FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faiz indirim beklentileri kuvvetlendi

Yıllık enflasyon Ağustos'ta 1.64 puanlık düşüşle yüzde 15.01'e gerilerken, manşet ve çekirdek enflasyonda gözlenen düşüşün yanı sıra Eylül ve Ekim'de baz etkisiyle enflasyonun tek haneli seviyelere gerileyebilecek olması TCMB'nin faiz indirimi konusunda elini kuvvetlendiriyor.

Faiz indirim beklentileri kuvvetlendi

Ağustos ayında yüzde 0,86 ile beklentilerin altında artış gösteren TÜFE sonrası, yıllık enflasyon yüzde 15,01'e geriledi. Böylece yıllık enflasyon son 15 ayın en düşük seviyesine gerilemiş oldu. Enflasyondaki düşüş sonrası gözler 12 Eylül’de gerçekleştirilecek olan TCMB faiz toplantısına çevrildi. Eylül ve Ekim'de baz etkisiyle enflasyonun tek haneli seviyelere gerileyebilecek olması TCMB'nin faiz indirimi konusunda elini kuvvetlendiriyor.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi: MB faiz indirimlerine devam edecek

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankasının temmuz toplantısında politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini 425 baz puan indirimle yüzde 19,75 seviyesine çektiğini anımsattı.

Bankanın belirgin faiz indirimine gerekçe olarak, güncel tahminlerin yıl sonu itibarıyla enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu'nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret etmekte olmasını öne çıkardığını hatırlatan Bürümcekçi, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kurul'un, para politikası duruşuna ilişkin mesaj cümlesi ise, 'Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir.' olarak değiştirilmişti. Bu ise, önden yüklemeli olarak başlayan faiz indirim sürecinin 'makul' bir reel faizi hedefleyecek şekilde devam edeceğini ima etmekteydi.

Bir diğer deyişle, banka gelecek enflasyon beklentileri ve enflasyonun ana eğilimini baz alıp buna Türkiye için makul olacak bir reel faiz ekleyerek hesaplayacağı patikaya uygun bir şekilde politika faizini belirlemeye devam edecektir. Ancak, TCMB Başkanı Murat Uysal reel faiz seviyesi için Enflasyon Raporu'nda bir paylaşımda bulunmamıştır. Türkiye'nin CDS priminin 420 civarı olması ve diğer gelişmekte olan ülkelerin politika reel faizleri dikkate alındığında TCMB'nin baz senaryosunda politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 16 civarına yaklaştırma hesabı olduğu söylenebilir. Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek."

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek: Eylülde 225 baz puan faiz indirimi gelebilir

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek de ağustos ayında enflasyon gelişmelerinin aşağı yönde sürprize işaret ettiğini söyledi.

TÜFE’nin aylık bazda aşağı yönlü sürpriz yapmasında 2018’in aynı dönemine kıyasla baz etkisi sürecinin başlamasının ve ulaştırma, gıda ve alkolsüz içecekler ile giyim ve ayakkabı kalemlerinin düşürücü etkilerinin önemli rol oynadığını belirten Gödek, 2018 Ağustos gelişmeleri dışarıda bırakıldığında 2003-2017 döneminde ortalama ağustos ayı TÜFE gelişiminin yüzde 0,21 artış şeklinde gerçekleştiğini, 2018 yılında 15 yıllık dönemden 2,09 puan yukarı yönde sapma gösterdiğini anımsattı.

Baz etkisinin eylül-ekim aylarında da devam edeceğini öngörüyoruz. Eylül ayındaki TÜFE gelişiminin ardından yıl sonu TÜFE kapanışı yüzde 14-15 aralığında olabilir. Beklenti gerisinde kalan enflasyon rakamlarının ardından TCMB'ye yönelik eylül ayı faiz indirim beklentimizi 125 baz puandan 225 baz puan seviyesine, yüzde 17,50 olarak güncelliyoruz."

Capital Economics Kıdemli Gelişmekte olan Piyasalar Ekonomisti Jason Tuvey de gelecek hafta TCMB'nin faizi 250 baz indirmesini beklediklerini paylaştı. Tuvey, enflasyonun Eylül ve Ekim'de tek haneli seviyelere gerileyebilecek olması nedeniyle daha fazla indirim yapılabileceğini söyleyerek, gelecek yılın başlarında faizin %16 seviyesine çekilmesini beklediklerini ancak risklerin aşağı yönlü olduğunu belirtti. Diğer taraftan Tuvey'e göre enflasyonun tekrar yükselmesi ve TL'nin baskı altında kalması TCMB'nin rotasını değiştirmesine neden olabilir.

Şeker Yatırım Ekonomisti Serkan Gönençler ise TÜFE'nin TCMB'nin hızlı faiz indirim sürecini destekleyen bir veri olduğunu söyleyerek, "Ancak indirimin boyutunu o dönemdeki global risk iştahı belirleyecektir. TCMB'nin önceki açıklamaları baz alındığında gelecek haftaki toplantıda 200-250 baz puan arası indirim gelebilir" dedi.

Kaynak: AA - Reuters

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler