FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kredi çekecekler bu sınıra dikkat!

En fazla ne kadar ve kaç ay vadeli ihtiyaç kredisi kullanılabilir?

Kredi çekecekler bu sınıra dikkat!

Düğün masrafından ev tadilatına, borç kapatmaya hatta ikinci el bir otomobil satın almaya kadar pek çok harcama dilimi için birçoğumuz zaman zaman ihtiyaç kredisi kullanıyoruz. Peki kredinin tutarı en fazla ne kadar olabilir ve en çok kaç ay vadeli kredi kullanılabilir?

İhtiyaç kredilerinde en fazla 36 aya yani 3 yıla kadar vadeli kredi kullanılabilir.

Eğer otomobil yani taşıt kredisi alacaksanız, bu süre 60 aya yani 5 yıla kadar çıkar. Konut kredilerinde ise süre bir hayli uzundur, genelde 10 yıl 120 ay vadeli kredi kullanılabilir ancak 20 yıla kadar kredi veren bankalar da var.

Tutar sınırı nedir?

Kredilerde vade sınırı 36 ay, peki en fazla ne kadar kredi çekebilirsiniz? Bankaların bazıları 50.000 TL’ye kadar, bazıları da 100.000 TL’ye kadar tutarlarda ihtiyaç kredisi verirler. Daha yüksek tutarlar ise farklı kredi türlerine girer.

Aylık taksitler gelirinizin yüzde 60’ını aşmamalı

Peki ödeyeceğiniz aylık taksit tutarı en fazla ne kadar olabilir? 36 ay vade ve 100.000 TL’ye kadar olan ihtiyaç kredisi çekerken bankalar sizin ödeme gücünüze bakarak alabileceğiniz kredi tutarını belirlerler. Yani sizin gelirinize ve kredi notunuza göre bir miktar belirlenir. Burada da bankaların dikkat ettiği kriter şudur. Aylık taksitler gelirinizin %60’ını aşmamalı. Örneğin sizin 2.000 TL maaşınız varsa ve başka kredi borcunuz yoksa, aylık 1.050 TL dolaylarında olan 36 ay vadeli 30.000 TL kredi kullanabilirsiniz. Ancak ödediğiniz başka krediniz ya da harcamalarınız varsa da o zaman kullanabileceğiniz kredi tutarı düşer.

[

](http://sayyac.mynet.com/tiklama/546?tags=kredi_ihtiyac_24_ay&url=http%3A%2F%2Fkredihesaplama.mynet.com%2Fihtiyac%2Fkarsilastir%2F24-ay-vade-ile-20000-tl%2F)

Gelirinize göre vade belirlenebilir

Örneğin asgari ücret alan ya da aylık 1.000 TL maaş alan bir kişi yine başka kredi borcu yoksa aylık ortalama 360 TL taksiti olan 36 ay vadeli 10.000 TL kredi kullanabilir. Vadeyi uzatmak istemezseniz, 12 ay ya da 24 ay vadeli de kredi kullanabilirsiniz. Ancak burada da taksitlerin gelir gider dengenize uygun olması gerekir. Bankalar, maaşınız düşükse ya da başka harcamalarınız varsa o zaman vadeyi uzatmak isteyecektir.
Kısacası eğer düzenli geliriniz varsa ve kredi notunuz da yeterliyse 36 ay vade ve genelde 100.000 TL’ye kadar ihtiyaç kredisi kullanabilirsiniz.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler