FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Göl manzaralı evleri sahte kimlikle satmışlar

Ankara’nın Gölbaşı İlçesi’nde göl manzaralı yüksek bedelli arazileri sahte kimliklerle 3’üncü şahıslara satan kişilere yönelik operasyon düzenlendi.

Göl manzaralı evleri sahte kimlikle satmışlar

AA muhabirinin emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2015 Aralık ayında Gölbaşı'nda arsa ve tarlaların, sahiplerinin bilgisi ve rızası dışında satılması üzerine başlatılan ve ilk ayağında 6 kişinin gözaltına alındığı soruşturmayı derinleştirdi.

Mali polis, söz konusu suç şebekesinin sahte evraklarının, İstanbul’da bir kadın tarafından tanzim edildiğini tespit etti. Bunun üzerine soruşturma İstanbul’a kaydırıldı. İstanbul’da yaklaşık 1 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından, sahtecilikten sabıkası olduğu öğrenilen şüpheli kadın gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

İlk operasyonda şüphelilerin ifadeleri ve elde edilen deliller ışığında çalışmalarını sürdüren ekipler, Gölbaşı’nda sahiplerinden habersiz 3. kişilere satılan arazilerle ilgili, şüpheli kişileri tespit etti. Düzenlenen operasyonda 5’i tapu görevlisi, 9’u ise arazilerin satışına aracılık yapan emlakçı ve suç şebekesinin üyesi olduğu değerlendirilen toplam 14 kişi gözaltına alındı.

Devir işleminde "joker' kullandılar

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne getirilen zanlıların verdikleri ifadeler, suç şebekesinin nasıl çalıştığını gözler önüne serdi.

Buna göre şüpheliler, önce uzun süredir herhangi bir işlem yapılmayan arsa ve arazileri tapudaki suç ortakları aracılığıyla tespit etti, daha sonra bu kişiler adına çıkarılan sahte nüfus cüzdanlarıyla e-devlet şifreleri alındı. e-Devlet şifreleri kullanılarak kişilerin üzerine kayıtlı arsa bilgileri kontrol edildi. Daha sonra devir işlemlerinde gerçek arsa sahibinin yerine geçen “joker” elemanlardan şebeke üyelerince orijinal imza üzerinde ve arsa sabinin kimlik bilgilerini ezberlemeleri için çalışmaları istendi.Gözaltına alınan tapu görevlileri, bu süreçte kilit altında tutulması gereken tapu kütüğünü, yetkililerin bilgisi dışında tapu müdürlüğünden çıkartarak suç örgütüne ulaştırdı. Gerçek arsa sahiplerinin yerine aracılarının fotoğrafları yapıştırılan kütükler, tekrar tapu müdürlüğüne götürüldü. Sahte evrakların da düzenlenmesiyle gerçekleştirilen satışın ardından, tapu kütüğündeki fotoğraflar orijinaline çevrildi.

TAPU KAYITLARINI GÖZDEN GEÇİRİN

Bu şekilde yaklaşık 100 milyon liralık kazanç sağlandığı belirtilirken, arazileri bilgileri dışında satılan arsa sahiplerinin bir kısmına henüz ulaşılamadığı ve rakamın daha da yükselebileceği öğrenildi.

Emniyet yetkilileri, Gölbaşı sınırları içinde arsası olan vatandaşlardan, tapu kayıtlarını kontrol etmelerini istedi.


Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler