FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İçki yasağına yeni formül

İçki satışı ve tanıtımına getirilen yasaklar nedeniyle ticaret yapmaları kısıtlanan şarap üreticileri, bağ evlerini otel, restorana dönüştürüyor.

İçki yasağına yeni formül

Bu yolla üretim yerinde içki içilmesi yasal bir hal alıyor.

Milliyet'tin haberine göre alkollü içki yasağının başladığı 2013’ün mayıs ayından bu yana bağ bozumu ve tadım etkinlikleri yasaklanan, kartvizit bastırmalarına, hatta bağlarına tabela asmalarına bile izin verilmeyen şarap üreticileri, bağ evlerini butik otel ve gurme restorana dönüştürerek ekonomik kayıplarını telafi etmeyi hedefliyor.

Bağlardaki butik otellerin turizme kazandırılması amacıyla Trakya Turizm İşletmecileri Derneği (TTİD) tarafından oluşturulan Türkiye’nin ilk ‘bağ rotası’ projesi hayata geçirildi. TTİD Başkanı Orhan Çebi, “Trakya Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projede, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne ve Gelibolu yarımadasında dört rota oluşturuldu. Rota üzerindeki otel ve restoranları gurme turizmine yönlendiriyoruz. Bu sayede Trakya, İtalya’daki Toskana ya da ABD’deki Napa vadisi gibi önemli bir turizm merkezi olabilir” dedi.

Vino Dessera Bağları Genel Müdürü Doğan Dönmez, “Türkiye’nin cari açığını kapatmaya talibiz” dedi. Dönmez, şunları söyledi:

“Türkiye 1 dolarlık ihracat için 71 cent’lik ithalat yapılıyor. Şarapta bu rakam 0.07 cent. Sadece Kırklareli’nin üzümlerinden elde edilen şarap ihraç edilse bile cari açık kapanır.”

Umurbey Bağları’nın sahibi Umur Arıner de, ÖTV ve KDV’nin şarap üreticilerini zorladığını belirterek, Bulgaristan ve Yunanistan’da ise şarapta, temel gıdalara uygulandığı kadar vergi olduğunu söyledi.
YENİ ZELANDA İLE KOMŞU

Trakya’nın jeolojik analizi hakkında bilgi veren Chamlija Bağları’nın sahibi Mustafa Çamlıca, ‘Istranca masifi’ olarak adlandırılan bölgenin 350 milyon yıllık bir kaya olduğunu belirterek, 350 milyon yıl önce Yeni Zelanda’ya komşu olan Trakya’nın, yeryüzü hareketleriyle buraya sürüklendiğini söyledi. Çamlıca, bağlarının bulunduğu toprakların milyonlarca yıl önce okyanus olduğunu, o zamanki mercan kayalıklarının zamanla kireç taşına ve toprağa dönüştüğünü anlattı.
CEO’LARA ÖZEL ŞARAP

Barel Bağları sahiplerinden Barkın Akın, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) fason üretimi yasakladığını belirterek, şunları söyledi:
“Bağlarımızın bir kısmını meraklısına kiralayacağız. Bakımını bizim gözetimimizde yapacaklar. Bu konuya başta CEO’lar olmak üzere işdünyasından birçok profesyonel ilgi gösteriyor. Bu üzümlerini ayrı fıçılarda şarap yapacağız. Şarapları şişelerken de kiracıların istediği marka, amblem ve yazıyı etikette kullanacağız. Ancak fason üretim yasak olduğu için bu markaların yasal sahibi biz olacağız.”

ŞATOLAR TURZMİN HİZMETİNDE

Trakya bağlarındaki şato (chateau) tarzı bağ evleri, otel ya da restoran olarak hizmete sokuluyor. Birçok bağda bu dönüşüm sağlandı, birçoğunda da inşaatlar tamamlamak üzere.

Robinson Club Sarıgerme Park’ın yatırımcısı olduklarını belirten Arcadia Bağları’nın sahibi Zeynep Arca Şallıel, bağda inşa ettikleri butik oteli ağustos ayında açacaklarını söyledi. 21 odalı otelde gurme restoranı ve spa da olacağını kaydeden Şallıel, 2 bin dönüm arazide ayrıca 60 çiftlik evi inşa edip satacaklarını ifade etti.
Barbare Bağları’nın ortağı Özcan Yetiş, ortağı Can Topsakal ile kurdukları bağa, bulundukları mevkinin adı Barbaros ve tarihte bu topraklarda yaşamış Barbar k
avimlerden yola çıkarak Barbare adını verdiklerini söyledi. Yetiş, “Kendimiz için kurduğumuz bağ evini geliştirerek, 6 odalı bir butik otele dönüştürdük” dedi.

BAR RUHSATI ALDI

ABD’de kurduğu şirketini Cisco Systems’e satarak bağcılık işine girdiğini anlatan elektrik mühendisi Necdet Uzun, Marmara Ereğli’sindeki bağda yaptırdığı ‘şato’sunu 4 odalı bir butik otele dönüştüreceğini söyledi. Uzun, tadım etkinlikleri yasaklanmadan önce bar ruhsatı aldığını da kaydetti. Öte yandan Tekirdağ’daki Barel Bağları, 12 odalı bir butik otel açmayı planlıyor. Gelibolu’daki Gali Bağları’ndaki bağ evinde de konaklama imkanı bulunuyor.

Butik otel kuran şarap üreticilerinin yanısıra birçok işletme de gurme restoranları açıyor. Eceabat’taki Suvla Bağları’nda yeralan restoranda, Kilye markasıyla doğal ürünler de satılıyor. Şarköy’deki Cheteau Kalpak’ın kafesindeki deniz-orman-bağ manzaralı terasta aperatifler sunuluyor. Şarköy’deki Melen Bağları ise konuklarını Melen Cafe’de ağırlıyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler