FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kesimhaneye 1 liraya, vatandaşa kilosu 8 liraya satılıyor!

Türkiye'de en çok yetiştirilen kümes hayvanları arasında ilk sırada bulunan tavukların yumurtadan kesildikten sonra 1 liraya satılırken, vatandaşa kilosunun maliyeti 8 liraya geliyor

Kesimhaneye 1 liraya, vatandaşa kilosu 8 liraya satılıyor!

Türkiye'de en çok yetiştirilen kümes hayvanları arasında ilk sırada bulunan tavukların yumurta çiftliklerine 4 aylık civciv iken tanesi 12 liraya alındığı ve 1,5 yılda her birinin yaklaşık 500 yumurta yaptıktan sonra bu kez tanesinin kesimhanelere 1 liraya satıldığı belirtildi.

Yumurtadan kesildikten sonra kesimhanelere tanesi 1 liraya satılan tavukların daha sonra market raflarında ise kilosunun 8 liraya satıldığı belirtilirken, Kızıltepe'deki yumurta çiftliği sahibi Seyidhan Dinler, "Bölgede olmayan bir sektörtü yumarta çiftliği. Düşündüm, baktım ki biz yüzlerce kilometre uzaklıktaki çiftliklere mısır gönderiyoruz. Oradan da yumurta alıyoruz, Kayseri, Konya, Ankara, Malatya'dan yumurta alıyorduk. 8 ay boyunca Ege ve İç Anadolu da araştırmasını yaparak tavuk ve yumurta çiftliğini kurdum" dedi. Mardin'deki 7 tavuk ve yumurta üretme çiftliklerinde günlük 1 milyon 200 bin yumurta üretimi yapılırken, kuluçka makinasında başlayan ve sofralarda son bulan tavuk ve yumurtanın hikayesinde ilginç detaylar ortaya çıktı.

Erkekler telef ediliyor

Türkiye'de en çok yetiştirilen kümes hayvanları arasında ilk sırada bulunan tavuk ve yumurtanın hikayesini anlatan çiftlik sahibi Seyidhan Dinler, civcivlerin kuluçka makinesi içinde doğup kısa bir süre sonra dişi ve erkek diye ayrıldığını belirtirek, "Dişiler yumurta yapmak üzere ayrılırken erkekler ise telef edilir. 4 aylık iken tanesini 12 liraya aldığımız tavuklar 18 ay boyunca günlük bir yumurta yaptıktan sonra yumurtadan kesiliyor ve onları tanesini 1 liraya kesimhanelere satıyoruz"dedi. Kesimhanelere tanesi bir liraya satılan tavukların kesildikten sonra marketlere verildiği ve oradanda tüketiciye kilosunun yaklaşık 8 liraya satıldığı belirtildi.

Mardin bölgesinde son yıllarda artan ve şu anda sayısı 7'yi bulan tavuk ve yukurta üretme çiftliklerini kurma hikayesinide anlatan Dinler, "Tavuk ve yumurta üretme çiftlikleri önceden olmayan bir sektördü. Düşündüm baktım ki biz yüzlerce kimetre uzaklıktaki Kayseri, Konya, Ankara ve Malatya'daki çiftliklere mısır gönderiyoruz, oradan da yumurta alıyoruz. 8 ay boyunca Ege'de, İç Anadolu da araştırmasını yaptıktan sonra tavuk ve yumurta çiftliğini kurdum"dedi. Kurulan her bir çiftliğin yaklaşık 2.5 milyona mal olduğunu söyleyen Seyidhan Dinler, "Hem bölge ekonomisine, hem de çocukların sağlıklı gelişimine destek vermek için çiftliğini kurdum"diye konuştu.

"Yumurta oldukça besleyici bir besindir"

Yumurtanın yararları konusunda konuşan Dr.Metin Eşit ise, "Almamız gereken protein miktarının yaklaşık yüzde 10 kadarını bir tek yumurta yiyerek karışlayabilmekteyiz. Yumurtaların, içeriğinde ki birçok besin maddesi ve mineral, özellikle büyüme çağındaki çocuklar, hamileler ve düşük kalorili besinler tüketmek zorunda olanlar kilo vermek isteyen insanlar için iyidir. Yumurta, içindeki protein, mineral ve vitaminlerden dolayı oldukça besleyici bir besindir. Bu yüzden günde en az bir yumurta tüketmemiz önemlidir" dedi.DHA

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler