FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kart sahipleri bu tuzağa kanmayın!

Şikayetvar'ın haberine göre; Ahmet B.'yi arayan dolandırıcılar kişiden kart güncellemesi yapacağız diyerek kredi kartının üzerinde yazan ilk 4 hanesi hariç diğer numaraları söylemesini istediler.

Kart sahipleri bu tuzağa kanmayın!

Şikayet üzerine banka"Kredi kartı bilgilerinizi telefonda güncelleme yapmıyoruz. Kart güncellemeleri banka şubelerinde kart sahibinin kimliği ile beraber yapılıyor" uyarısında bulundu.

Kart Güncelleme Yalanı
Eskişehir'den Ahmet B.'nin yaşadığı olay yeni bir dolandırıcılık olayını ortaya çıkardı. Akşam saatlerinde cep telefonuna gelen çağrıyı yanıtlayan şikayetçi bankadan aradığını söyleyen kişilerin kart bilgilerini telefonda sözlü olarak istemesi üzerine şüphelendi ve olayın peşine düştü. Banka ile iletişime geçen Ahmet B. bunun bir dolandırıcılık olduğunu anlayınca vatandaşların dolandırıcılığın kurbanı olmaması için şu uyarılarda bulundu:

"Akşam saatlerinde telefonuma gelen çağrıyı yanıtladım. Bankadan aradıklarını söyleyen kişiler bankanın avantajlarından bahsederken bir yandan da hangi bankayı kullandığımı öğrenmeye çalıştılar. Daha sonra 'Kart güncellemesi yapıyoruz. Kredi kartınızın üzerinde yazan ilk dört hane hariç diğer kart numaralarını veriniz. Bankalar artık bu işlemleri çağrı merkezlerine verdi' dediler. Durumdan şüphelendim ve bankayı aradım. Banka 'Telefonda kart bilgisi güncellemesi yapmıyoruz. Böyle bir uygulamamız yok. Banka onay vermiş gibi sizi ikna etmeye çalışanlara inanmayınız. Bankalar telefonla arayarak kart güncellemesi yapmaz. Kart güncellemesi işlemi için kimliğiniz ile birlikte bankaların şubelerine gitmeniz gerekir' açıklamasında bulundu. Bu şekilde dolandırılan vatandaşlar olabilir. Aman dikkat."

Kart Sahipleri Bunlara Dikkat!
Telefon dolandırıcılıklarında her gün yeni bir yöntemin ortaya çıktığına dikkat çeken Şikayetvar uzmanları kart sahiplerini "Kredi kartınızla ilgili bilgiler hakkında size bir telefon ya da e - mail geldiğinde online ya da telefonla gizli bilgilerinizi vermekten kaçının. Kredi kartı numarası 16 haneli bir sayı dizisinden oluşur ve kartınızın ön kısmında altta yer alır. Bu numara parçalara bölündüğünde kredi kartlarının şifrelerini ortaya çıkarıyor. Kredi kartı numarasındaki ilk sayı kartın hangi ödeme sistemini kullandığını gösterir.

Kredi kartı numarasının birinci hanesi de dahil olmak üzere prefix denen ilk 6 hane kartın hangi banka tarafından verildiğini belirtir. Bu numara Bank Identification Number (BIN), yani kartı veren bankayı tanımlayan numaradır. İlk 6 haneyi izleyen 9 hane banka tarafında müşteriye atanan hesap numarasıdır. Bu 9 hane 0-9 arasındaki sayılardan oluşur.Buna göre; dolandırıcılar tarafından kişilerden güvenlik için istenmeyen ilk dört numarayı tahin etmek hiç de zor değil. Çünkü zaten 4 numaradan sonra verdiğiniz ilk iki numara kredi kartınız hakkındaki tüm bilgileri veriyor. İlk dört haneden sonra verilen ilk iki hane kredi kartının hangi bankaya ait olduğunu gösteriyor. Böylece ilk dört hane kendiliğinden ortaya çıkmış oluyor. Dolandırıcıların kredi kartı numaranızı bulması işte bu kadar kolay"şeklinde uyardılar.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler