FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enflasyon Mayıs'ta tavanı görecek

TCMB Başkanı Erdem Başçı, enflasyonda tepe noktanın Mayıs ayında görüleceğini belirtirken Nisan ayında yeni enflasyon hedefi verileceğini açıkladı.

Enflasyon Mayıs'ta tavanı görecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Erdem Başçı, enflasyonda tepe noktanın Mayıs ayında gözleneceğinin tahmin edildiğini belirtti.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, 82. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı “Ekonomik Görünüm ve Para Politikası” konulu bir sunumda, kredi büyüme hızının %15’lik referans değere yaklaşmakta olduğunu ifade ederek, cari işlemler açığında iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Türkiye’nin kamu borcu diğer ülkelere göre düşük seviyede olduğunu kaydederken, enflasyon beklentilerindeki ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın engellenmesi için önden yüklemeli ve güçlü parasal sıkılaştırma yapıldığını açıkladı.

"İşsizlik oranları istihdamdaki güçlü artış sayesinde gerilemektedir" diyen Erdem Başçı, istihdam artışı ağırlıklı olarak tarım dışı sektörlerde gözlendiğini, son dönemde Türkiye’de diğer ülkelere göre daha güçlü bir istihdam artışı gözlendiğini açıkladı.

Türkiye’de istihdam koşullarının gelişmiş ülkelere kıyasla daha olumlu olduğunu söyleyen TCMB Başkanı, dengelenme sürecinin öngörüldüğü şekilde devam ettiğini, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artış eğiliminin sürmesinin beklendiğini söyledi.

"Enflasyon yüzde 4,5 ve altına indiğinde fiyat istikrarıyla tutarlı hale gelecek" diyen Başçı döviz kurlarından gelen etkilerin geçici olduğunu belirtti.

Açıklanacak enflasyonda bir miktar daha yükselme olacağını öngören Başçı, enflasyonu yılsonunda yüzde 5 hedefinin oldukça üzerinde bitebileceğini söyledi.

Haziranda yeni bir enflasyon tahmini verileceğini açıklayan Başçı, "3.çeyrekten itibaren yüzde 5'e yaklaştığını göreceğiz" dedi.

Merkez bankası bunun için gereken tedbirleri aldığını kaydeden TCMB Başkanı, BDDK'nın son dönemde aldığı tedbirlerin son derece seçici ve yerinde tedbir olduğunun altını çizdi.

"Döviz rezervlerimiz artıyor, aşırı oynaklık olan dönemlerde bunları kullanabiliyoruz" diyen Başçı, rezervlerin tamamının kullanılabilir durumda olduğunu kaydetti.

Gelişmiş ülkeler kaynaklı olarak büyümede bir miktar daha iyileşme eğiliminde olduğunu açıklayan Başçı, Türkiye yüzde 4 civarında bir büyüme trendine girdiğini, büyümede bu yıl için şu ana kadar yüzde 4'ün hafif altında olacağına dair işaretler verdiğini kaydetti.

Başçı şu anda büyümede aşağı yönlü revizyon için bir gerekçe görmediklerini açıkladı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler