FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Goldman Sachs'e göre Dolar/TL'n,in asıl değeri 2,50TL

Yatırım Bankası Goldman Sachs, Dolar/TL'nin olması gereken değeri 2,50 olarak hesaplıyor. Banka, dolardaki son düşüşe rağmen Türk Lirası'nı hala gerçek değerinin en çok altındaki gelişen ülke para birimi olarak görüyor.

Goldman Sachs'e göre Dolar/TL'n,in asıl değeri 2,50TL

Goldman Sachs'ın "GSDEER" ve "GSFEER" adını verdiği ölçümlerine göre Dolar/TL'nin adil değer 3,50 seviyelerinin çok altında; 2,50 TL.

"Türk Lirası'nı deneme zamanı mı?"

GS, "TL'yi deneme zamanı mı?" başlıklı yorumunda "İyi carry trade getirisiyle TL gelişen piyasalarda öne çıkmak için en ilgi çekici aday. ABD faizlerine yüksek bağlılığı ve önümüzdeki çeyrek dönemde ABD'de daha gevşek parasal koşulların oluşacağı beklentisi de bunu destekliyor" değerlendirmesine yer verdi.

TL neden gerçek değerinin altında?

GS, 14 Haziran'da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından önce paylaştığı bu yorumunda TL'nin dolar karşısında adil değerinden 1 liraya yakın sapmanın genel olarak merkez bankasının faizleri önemli ölçüde artırmaya olan isteksizliğine bağladı.

**Merkez'in son kararları ne sinyal veriyor?** Nisan'da geç likidite penceresi (GLP) faiz oranının yüzde 12,25'e yükseltilmesini ise piyasa baskısı olmadığında "güvercin refleks göstermeye yatkın kurumun" ilk şahin sürprizi olarak gören GS, Haziran toplantısında bunun korunmasının politika reaksiyonda dönüşüm yaşandığını söylemeyi daha kolaylaştıracağını söyledi.
**Goldman Sachs'a göre TL için en iyi senaryo** TCMB, dün açıklanan Haziran ayı PPK kararında faizleri değiştirmedi ve gerektiğinde ek sıkılaşmaya gidilebileceği ifadesini karar metninde korudu. Goldman Sachs, "Sıkı para politikası ve gevşek mali politika kombinasyonu, oldukça destekleyici değerlemelerle birlikte özellikle de enflasyon mevcut çok yüksek seviyelerden stabilize olmaya başlarsa TL için daha fazla değer kazancı alanı olabileceğine işaret ediyor." diyor.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler