FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Forbes'un KKTC'li milyarderi

Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel, Forbes’un "Milyarderler" listesinde yeniden yerini aldı.

Forbes'un KKTC'li milyarderi

Son dönemde önemli sağlık yatırımlarını hayata geçiren KKTC’li eğitimcinin yeni yatırım planı ise adada otomobil üretmek!

İlk kez 2007 yılında ‘zenginler kulübü’ne giren Günsel, listeye ‘sağlıklı’ dönüş yaptı. Günsel, global krizin etkisiyle listeden uzak kaldığı süreyi sağlık yatırımlarıyla değerlendirerek çarpıcı bir geri dönüş hikayesinin kahramanı oldu.

1 milyar dolarlık servetiyle FORBES Türkiye’nin “En Zengin 100 Türk” listesine 34. sıradan giren Günsel, geride kalan 2 yılı 15 fakülte ve 4 yüksekokuldan oluşan üniversitesini biraz daha büyütmek için bir dizi çalışmayla geçirdi. Günsel’in bu dönemde yöneldiği ana alan ‘sağlık’ oldu. Günsel diş hekimliği, eczacılık, veterinerlik ve sağlık bilimleri gibi her biri bölgesinde ilk ve tek olma özelliğine sahip yatırımlarına tıp fakültesi ve hastanesini de ekledi. 45 bin m2 kapalı alana ve 500 yatak kapasitesine sahip olan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, yaklaşık 200 milyon dolar yatırımla hayata geçirildi. Geçtiğimiz yıl hizmete giren hastane, özellikle kardiyoloji ve onkoloji alanlarında otorite olacak şekilde organize edildi. Böylelikle KKTC’de sık görülen kalp ve kanser hastalıklarının tedavisi için Rum kesimine gidişlerin durdurulmasını hedefleyen Günsel, aynı zamanda Ada’da sağlık turizmini başlatarak Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ni Akdeniz’in sağlık üssü yapmayı planlıyor.

KKTC yapımı otomobil yolda!
Suat Günsel’in yeni yatırım planı Ada’da otomobil üretmek. Bu, 58 yaşındaki eğitimcinin gençlik hayali. Bu yöndeki ilk adımı, üniversite bünyesinde açacağı otomotiv bölümü olacak. Bölümün bu yıl eğitime başlaması yönünde çalışmalar sürdürülürken diğer yandan da yerli ve yabancı otomobil üreticilieriyle görüşmeler yürütülüyor. KKTC yapımı otomobilin potansiyel hedef kitlesi Ada’da eğitim gören gençler olacak.
Milyar dolar barajını aşan 38 Türkiyeli işadamıyla birlikte küresel milyarderler listesine tek Kıbrıslı isim olarak dahil olan Suat Günsel, asıl zenginliği “Ada’da kıtalı gibi yaşamak” olarak tanımlıyor. Yakın Doğu Üniversitesi’nin Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel, ada hayatının dayattığı yalnızlık hissine büyük düşünerek karşı koyduğunu ifade ediyor. Suat Günsel Yakın Doğu Üniversitesi’nin henüz bir fikir olduğu günden bugüne meseleye böyle baktığını; son sağlık yatırımlarını da bu çerçevede hayata geçirdiğini söylüyor. Günsel “Kıta ülkelerinin özendiği kurumlarımız olursa belki Ada’da kıtalı gibi yaşamayı başarırız” diyor.

KLASİK OTOMOBİL KOLLEKSİYONERİ
Suat Günsel ‘araba sevdası’nın peşinden giderek önemli bir klasik otomobil koleksiyoneri oldu. Günsel 60’a yakın klasik otomobilini bir müze çatısı altında toplamış bulunuyor. KKTC’li eğitimcinın bu kolleksiyonu 10 kişilik özel bir ekibe emanet.

KKTC’NİN DÜNYA ELÇİSİ
Suat Günsel, KKTC’nin 27. Kuruluş Yıldönümü münasebetiyle KKTC Bakanlar Kurulu önerisiyle Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından “KKTC Dünya Büyükelçisi” olarak atandı. Yıllardır KKTC’yi dünyanın dört bir tarafında tanıtan Günsel, bugüne kadar fahri olarak yürüttüğü bu görevi artık resmi olarak üstleniyor.

KKTC’nin gönüllü elçisi olarak yıllardır sürdürdüğü mesaisinde Suat Günsel’e dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda fahri doktora ve şeref madalyası takdim edildi. Bunlar arasında İslâm Konferansı Örgütü’ne yapmış olduğu katkılar nedeniyle “Altın Onur Plaketi”, Moldova Cumhuriyeti Komrat Üniversitesi’nden Fahri Doktora, Gagauzya Özerk Cumhuriyeti’nden “Altın Şeref Madalyası”, Uluslararası Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi Teşkilatı’dan “TÜRKSOY Altın Onur Madalyası”, Azerbaycan Devlet Tıp Üniversitesi’nden tıp alanında Fahri Doktora ve Azerbaycan Üniversitesi’nden egitim bilimleri alanında Fahri Doktora var.

Günsel’e son olarak Rusya Federasyonu’nda bulunan Izhevsk Uluslararası Doğu Avrupa Üniversitesi Senatosu tarafından uluslararası eğitime yaptığı katılarından dolayı “Eğitim Bilimleri Fahri Doktora” unvanı ve “Eğitimde Küresel Liderlik” ödülü verildi.

Günsel ayrıca vatanı tarafından ödüle değer görüldü ve “En Başarılı Baflı” ünvanının sahibi oldu.

KİŞİSEL BİLGİLER...
- Suat Günsel 3 Ağustos 1952’de Kıbrıs’ta Baf’ın Beşiktepe Köyü'nde doğdu. Babası köyün ormancısı, annesi ise ev hanımıydı.

- İlkokulu Lefkoşa’da tamamladı. Türk kesiminde açılan İngiliz Koleji’nin ilk öğrencilerinden oldu.

- Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu.

- Eğitim Psikolojisi dalında doktora yaptı.

- 1978 yılında KKTC’nin ilk kurs merkezini kurdu.

- 1988 yılında Yakın Doğu Üniversitesi’ni kurdu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler