FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kredi kartında aidattan kurtulmak için dikkat

Tüketiciler Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, aidatsız kredi kartı zorunluluğunun mevcut kartlara kolayca uyarlanabileceğini söyledi.

Kredi kartında aidattan kurtulmak için dikkat

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, bankaların kredi kartı aidatı almak için her yolu denediklerini vurgulayak, bu alandaki güncel gelişmelere ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Bu kapsamda yeni Tüketici Kanunu'nun, bankalara yıllık aidatı olmayan kredi kartı sunma zorunluluğu getirdiğini hatırlatan Ağaoğlu, şöyle devam etti:

Bankalar aranabilir

Tüketiciler, kredi kartını kullandıkları bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kartların aidatsız olmasını talep etmeli. Banka, teknik olarak yeni bir kart düzenlemesine gerek kalmaksızın mevcut kartı sistemine gireceği notla aidatsız hale getirebilir.”

Sözlemeye aykırı
TÜDER Başkanı Ağaoğlu, ayrıca bankalarla imzalanan bazı sözleşmelerde yer alan "2 otomatik ödeme talimatına karşılık kart aidatı alınmaz” ibaresine rağmen birçok kredi kartı kullanıcısından aidat alındığı da iddia etti. Aydın Ağaoğlu'na göre bu tahsilat, vatandaş bankanın müşteri hizmetlerini araması ve şikayetini belirtmesi halinde koşulsuz iade ediliyor. Aramayanlar ise haksız yere yıllık kart ücreti ödemeye devam ediyor.

Her yıl başvurun
Bu uygulamanın dışında, milyonlarca kredi kartı kullanıcısının yaklaşık yüzde 1’inin hakem heyetlerine itiraz edip iade aldığını da ifade eden Ağaoğlu, şunları anlattı:

"Ama bu iade o yıl için geçerli. Ertesi yıl tekrar banka tek taraflı olarak izinsizce tahsil edilmeye devam ediyor. BDDK bu konuya el atmalı. Tüketiciler de her yıl mutlaka bankayı arayarak haklarını aramalı."

4 milyar lira gelir

TÜDER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, banka müşterilerinin elinde olan toplam 57 milyon kredi kartından ortalama 70-80 lira yıllık kart aidatı alındığını belirterek, “Bu da bankalar için yaklaşık 4 milyar liranın üzerinde bir meblağ” dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler