FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan: Ben de bir çobanım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Çobanlık deyip hafife almayın, alan alsın. Çobanlığın felsefesini anlamayan onun psikolojisini yaşamayan insan yönetemez. Ben de bir çobanım'' dedi.

Erdoğan: Ben de bir çobanım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ve Başbakan Binali Yıldırım Beştepe'de "Milli Tarım Projesi" toplantısında konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Milli Tarım Projesi her türlü takdiri ve desteği hak ediyor. Bu projeye hep birlikte sahip çıkmalıyız. Anadolu dünyanın en kadim tarım ve hayvancılık coğrafyası olmasına rağmen bugün her iki konuda da olmamız gereken yerden çok uzaktayız. Meralarımız var ama et fiyatları almış başını gidiyor ihtiyacımızı karşılayabilmek için ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Bu kabul edilebilir bir nokta değil. Azotlu gübre ile topraklarımızı mahvettik. Doğallıktan uzak tüm hastalıkların temelinde de o gübreleme yatıyor. Bu reformla birlikte biz doğal gübreye dönmek durumundayız. Çöp atıklarını kompost gübreye çevirmek suretiyle gübrelemede bunları kullanabiliriz. Şu anda sadece 30 büyükşehir belediyesi bu konularla ilgili adımını atsa kompost gübre üretimini hızlandırsa buradan çok büyük nimet elde ederiz. Enflasyon hedeflerine ulaşamamamızın en önemli nedeni gıda fiyatlarıdır.

Peygamberlerin mesleği olan çiftçiliği ve çobanlığı teknolojinin tüm imkanları ile destekleyerek doğru planlama ile yönlendirme ile teşvik ederek ülkemizde hak ettikleri konuma getirmeliyiz. Çobanlık deyip hafife almayın, alan alsın. Çobanlığın felsefesini anlamayan onun psikolojisini yaşamayan insan yönetemez. Ben de bir çobanım. Peygamber Efendimiz ''Hepiniz çobansınız ve hepiniz güttüklerinizden mesulsünüz' diye buyuruyor.''

'BU PROJEYE SAHİP ÇIKMALIYIZ'

  • Hayatımızı sürdürmek için ihtiyaç duyduğumuz ürünlerin belli meslekler tarafından yürütülmesi bizler için çalışmalar sağlar. Bu hususları tekrarlamamın sebebi ülkemizde tarım ve hayvancılığın önemli olduğunu ifade etmektir. Milli Tarım Projesi gerçekten de her türlü takdir ve desteği hakediyor.

  • Havza bazlı ve yerli üretimi destekleyen bu projeye sahip çıkmalıyız. Anadolu dünyanın en kadim tarım ve hayvancılık coğrafyası olmasına rağmen olmamız gereken yerin uzağındayız. Topraklarımız var ama yeterli teknik destekle hakkıyla değerlendiremiyoruz.

-Meralarımız var ama et fiyatları almış başını gidiyor, ithalat yapıyoruz. Topraklarımız konusunda azotlu gübreyle topraklarımızı mahvettik. Çamurlanıyor. Tüm hastalıkların temelinde bu yatıyor. Doğal gübreye dönmek zorundayız. Kimyevi azotun tehditinden tarımsal gıdalarımızı kurtarabiliriz.

'DOMATES VE BİBER RAKAMLARI SÖYLENİNCE ÇOK AĞRIMA GİDİYOR'

  • Türkiye yüzde 4,7 büyürken, yüzde 2 oranında tarım büyümüştür. İthalat artışı ihracat artışın üzerine çıkmıştır. Avrupa'da bir numara olmamız gerçek potansiyelimiz anlamına gelmiyor. Gıda ve et ithalatı yapıyorsa bir sorun olduğu anlamına gelir. İnşallah Milli Tarım Projesi ile bu sorunların çözümü konusunda önemli adımlar atmış oluyoruz. Plansız programsız işle arz açığı ya da fazlası bu sıkıntının geride kalacağına inanıyorum.

  • İllerimize ve hayvan türlerine göre fiyatların dengelenmesi ve ithalatın azalması konusuna ulaşacağımızı biliyorum. Enflasyonun sebebi gıda rakamlarıdır. Domates biber rakamları söylenince ağrıma gidiyor. Domatesten biberden dolayı enflasyondan etkilenmemiz lazım.

BAŞBAKAN YILDIRIM: KAFANA GÖRE DEĞİL HAVZANA GÖRE EK

Törende Başbakan Binali Yıldırım da konuşma yaptı.

Yıldırım, özetle şu ifadeleri kullandı:

''Havzalara göre tarım 941 havzaya göre ekimlerin yapılması aslında tarım sektöründe köklü bir değişikliği işaret ediyor. Kafana göre değil havzana göre ek diyoruz. Tarım sektörüne 90 milyar lira destek verdik. Tarım desteklerinde yöntem değişikliğine gidiyoruz. Yılda iki kez bir ekerken bir de biçerken destek vereceğiz.

''MAZOTTA DEPONUN YARISI SİZDEN YARISI BİZDEN''

Mazot ve gübre önemli gider kalemleri. Destekler içinde bunlara ağırlık vereceğiz. Gübrede KDV'yi kaldırdık mazot için de diyoruz ki deponun yarısı sizden yarısı bizden. Hayırlı uğurlu olsun. Sulamada tarlanın başından itibaren sorumluluğu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na veriyoruz.

''184 OVAMIZI KORUMA ALTINA ALIYORUZ''

Hayvancılıkta açığımızı et ithal ederek sürdürülebilir hale getiremeyiz. Mutlaka ve mutlaka damızlık hayvancılığını teşvik edeceğiz. Bir süre belki daha ithalat yapacağız ama o süre geçtikten sonra artık hayvancılıkta kendi kendimize yeten ülke haline gelmeyi hedefliyoruz. Tarım alanlarımızın korunmasına yönelik 184 ovamızı özel koruma altına alıyoruz. Buralara fabrika bina yapılamayacak. Millet olarak gıdada bir geleneğimiz var buğdayla koyun gerisi oyun. Bizim geleneceğimizde bu var. Tabi sebzeydi diğer ürünlerdi mutlaka önemli ama tahıl ve et bizim için stratejik iki üründür. Meralarımız alçak terör elemanlarıyla değil çobanlarımızla çiftçilerimizle daha da şenlenecek.

DERİK KAYMAKAMI'NIN ŞEHİT EDİLMESİ

Şehadeti öfkemizi artırırken terör örgütü ile mücadele azmimizi biledi. Buradan sizlerin huzurunda hükümetimize genelkurmay başkanlığımıza tüm güvenlik teşkilatlarımıza şu mesajı vermek istiyorum bugüne kadar hiçbir şehidimizin kanını yerde koymadık koymayacağız. Mesele kanı yerde koyma koymama boyutunu aşmıştır. Her ihanet girişimine öyle bir cevap vereceğiz ki bir daha kimse böyle bir niyeti aklından dahi geçiremeyecektir.

''DÜNYAYI DAR ETMEZSEK YAZIKLAR OLSUN BİZE''

Bu ülkenin askerini polisini korucusunu kaymakamını muhtarını belediye başkanını herhangi bir memurunu vatandaşını öldüren terör örgütüne de onlara yardım ve yataklık eden siyasi destek veren herkese de dünyayı dar etmezsek yazıklar olsun bize. Terör örgütünün tepesine binecek hepsini de hukuk çerçevesinde hak ettiği cezaya çarptıracağız.

İDAM TARTIŞMASI

Parlamentodan geçip bana gelirse onaylarım. Asıl onay merci millet. Bu milletin kaderi Batı'nın elinde değil.

AB'YE TEPKİ

Batı idam olmaz diyor ey Batı bu milletin kaderi sizin elinizde değil bizim elimizde. Kimsin sen ya? Bir parlamentonun başkanı nesin sen Türkiye adına ne zamandan beri karar verme yetkisine sahip oldun? Sen daha Türkiye'yi tanıyamamışsın. 'Müzakereleri durdururuz' diyor hemen kararınızı verin. Sayın Başbakan bakanlar burada ben de Cumhurbaşkanı olarak diyorum ki yıl sonuna kadar sabredelim ondan sonra millete gidelim. İngiltere bile millete gitti ihtiyacı yoktu AB içindeydi millet çıkalım dedi çıktılar. Bunlar (AB) dürüst değil, sözünü tutmadı. Dürüst olanlarla yol yürüyeceğiz olmayanlarla değil.

''ŞU TERBİYESİZE BAK, SENİN HER YERİN YAPTIRIM OLSA NE YAZAR?''

Şu terbiyesize bak 'Yaptırım uygularız' diyor senin her yerin yaptırım olsa ne yazar? Geç kalıyorsun geç biz de bu saldırıya cevap olarak onların kullandığı ne kadar hain varsa onların başını eziyoruz ezeceğiz.''



Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler