FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Günde 5-6 defa ATM ve havale işlemi yapan hesaplara sıkı takip

ATM ve havale işlemlerine düzenleme getiriliyor. Günde 5-6 defa ATM ve havale işlemleri yapan hesaplara sınırlama uygulanacak.

Günde 5-6 defa ATM ve havale işlemi yapan hesaplara sıkı takip

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında ATM'lere 'şüpheli işlem' sınırlaması getirilecek.

ÖZEL BİR E-POSTA GRUBU OLUŞTURULDU

MASAK da illegal bahis ve kumarla elde edilen paralarının aklanmasını önlemek için özel bir e-posta grubu oluşturdu. Suç gelirlerine BDDK ile işbirliği yapılarak ATM ya da şubelerden çekilmeden el konulabiliyor.

5-6 DEFA İŞLEM YAPILIYORSA SINIRLAMA

Müşterileri mağdur etmeden cepten havalede dikkat çekici şekilde günde 5-6 fazla işlem yapılıyorsa bu konuda sınırlama getirilecek. Yine ATM'lere para çekmede günlük, haftalık, aylık tutar sınırlaması uygulanacak.

SIK PARA ÇEKENLER TAKİBE ALINIYOR

Bankalar ve finans kuruluşlarıyla iş birliği kapsamında ATM'lerden izin verilen maksimum meblağda sıkça para çekenler izlemeye alınacak.
Müşterinin işi, mali durumu ile işlemleri arasında makul bir orantı bulunmaması da dikkat çekici unsur olarak nitelendiriliyor.

MASAK'A GEREKLİ BİLDİRİMLER YAPILIYOR

Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor.

Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.

Bir yıl süresince hareket görmeyen bireysel müşteri hesabına yüklü miktarda para giriş-çıkışı olması durumunda gerekli incelemeler yapılıyor.

Söz konusu işlemler ve müşterilerden şüphe edilmesi halinde Uyum Görevlisi tarafından MASAK'a gerekli bildirimler yapılıyor.

(SABAH)

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler