FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İran tahkimi gazda faturayı düşürecek

Türkiye'nin İran'a karşı doğalgaz fiyatlarındaki adaletsizlik nedeniyle açtığı tahkim davasını kazanmasının, vatandaşın cebine de indirim olarak yansayacağı belirtildi.

İran tahkimi gazda faturayı düşürecek

Türkiye'nin İran'a karşı açtığı tahkim davasını kazanmasının ilerleyen süreçte doğalgaz tüketicisinin faturasına da indirim olarak yansıyaması bekleniyor.

'Faturalara düşüş olarak yansıyacaktır'

Tahkim davalarında uzman Kılıç & Partners Hukuk Bürosu Avukatı Dr. Harun Kılıç, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kazandığı İran tahkimine ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Türkiye'nin gerek geriye dönük elde edeceği tazminat gerekse 2016 sonrasında doğalgaz alım fiyatlarında elde edeceği indirim dikkate alındığında, son tüketiciye doğalgaz birim satış fiyatında bir indirim sağlanabilir ve vatandaşların faturalarına bir düşüş olarak yansıyacaktır" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın konuyla ilgili yaptığı açıklamaları da hatırlatan Kılıç, "Ancak son tüketiciye doğalgaz birim satış fiyatında indirim olup olmayacağı ve ne oranda olabileceği konusunda, İran gazı dışında Rusya gibi diğer ülkelerden alım fiyatları, petrol fiyatları ve diğer bir çok maliyet faktörleri de etkili oluyor" diye konuştu.

'Zorla uygulatılabilir'

Fransa'daki Aix Marseille Üniversitesi'nden uluslararası tahkim ve hukuk profesörü Denis Mouralis de "Tahkim mahkemesinin verdiği karar bir hükme çok yakın ve bağlayıcı olduğu için zorla uygulatılabilir" dedi.

Tahkimin kararının Türkiye'ye satılan gaz fiyatının yüzde 13,3 ile 15,8'inin ceza olarak ödenmesi olduğunu hatırlatan Mouralis, iki tarafın oran konusunda bir an önce anlaşmaya varması gerektiğini, aksi takdirde bunu tahkim kurulunun yapacağını belirtti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler