FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KDV’de yeni dönem başlıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katma Değer Vergisi’ne dair “önemli bir reform” olarak nitelediği düzenlemeyi bugün saat 11.oo'de açıklayacak.

KDV’de yeni dönem başlıyor

Katma Değer Vergisi’ne önemli bir düzenleme geliyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hafta başında yaptığı açıklamada, “Çok önemli mikro bir reformu paylaşacağız Katma Değer Vergisi’ne ilişkin. İade sisteminin basitleştirilmesine ilişkin bir sistem” şeklinde konuşmuştu. Bugün saat 11.00’de düzenlemeyle ilgili konuşacak olan Şimşek’in açıklamaları, 100 bin kadar ihracatçıyı yakından ilgilendiriyor.

‘KOD’A TAKILAN İHRACATÇIYA ÇÖZÜM

Yeni düzenlemeyle, naylon fatura düzenlediği gerekçesiyle "kod" sistemine sokulup takibe alınan ihracatçıların "KDV iadesi" sorununun çözümü kriterlere bağlanıyor. Kdv iadesi sistemi de basitleştiriliyor. Yürürlükteki uygulamaya göre, KDV iadesi talebinde bulunun bir ihracatçı, sahte fatura çıkması halinde takibe alınıyor.

ÇIKIŞ NEREDEYSE İMKANSIZ

"Kod" sistemine dahil edilen ihracatçının KDV iadesi süreci uzuyor, teminat oranları yükseliyor ihracatçı ve sakıncalı sayılıyor. İade talebi ise denetleme yapılmadan yerine getirilmiyor. Mevcut uygulamada kod sisteminden çıkış ise neredeyse imkansız.

YENİ KRİTERLER GELİYOR

Maliye'nin hazırladığı yeni sistem ise kod sisteminden çıkış için "süre, ödeme ve düzeltme" kriterleri getiriyor. Naylon fatura nedeniyle kod sistemine girenlerin ne kadar zamanda düzeltme yapacağı, iadesini ne kadar zamanda alacağı baştan belli olacak. Naylon faturanın iade talebinden nasıl çıkarılacağı da ilan edilecek.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler