FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İkinci el araç satımında yeni düzenlemeler

Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesine sahip şirketler dışında kimse ikinci el araç alım-satımı yapamayacak.

İkinci el araç satımında yeni düzenlemeler

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca "Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun" kapsamında hazırlanan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı"nı "devrim" olarak nitelendiren Bursa Oto Galericiler Odası, düzenlemeyi desteklediklerini bildirdi.

Taslak ile ikinci el taşıt ticaretinin yalnızca bu işle ilgilenen tacirler ile esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılması hedefleniyor. Bu işle uğraşmayan vatandaşlar ise bir yılda 3'ten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak.

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, hükümetin ikinci el piyasasına çekidüzen vermek için 2015 yılında çıkan "torba yasa"yla Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yetki verdiğini hatırlattı.

Yanık, bu taslakla ikinci el otomobil alım satımlarının nasıl yapılacağının belirleneceğini ifade ederek, "İkinci el araç satışlarında çok ciddi anlamda vergi kaybı var. 2015'te noterlerde yaklaşık 5 milyon civarında ikinci el araç alım satımı yapıldı. Bu araçların yaklaşık 1,5-2 milyonunun faturası kesilerek devlete vergisi ödendi. Geri kalan 3 milyonun aracın vergisi kayıp. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bunun önüne geçmek için bir çalışma başlattı." dedi.

İkinci el piyasasına bu yönetmelikle düzen geleceğini vurgulayan Yanık, "Herkes ikinci el alım satımı yapamayacak. Bakanlık veya galerici odaları tarafından verilecek yetki belgesiyle alım satımlar yapabilecek. Yetki belgesi de vergi levhası, iş yeri açma ruhsatı, oda kaydı olan ve odalara müracaat edecek kişilere verilecek. Yapılan değerlendirme sonucu Bakanlık tarafından 'ikinci el araç alım satımı yapabilir' diye bir yetki belgesi verilecek. Noterlerde de bu belgelerle satış yapılacak." diye konuştu.

Taslağa odalar da katkı sağladı

Yanık, düzenlemeye Bursa, İzmir ve İstanbul'daki galerici odalarının da katkı sağladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Yönetmelik hazırlanırken Almanya, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde ikinci el araç alım satımlarının nasıl yapıldığını inceledik. Bütün o ülkelerden esinlenerek hazırladığımız ve Türkiye şartlarına uygun bu işin nasıl yapılacağını, sorunlarının ve çözüm yollarının ne olduğunu içeren 21 maddelik yönetmelik taslağını Gümrük ve Ticaret Bakanlığına sunduk. Bakanlık da buna benzer çalışmalar yaptı. Bunlar değerlendirilerek ciddi bir çalışma sonucunda bu düzenleme ortaya çıktı. Bu taslak, eksikliklerin tespit edilmesi ve görüşlerin alınması için diğer illerdeki oda başkanlarına gönderildi. Ay sonuna kadar oda başkanları görüşlerini yazılı olarak Bakanlığa bildirecekler."

"Düzenlemeden memnunuz ve destek veriyoruz"

Bu çalışmayla galericilere ciddi anlamda sorumluluk yükleneceğine dikkati çeken Yanık, "İkinci el araç düzenlemesi Türkiye'de bir devrim niteliğinde. Yılda satışı yapılan yaklaşık 5 milyon araçtan 3 milyonunun kayıp olan vergisi devlete adam gibi ödenecek. Piyasada güven ortamı olacak. Galericiler olarak bu düzenlemeden memnunuz ve destek veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Yanık, odalar olarak esnafa da yönetmelik taslağıyla ilgili bilgilendirme yapacaklarını belirtti.

"Standartlar belirlenecek"

Galericilerin yönetmelikle ciddi anlamda standart ve yaptırıma tabi olacaklarına da değinen Yanık, şunları kaydetti:

"Bu sektörün gerçek sahipleri kendilerine ciddi anlamda bir çekidüzen verecekler. Galeri sitelerinin metrekareleri ve bu işi yapacak kişilere getirilen standartlar belirlenecek. Bu işi yapacaklar yaptığı yanlışlıklardan ciddi anlamda mesul tutulacak. Arabanın kilometresini, hasar kaydını nasıl görüyorsak vatandaşa bunu aynen aktaracağız. Yaptığımız yanlış aktarımların sonucunda da vatandaş mağdur olursa da ciddi anlamda ceza-i yaptırım göreceğiz. Yaptığı ticarette insanları zarara uğratanlar meslekten men edilebilecek. Alım satımlarda vergilere ve trafik sigortalarına da bir çekidüzen verilecek. Türkiye'de artık herkes sanal ortamda ikinci el aracı kafasına göre alıp satamayacak. İnternette satışa sunabilir ama noterde bu satışı gerçekleştiremeyecek. Bu satışı gerçekleştirmenin iki yolu var ya mülk sahibi olacaksınız ya da bir galericiyi kullanacaksınız."



Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler