon, Japon Kızılhaçı aracılığı ile deprem kurbanlarının yakınlarına 100 milyon yen bağışlandığını da duyurdu.

Ticaret hacmi 4 milyar dolar
Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacmi 4 milyar doları buluyor. Japonya'dan yapılan ithalatın en önemli bölümünü, makina, ulaşım, kimyasal madde, eczacılık ürünleri, ölçüm ve kontrol cihazları, kauçuk mamulleri, demir-çelik ile plastik oluşturuyor. Japonya'ya ihracatımızda ise başta gıda maddeleri, mineraller, tütün, halı ağırlıklı olmak üzere ev tekstili ve kimyasal ürünler öne çıkıyor. İki ülke arasındaki ticaretin diğer kalemleri arasında ise İnşaat, köprü ve tüp geçit gibi projelerdeki ortaklıklar var.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler