FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

II. Abdülhamid'in mirasçılarının payı tek tek hesaplanacak

Sultan II. Abdülhamid’in 7 bin 756 tapu kaydından oluşan miras davasında yaklaşık 100 hissedarın paylarına düşen miktarın bilirkişi vasıtasıyla hesaplanmasına karar verildi. Abdülhamid'in 32 varisi 7 yıl önce İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'ne mirasçı olduklarını ve paylarına ne kadar hisse düştüğünün tespiti için dava açmıştı. Davanın açılmasından sonra bu sayı 250'ye kadar çıktı.

II. Abdülhamid'in mirasçılarının payı tek tek hesaplanacak

34'üncü Osmanlı padişahı Sultan II. Abdülhamid'in tam 7 bin 756 taşınmaz tapu kaydından oluşan miras davasında mahkeme şu ana kadar tespitli yaklaşık 100 hissedarın paylarına düşen miktarın (hisselerinin) bilirkişi vasıtasıyla hesaplanmasına karar verdi. Mahkeme, dosyaya sunulan bazı mirasçılık belgelerinin sahte olup olmadığının tespiti için ise savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'nde önceki gün görülen duruşmaya Sultan II. Abdülhamid'in torunlarının avukatları katıldı. Mahkeme, 19 Temmuz'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yapıldığını tutanağa geçirdi. Mahkeme, taraf avukatlarının talepleri doğrultusunda bugüne kadar Abdülhamid'in mirasçıları olduğunu tespit eden bilirkişilere tekrar dosyayı gönderme kararı aldı. Mahkeme, ara kararında tespit edilen yaklaşık 100 mirasçının, paylarının ne kadar olduğunun belirlenmesini istedi. Buna göre bilirkişi, Sultan II. Abdülhamid'e olan akrabalık derecesine göre tüm mal varlığından ne kadar oranda pay alabileceklerini araştıracak. Abdülhamid'e yakınlığına göre hissedarlar büyüyen ya da küçülen oranlarda Abdülhamid'in mallarından pay alabilecek. Bilirkişinin tespitinin ardından mahkeme, hissedarlara ne kadar oranda pay sahibi olduğu hakkında karar verecek.

Mahkemenin kararıyla birlikte mirasçılar, devlete başvurarak Abdülhamid'in mirasını isteyebilecek.

32 VÂRİS 7 YIL ÖNCE DAVA AÇTI

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde saklanan belgelere göre Abdülhamid'in yurt içi ve yurt dışında 7 bin 756 taşınmaz tapu kaydı var. Abdülhamid'in sadece Türkiye'de ise 2 bin 369 tapu kaydı bulunuyor. Abdülhamid'in Türkiye'deki tapulu arazisi 1 milyon 256 bin 947 dekar. Bu tapulu arazinin 391 bin 573 dekarı devlete, 8 bin 627 dekarı da şahıslar adına geçtiği Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arşiv kayıtlarında yer alıyor. Abdülhamid'in 32 varisi 7 yıl önce İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'ne mirasçı olduklarını ve paylarına ne kadar hisse düştüğünün tespiti için dava açmıştı. Davanın açılmasından sonra bu sayı 250'ye kadar çıktı. Ancak en son Abdülhamid'in akrabalık derecesine göre bu sayı yaklaşık 100'e kadar düştü.
BAZI TAŞINMAZLAR

Galatasaray Adası
Sultanhamam'daki İzmirli Hanı
İstanbul Gedikpaşa'daki tiyatro arsası
Eyüp Kopçageçidi'ndeki 21 dönüm tarla
Eyüp'te 18 dönümlük Bahariye Kışlası
Kağıthane'de 20 dönüm arazi
Bakırköy'de 70 dönüm arazi
Bakırköy Veliefendi çayırı
Dolmabahçe'de 30 dönüm bostan
Beşiktaş Serencebey'de 2 dönüm bağ
Ihlamur'da 3 dönüm arsa
İstanbul Horhor'da konak ve 5 dönüm arsası
Arnavutköy Akıntı Burnu'nda gazino ve müştemilatı
Ortaköy'de Dalyan mahallesi ve Ali Saip Paşa Yalısı ile müştemilatı
Paşabahçe İrcirli köyünde 40 dönüm arazi ve şişe fabrikası
Beykoz'da 40 dönüm bostan, üç bahçe, 6 tarla, 2 çayır, 3 arsa, 1 bağ, 1 dükkan ve yalısıyla Tokat çiftliği, Yalnız Servi çiftliği.
Beykoz'da Abraham Paşa'dan alınan 38 dönüm arazi ve üzerindeki müştemilat
Şişli'de İzzet Paşa çiftliği
Çatalca ve Çekmece'de; Filifos, Kaparya, Safra, Kılıçali Sagır, Silivri, Bosna, Sazlı Bosna, Haraççı, Papas Bergos, İzzettin, Tozalak çiftlikleri ile Yahya Bey Kışlası.

Sabah

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler