FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Finansbank'a 2 yerli 2 yabancı 4 teklif geldi

Finansbank ile ilgilenen ve aralarında Katarlı QNB ile lokal bankaların olduğu gruplar tekliflerini verdi.

Finansbank'a 2 yerli 2 yabancı 4 teklif geldi

Reuters'ın haberine göre, Yunanistan'ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG), potansiyel sermaye açıklarının kapatılması için sahibi olduğu Finansbank'ta pay satışı dahil olmak üzere seçenekleri değerlendirirken, aralarında Qatar National Bank'ın yanı sıra Garanti Bankası, Fibabanka ve Çinli bir grup tekliflerini sundu.

Yunanistan'ın sistemik öneme sahip bankaları arasında yer alan NBG'nin sermaye yeterliliği şu anda Avrupa Merkez Bankası tarafından düzenlenen stres testlerinde ölçülüyor. Potansiyel sermaye açıklarını belirleyecek stres testlerinin sonuçlarının ekim sonuna kadar açıklanması beklenirken, Yunan bankalarının sermayelerini güçlendirmek için ne yapacaklarını belirlemeleri gerekiyor.

Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, Finansbank için QNB'nin yanı sıra Garanti Bankası, Fibabanka ve Çinli bir grup teklif verdi.

Bir kaynak, "Toplam dört grup teklif verdi. NBG, stres testlerinin sonuçları geldiğinde elinde somut tekliflerin olmasını istiyor" dedi ve ekledi: "Bu satışta QNB'nin ön plana çıkması muhtemel."

Reuters'da Temmuz başında yer alan bir haberde, Finansbank'ın kendileri için daha iyi bir tercih olacağı gerekçesiyle QNB'nin, HSBC Türkiye birimi ile ilgilenmekten vazgeçtiği belirtilmişti.

Kaynaklar, satış tarafında Goldman Sachs ve Morgan Stanley'in danışmanlık verdiğini söylediler.
Diğer bir kaynak da "Bilgi odası süreci başlamak üzere" dedi.

NBG'den bir kaynak geçen hafta Yunan basınında bankanın Finansbank hisselerinin tümünü satmayı değerlendirdiği yönündeki haberler üzerine Reuters'a yaptığı açıklamada, "Olası sermaye gereksinimini hemen karşılamak için gerekli alternatifleri inceliyoruz. Şu aşamada, stres testleri tamamlanana kadar bankanın belirleyeceği strateji konusunda tahminde bulunmak için erken" demişti.

Başka bir NBG yetkilisi ise, "Henüz karar yok. Herhangi bir karar büyük ihtimalle stres testleri sonrasında alınır" demişti.

Finansbank'tan konu ile ilgili olarak Reuters'a yapılan açıklamada, "KAP'a yaptığımız açıklama dışında bir açıklamamız yok" denildi. Finansbank geçen hafta NBG'nin potansiyel sermaye açığının karşılanması konusunda alternatiflerin değerlendirildiğini belirterek, alternatiflerden herhangi biri hakkında henüz nihai bir karar alınmadığını açıklamıştı.

NBG daha önce Avrupalı düzenleyici kurumlar tarafından onaylanan yeniden yapılanma planı kapsamında Finansbank'taki yüzde 40 payını satacağını belirtmiş, ancak hisse değerlemelerinin düşük olduğu gerekçesiyle bu planı ertelemişti ancak Finansbank'ta hisse satış planından vazgeçmiş değil.

Sermayesi 2.84 milyar TL olan Finansbank'ın yüzde 99.8'i NBG'nin elinde bulunuyor. Halka açıklık oranı yüzde 0.2 olan bankanın piyasa değeri yaklaşık 5.6 milyar dolar civarında bulunuyor.

Garanti Bankası ve Fibabanka konu hakkında yorum yapmadı. QNB ise Temmuz ayında yaptığı açıklamada, doğru bir fırsat olduğunda Türkiye piyasasına girmek istediğini ancak herhangi bir görüşme içinde olmadıklarını söylemişti. Bugün ise QNB yetkililerine ulaşılamadı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler