FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kilosu 4500 TL ama üretici satmıyor!

2 yıl önce üretimine başlanan ve kilosu 4500 TL'yi bulan beyazı çayı üreticiler kendisine saklamaya başladı.

Kilosu 4500 TL ama üretici satmıyor!

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde iki yıl önce üretimine başlanan ve kilosu 4 bin 500 liraya satılan beyaz çayda Çaykur'un alımları azaldı, geçen yıl 1100 kilo ürün alan kurum, bu yıl ikinci sürgün sonunda 384 kiloda kaldı. Çaykur'a verilen ürün miktarının azalmasının, beyaz çayın insan sağlığına faydaları nedeniyle üreticilerin beyaz çayı kendileri için saklamasından kaynaklandığı belirtildi.

Dünyada, 'İmparatorların çayı' olarak bilinen, Türkiye'de ise 'Beyaz iksir' adıyla kilosu 4 bin 500 lirayı bulan fiyatlardan satılan beyaz çayı piyasaya süren Çaykur'un alım miktarları düştü. Üreticiden kilosu 400 liraya alınan beyaz çayda ilk üretim yılında 600, geçen yıl ise 1100 kilo tomurcuk alımı yapan Çaykur, bu yıl ikinci sürgün yaş çay alımları sonuda sadece 384 kilo beyaz çay alabildi.

ÜRETİCİ BEYAZ ÇAYI KENDİ İÇİN ÜRETMEYE BAŞLADI
Olayla ilgili değerlendirme yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, “Üretici sağlıklı ve eşsiz ürünü elbette kendileri de tüketsin. Ancak biz de üretmek istiyoruz. Beyaz çayı daha da fazla üreterek tüketicilere sunmak amacındayız. Vatandaş beyaz çayı kendisi için üretmeye başladı. Bu nedenle bize gelen beyaz çay miktarlarında düşüş oldu” dedi.

ÜRETİMİ ARTIRMAK İSTİYORUZ

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ise, beyaz çay üretiminde bir miktar gerilemenin söz konusu olduğuna işaret ederek, “Beyaz çayın kansere yönelik koruyucu etkisinin ortaya çıkmasının ardından vatandaşlar tarladan topladıkları tomurcukları kendi tüketimleri için ayırdı. Vatandaşın beyaz çay tüketmesiyle gelecek yıllarda kanser vakalarında azalma olabilir. Ancak beyaz çay üretimini artırmak istiyoruz. Bu yönde yoğun talep var” diye konuştu.

BEYAZ ÇAY

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde çay tarımında 2 yıl önce beyaz çay üretimine geçildi. Çaykur tarafından başlatılan uygulama ile 'Tomurcuk' olarak bilinen çayın üst filizleri üreticiler tarafından elle toplandı ve 3 yılda yaklaşık 2 tonu aşan üretim gerçekleştirildi. Dünyada kilosu 1000 dolardan 15 bin dolara kadar değişen fiyatlarla satılan beyaz çayın vücut direncini artırarak bağışıklı sistemini güçlendirmesinin yanı sıra, insan sağlığına önemli faydalarının bulunduğu biliniyor. Japonya'da yürütülen bir çalışmada, Türk beyaz çayında kanserli hücreleri yok eden etken bir maddeye rastlanmıştı.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler