FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hattat'ın imzaları 2 bin 500 işçi için atıldı

Türkiye’de ilk yerli taşkömürü ile çalışacak 4 adet 660 Mw toplam 2640 mw gücündeki Elektrik Üretim Santral Yatırım Projesi için ilk imzalar atıldı. Santral 2 bin 500 kişiye ekmek kapısı açacak.

Hattat'ın imzaları 2 bin 500 işçi için atıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang’ın gözlemci olarak katıldığı Conrad Hotel’de düzenlenen imza törenine Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat, Hattat Holding Yönetim Kurulu Üyeleri İpek Hattat ve İlçim Hattat ile Harbin yetkililerinden HEI Şefi Proje Direktörü Xu Hongfu ve Harbin Electric International’dan Liu Hong katıldı. İmza töreninde Harbin firmasından 30’dan fazla Çinli mühendis de hazır bulundu.

Kömür rezervi 780 milyon tonu aştı
Törende konuşma yapan Mehmet Hattat şöyle dedi: “Hema Endüstri A.Ş.‘nin Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan rödövans karşılığı aldığı taşkömürü ile ilgili bölgede 6 adet karotlu sondaj makinesi ile yapılan sondajlar neticesinde bölgede tespit ettiği kömür rezervinin 780 milyon tonu aştığı kayıt altına alınmıştır. İhale kapsamındaki sondajı yapılmamış bölgelerde rezervin daha büyük olduğu tahmin edilmekte ve bunun tespiti amacıyla MTA gibi karotlu sondaj çalışmalarına devam edilmektedir.

3 kuyu açıldı
Açılan 3 kuyu ve full mekanizasyon sistemi ile yılda 5 milyon ton, 4. ve 5. kuyuların açılması ile daha sonraki yıllarda 10 milyon ton taşkömürü üretilecektir. Üretilecek taşkömürü ile Batı Karadeniz Bölgesi’nde 2,4 milyar dolarlık yatırım ile 2 bin 640 MW gücünde termik santral kurulacaktır. Taşkömürünün ithal edildiği ülkelerdeki işciler kazanıp, o ülkelerin endüstrileri ve ekonomileri gelişirken, bu proje ile ülkemiz insanı kazanacak, ülkemiz endüstrisi ve ekonomisi gelişecektir. Bölgeye santralde çalışmak üzere 2 bin 500 kişilik bir istihdam sahası açılmış olacak ve bölge insanın kişi başı geliri artacaktır.”
Taner Yıldız: “Bunlar birer kuyu değil, yerdelen!”
Mehmet Hattat şöyle devam etti: “Bölgede açılan 3 adet 8 metre çapında 700-1000 metre derinliğinde kuyulara inen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız “bunlar birer kuyu değil, yerdelen” diyerek literatüre yeni bir terim kazandırmıştır. Yine bu kuyulardan kömür sahalarına doğru 15 km uzunluğunda eksi bin 200- bin 500 metreye inecek galeriler yapılmakta ve yeraltındaki varlıklar 2014 yılından itibaren yeryüzüne çıkarılacaktır.

Kömür ihraç (yeryüzüne çıkarılması) işi tamamlanmış olup, planlandığı Gömü köyü civarında 4x660 MW gücünde son teknoloji içeren çevre dostu termik santral yapılacaktır. Böylece yerli kaynaklar (taşkömürü) kullanılarak enerji üretilecektir.

Santral yerinin ilgili Bakanlıklarca tespiti ve buna uygun çalışmaların yanında santral yapım işini birçok Batılı, Kore’li ve Çinli firmalar arasından Çin’in en büyük santral yapımcısı olan firma seçilmiş, yapılan görüşmeler ve ön anlaşmaları takiben bugün bir ortak çalışma sonucuna varılmıştır.

Ulusal önemi ve anlamının çok büyük olduğu düşünülen yer altı zenginliklerimizin üretime dönüşmesi ve yerli kaynaklara dayalı elektrik üretim politikalarının hayata geçirilmesinin önemli, kilometre taşlarından bir tanesinin daha bölgemize kazandırılması çok büyük önem arz etmektedir. “

Hattat tarafından 09.10.2012 tarihinde yapılan açıklamada “Hükümetin yaptığı 3 yıllık orta vadeli planda” ise en büyük konuların başında olan enerjide dışa bağımlılığın azalması gündeme gelirken, Hema’da üzerine düşen görevi yapmaktadır. Bunların yanında bildiğiniz gibi akla ilk gelen elektrik üreten türbin, kazan, jeneratör, makine, alet ve edavatları niçin Türkiye’de üretilmiyor, bunlar Türkiye’de nasıl üretilebilir görüşü ile Çin’in en büyük santral üreticisi Harbin firması ile Çerkezköy Hema Fabrikalarında ve yurdun Batı Karadeniz Bölgesinde ortak kurulacak tesislerde üretilip, Türkiye’de ve komşu ülkelerde kurulan elektrik santrallerinin pazarlanması konusunda 25.09.2012 tarihinde bir anlaşma imzalanmıştır. Bu suretle santral, ünite ve parçalarının Türkiye’de yapılma yolu açılacak ve birçok yan sanayi kurulacaktır.

Bu santraller en son kullanılan teknoloji ile yapılacak olup, yüksek verimli yakıt ve arıtma sistemleri ile çevre dostu olacaktır. Yapılacak santrallerde emisyon limitleri bugünkü mevzuattaki değerlerin altına düşürülüp 10 yıl sonrasında olabilecek değerler dikkate alınarak uygulama yapılması hedeflenmektedir.

Bu anlaşma ile işveren Hattat Holding olacak, Harbin Teknoloji ve Türkiye’de üretilmeyen ürünleri yapan ve monte eden bir firma olarak teknoloji projeleri temin edilecektir" denildi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler