FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faturada kayıp-kaçak bedeli yasal hale geliyor

Kayıp-kaçak bedellerinin faturalarda kalıcı hale getirilmesi komisyonda kabul edildi.

Faturada kayıp-kaçak bedeli yasal hale geliyor

Başta kömür olmak üzere yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde teşvik edilmesi, nükleer santral projesinde uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi, kayıp-kaçak bedellerinin faturalarda kalıcı hale getirilmesi ve doğalgaz ithalatçısı şirketlerin yüzde 10 olan depolama yükümlülüğünün yüzde 20’ye yükseltilmesine ilişkin düzenlemeleri içeren Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi komisyonunda kabul edildi.

Tasarıya göre, yenilenebilir enerji kaynak alanlarında kurulacak üretim tesislerinde kullanılacak aksam için bakanlık tarafından yönetmelikle belirlenecek şekilde yurt içinde üretim veya yerli malı kullanım şartı da aranacak. Başta kömür olmak üzere yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde teşvik edilmesi, nükleer santral projesinde uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi, kayıp-kaçak bedellerinin faturalarda kalıcı hale getirilmesi, doğalgaz ithalatçısı şirketlerin yüzde 10 olan depolama yükümlülüğünü yüzde 20’ye yükseltilmesine ilişkin düzenlemeler içeren Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclis Sanayi Komisyonu’nda kabul edildi.

Komisyonda kabul edilen önergelerle teklifte bazı maddelerde değişikliğe gidilirken yeni maddelerde eklendi. Tasarıya eklenen yeni bir maddeyle, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kanunundaki ‘biyokütle’ tanımı yeniden yapılarak atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan yan ürünler, sanayi atık çamurları ve arıtma çamurları da destek kapsamına alınarak bunlardan elektrik üretiminin yolu açıldı.
Zeytincilik Kanunu uygulanmayacak

Teklifte kabul edilen önergeyle, nükleer santral projesi kapsamında yapılması öngörülen tesislerde Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un sınırlayıcı hükümlerinin uygulanmayacağı yönünde düzenleme yapıldı. Nükleer santral sahalarındaki yapıların denetimine ilişkin madde ise değiştirildi. Buna göre, nükleer santral sahalarındaki yapılarda, Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümleri ile İmar Kanunu’nun fenni mesuliyete ilişkin hükümleri uygulanmayacak. Ancak bu yapıların yapı denetimi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yetkilendirilen tüzel kişiliğe sahip, yapı denetimi kuruluşları tarafından denetim kuruluşu ile nükleer santralın lisans sahibi arasında akdedilen hizmet sözleşmesi hükümlerine göre gerçekleştirilecek. Yapı denetiminin bu kuruluşlar tarafından yapılması nükleer santral lisans sahibinin münhasır ve kusursuz sorumluluğunu kısmen veya tamamen ortadan kaldırmayacak.

Mahkeme kararıyla alınan kayıpkaçak maddesi tasarıdan çıkarıldı

Teklifte geçici maddeyle düzenlenen, dağıtım, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, iletim ve kayıp-kaçak bedelleri ile ilgili olarak mahkeme ve tüketici hakem heyeti kararı doğrultusunda dağıtım şirketleri ya da tedarikçi tarafından yapılan iadeler ve mahkeme kararında yer alan giderlerin dağıtım tarifeleri yoluyla karşılanmasına ilişkin hüküm tasarıdan çıkarıldı. Böylece mahkeme kararı ile yapılacak iadeler faturalara yansımayacak. Teklifle, kayıp-kaçak bedeli kanuna giriyor ve ‘Dağıtım Tarifeleri’ başlığında “Kurulca belirlenen hedef oranlarını geçmemek kaydı ile teknik olmayan kayıplara ilişkin maliyetler dağıtım tarifelerinde yer alır ve tüketicilere yansıtılır” ibaresi ile kalıcı hale geliyor.
Doğalgaz dağıtım şirketleri birleşebilecek

Komisyonda kabul edilen diğer bir önergeyle lisans sahibi doğalgaz dağıtım şirketlerinin birleşmesinin önü açıldı. Doğalgaz dağıtım lisansına sahip şirketler EPDK’nın teknik ve ekonomik olarak uygun bulması durumunda dağıtım bölgesinde tek bir lisans altında birleşebilecek veya mevcut dağıtım bölgeleri birden fazla lisans bölgesine bölünebilecek.

Komisyonda kabul edilen bir başka önerge de dağıtım şirketlerininyatırımlarını tarife hesaplarında dikkate alamayacakları hükmünü içeriyor.(Dünya Gazetesi)

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler