FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası yeni başkanıyla bugün toplanıyor

Merkez'de dün gerçekkleşen görev değişikliği sonrası, Çetinkaya başkanlığında bugün saat 14:00'te gerçekleştirilecek olan toplantıdan faiz indirimi çıkması bekleniyor.

Merkez Bankası yeni başkanıyla bugün toplanıyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yeni başkan Murat Çetinkaya başkanlığındaki ilk toplantını bugün gerçekleştirecek.

Enflasyondaki düşüşün yanı sıra gelişmekte olan piyasalar lehine seyreden global koşullar Merkez Bankası'nın Mart'ta başladığı faiz indirimlerine devam etmesi için uygun ortam sunarken, faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim bekleniyor.

Reuters'ın 21 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 17 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, üç katılımcı 25 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan indirim bekliyor.

Öte yandan ankete katılan 20 kurum politika faizi ve koridorun alt bandında bir değişiklik beklemezken, sadece bir kurum her iki faiz oranında 25'er baz puanlık indirim öngörüyor.

Mevcut ortamda TCMB'nin 50 baz puanlık indiriminin piyasalarca normal karşılanacağı, 75 baz puan veya üzerinde bir oranda yapılacak indirimin ise para politikasının önümüzdeki dönem seyrine ilişkin algıyı bozabileceği belirtiliyor.

Merkez Bankası başkanlığına yeni atanan ve görevi 19 Nisan'da devralan Murat Çetinkaya, 20 Nisan'da kararları açıklanacak olan Para Politikası Kurulu'na ilk kez başkanlık edecek. Çetinkaya'nın hükümet kanadından gelen radikal faiz indirimi çağrılarına önümüzdeki dönemde ne şekilde cevap vereceği piyasalarca yakından izleniyor.

Yeni TCMB başkanının belirlenmesi ve kurum içinden bir ismin seçilmesi politikaların devamlılığı açısından piyasalarda bir rahatlama sağlasa da Çetinkaya'nın para politikası konusundaki görüşlerinin piyasalar tarafından çok bilinmemesi bir belirsizlik olarak görülüyor.

Bu noktada 26 Nisan'da yayımlanacak olan yılın ikinci enflasyon raporunun, yeni başkanın çizgisini ortaya koyacak olması nedeniyle önemine dikkat çekiliyor.

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5 seviyesinde tutarken, Mart'ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 25 baz puanlık indirimle yüzde 10.50 seviyesine çekti. Bankaların ortalama borçlanma maliyeti ise dün itibariyle yüzde 8.71 seviyesinde bulunuyor.

TCMB'nin izlediği VIX ve MOVE endekslerinde son toplantıdan bu yana ciddi bir değişim gözlenmezken, gıda fiyatlarının desteğiyle Mart ayında sert gerileyen yıllık enflasyon ve TL'deki toparlanma TCMB'nin faiz indirimlerinde elini kolaylaştıran unsurlar olarak öne çıkıyor.

Çetinkaya görevi teslim aldı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nda(TCMB) 5 yıllık görev süresi sona eren Erdem Başçı, başkanlık görevini Murat Çetinkaya’ya devretti. Devir teslim töreninde konuşan Başçı, “Önümüzdeki 5 yıllık dönemde Sayın Başkanımız Çetinkaya’nın liderliğinde ekonomimizin 2023 hedeflerine önemli ölçüde yaklaşacağına inancım tamdır. Kendilerine kolaylıklar ve başarılar diliyorum ve bu değerli bayrağı gönül rahatlığıyla teslim ediyorum” dedi.

Çetinkaya “Politikalarımızda ihtiyatı elden bırakmadık” dedi. Başçı’yla görev süresinin dört yılında birlikte çalıştıklarını vurgulayan Çetinkaya “Önümüzdeki dönemde paydaşlarla iletişimin artırılmasının önemli faydalar sağlayacağından eminim. Yine şeffaf ve öngörülebilir politikalarla devam edeceğiz. Enflasyonun hedef koyulmuş seviyelere ulaşması için çalışırken, disiplini de elde bırakmayacağız” dedi.

Merkez Bankası başkanlığını bırakmaya hazırlanan Erdem Başçı döneminde göstergeler nasıl seyretti? İşte cevabı...


MURAT ÇETİNKAYA KİMDİR?

1976 doğumlu Murat Çetinkaya, 1987 - 1993 yılları arasında başkanlık görevini yürüten Rüşdü Saraçoğlu'nun ardından göreve atanan en genç başkan olacak.

Rüşdü Saraçoğlu, 39 yaşındayken Merkez Bankası Başkanı olarak göreve başlamıştı.

Murat Çetinkaya, Merkez Bankası'nın dört başkan yardımcısı içerisinde de en genci. Çetinkaya, 2012'den bu yana Erdem Başçı'nın yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Boğaziçi mezunu siyaset bilimi uzmanı

Boğaziçi Üniversitesi'nde çift ana dal yapan Çetinkaya, Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler ile Sosyoloji bölümlerinden mezun olmuştu.

Yine Boğaziçi Üniversitesi'nde Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisansını tamamlayan Çetinkaya, aynı üniversitede uluslararası finans ve ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürüyor.

İslami finanstan Halkbank'a

Çetinkaya'nın bankacılık kariyeri ise Albaraka Türk ile başlamıştı.

Faizsiz bankacılığa dayanan İslami finans alanında faaliyet gösteren Albaraka Türk Katılım Bankası'nda uluslararası bankacılık ve faizsiz borç senedi (sukuk) alanında uzmanlaşan Çetinkaya, 2003'te Halkbank'a geçti.

Halkbank'ta uluslararası bankacılık ve yapılandırılmış finansman Daire Başkanı olarak göreve gelen Çetinkaya, daha sonra Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini devraldı.

Halkbank'ın ardından kariyerine bir diğer İslami finans kuruluşu olan Kuveyt Türk'te devam eden Çetinkaya, burada da Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Çetinkaya'nın bankacılık kariyeri boyunca uluslararası bankacılık deneyiminin olması sayesinde, yabancı yatırımcılarla iletişimin sağlıklı kurulmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor.

2012 yılında Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı görevine gelen Murat Çetinkaya, basın karşısında çok ön plana çıkan bir isim değil.

Ancak çeşitli platformlarda yaptığı sunumlar, Merkez Bankası'nın yeni dönemdeki rolü ve para politikası stratejisi bakımından Erdem Başçı'nın 2011 yılından bu yana çizdiği çerveveyle örtüşüyor.

2012'de Katar'da "Yeni küresel ekonomik dönemde merkez bankalarının rolü" başlıklı bir sunum yapan Çetinkaya, Merkez Bankası'nın temel iki görevini vurguluyor:

-Fiyat istikrarının korunması

-Büyümenin desteklenmesi

Bu noktada Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadeleden taviz vermeden büyümeyi desteklemesi gerektiğini söyleyen Çetinkaya, piyasayla daha iyi bir iletişimin kurulması gerektiğini ve merkez bankaları arasında koordinasyonun önemli olduğunu ifade ediyor.

Türkiye'nin 2008 küresel krizinden bu yana uyguladığı makro ihtiyati tedbirlerin ekonomiyi dengelediğini söyleyen Çetinkaya, sunumunda, "Önümüzde hala zorluklar var ve yeni finansal sistem içerisinde merkez bankalarının rolü yeniden şekilleniyor" diyor.

Murat Çetinkaya ismini olumlu karşılayan piyasa oyuncuları da Merkez Bankası politikalarında sürekliliğin korunacak olmasının olumlu olduğunu düşünüyor.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler