FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte Kanal İstanbul’un güzergâhı!

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Kanal İstanbul’un güzergâhıyla ilgili, “Yüzde 99 ihtimalle Küçükçekmece” dedi.

İşte Kanal İstanbul’un güzergâhı!

Yeniay’a göre kanal, Küçükçekmece Gölü kenarında yer alan askerlik şubesinden başlayacak, Sazlıbosna Barajı üzerinden Karaburun’a oradan da Karadeniz’e ulaşacak.

TÜRKİYE’nin en büyük projelerinden biri olacak ‘Kanal İstanbul’un güzergahı netleşmeye başladı. Kanal İstanbul, Küçükçekmece Gölü’nden başlayıp Altınşehir, Sazlıbosna Barajı, Şamlar Köyü ve Tayakadın üzerinden Karadeniz’e ulaşacak. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, söz konusu rotayı, “Yüzde 99 burası olacak’ diyerek doğruladı. Son günlerde en tartışmalı konulardan biri haline gelen Kanal İstanbul için üç ayrı rota öne çıkıyordu. Bunlardan ilki Silivri yakınlarında yer alan Kavaklı’dan başlayıp Durusu Gölü’nün üzerinden Karadenize ulaşıyordu. Bir başka güzergah ise Marmara’da Büyükçekmece Gölü üzerinden, Kestanelik Köyü’ne, oradan da Karadeniz’e dökülüyordu. Ancak gelen son bilgiler bu iki güzergâhın da rafa kaldırıldığı yönünde.
TATLI SUYA DOKUNULMAYACAK

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’a göre Kanal İstanbul, Küçükçekmece sahilinden başlaması yönünde. Projenin başlangıç noktasının Küçükçekmece olacağını söyleyen Aziz Kocaoğlu, kanalın Küçükçekmece Gölü’nün kenarında yer alan askerlik şubesinden başlayacağını ifade etti. Kocaoğlu, Kanal’ın Altınşehir üzerinden, Şamlar Köyü’nün yanından Sazlıbosna Barajı’na, oradan da Tayakadın üzerinden Karadeniz’e ulaşacağını kaydetti. Kocaoğlu, böylece İstanbul’un en önemli su kaynaklarından olan Durusu Gölü’ne de (Terkos Gölü) dokunulamayacağına dikkat çekti. Kocaoğlu, Kanal İstanbul’un 250 metre genişliğinden olacağı bilgisini verdi.

ARAZİ FİYATLARI ARTTI

Kanalın Küçükmekmece ekonomisi için önemli bir etkisinin olmayacağını söyleyen Kocaoğlu, ancak kanalın geçtiği bölgelerdeki arsa fiyatlarının son dönemde önemli bir artış gösterdiğini hatırlattı. Kocaoğlu, üçüncü havalimanı ve Kanal İstanbul civarındaki arsa ve arazilerin metrekare fiyatlarında 20 kata yakın artışlar olduğunu vurguladı.

20 milyara 45 kilometre

TÜRKİYE’nin 2023 hedefleri arasında yer alan ve Marmara ile Karadeniz’i bağlayacak Kanal İstanbul için resmi süreç Nisan’da çıkan Yüksek Planlama Kurulu kararı ile başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ihalenin yakın bir zamanda yapılacağını açıklamıştı. İhale için kesin tarih belli olmadı. Yaklaşık 20 milyar liraya mal olması beklenen kanalın uzunluğunun 40-45 km arasında olacağı tahmin ediliyor. Projeye ilişkin sekiz yıllık bir imalat süreci öngörülüyor. Su derinliği yaklaşık 25 metre olacak kanaldan günde 150-160 geminin geçmesi bekleniyor. Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’ın söylediği güzergâh, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı plan ile benzerlik gösteriyor.(HÜRRİYET)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler