FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kredi kartının ödemesini geciktirene şok

Kredi kartının ödemesini bir gün bile geciktirseniz büyük yaptırımlarla karşılaşabiliyorsunuz.

Kredi kartının ödemesini geciktirene şok

Kredi kartı ile yapılan harcamaların ödemelerini bir gün geciktirirseniz büyük cezalara maruz kalabiliyorsunuz.

Maliye'nin kestiği ceza nedeniyle kredi kartı ekstreniz kabarabilir. Bankaların da çaresiz kaldığı bu durumda mağdur tüketici oluyor.

Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot, konuyla ilgili yazıyı kaleme aldı. İşte o yazı:

Ödemenizi bir gün geciktirseniz de bir yıl geciktirseniz de yüzde 15 faiz (KKDF) ödediğiniz uygulamayı biliyor musunuz? Daha doğrusu böyle bir olay yaşadınız mı?

Yaşamadıysanız ve olayı da bilmiyorsanız şanslısınız.

İNANILIR GİBİ DEĞİL

Bayramda, kredi kartını kullanarak, yurtdışında 12 bin dolar harcayan Avni Bey, döviz cinsinden kredi kartı borcunu ödemeyi bir gün geciktirince, bakın başına neler geliyor.

1. Öncelikle, bankaya 12.000 dolar borcunu ödüyor.

Öderken de; “Bir günlük gecikmenin, sembolik de olsa bir gecikme cezası vardır” diye düşünüyor.

2. Biraz sonra, bankadaki memur, “sembolik” diye düşündüğü ödemeleri sıralıyor;

- Efendim, bir gün geciktirdiğiniz 12 bin dolar kredi kartı borcunuz için, yüzde 15 yani 1.800 dolar KKDF (Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu) ödemeniz gerekiyor. Ayrıca 12 bin doların gecikme faizini alacağız. Bir de Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi ödeyeceksiniz.

- Aman bir yanlışlık olmasın. Bir günlük gecikmeye, anapara üzerinden yüzde 15 KKDF dediniz. Ana paranın mı yoksa faizin mi yüzde 15’i?

- Maalesef anaparanın yüzde 15’i almanız gerekiyor. Ayrıca bir gün de gecikse, bir yıl da gecikse anaparanın yüzde 15’i kadar KKDF alıyoruz. Bu, bankanın kasasına girmiyor. Sizden alıp Maliye’ye yatırıyoruz.
- Bu ne biçim ceza bir güne de aynı, bir yıla da. Pes vallahi!..

YALNIZCA TÜKETİCİYE

Yukarıda açıkladığımız, fıkra gibi uygulamada, yüzde 15 KKDF kesintisi tüketiciler tarafından kullanılan 50 bin dolara kadar olan kredi kartı borçlarına uygulanıyor. Borç son ödeme tarihine kadar tamamen ödenmediği taktirde tüm borç üzerinden yüzde 15 KKDF uygulanıyor. Yani 40 bin dolar borcun 39.900 doları ödense, kalan 100 dolar için (40 bin dolar x %15) 6.000 dolar KKDF ödeniyor!. Ticari kredilerde, KKDF yok. Merak edenler için, dayanağını da açıklayalım.

- Yurt dışında kredi kartı kullanarak yapılan harcamalar, “döviz kredisi” olarak kabul ediliyor (Merkez Bankası’nın 5.3.1992 tarih ve 92/YB-1 sayılı genelgesi).

- Döviz kredilerinde KKDF kesintisi; kredinin kullandırıldığı anaparanın tümü üzerinden hesaplanıyor (KKDF Hk.6 No.lu Tebliğ Madde 2/4).

- Ödenmemiş kredi kartı borç tutarı olan döviz kredilerinde, KKDF oranı, 18 Ağustos 2004’den itibaren, yüzde 15’dir (10.8.2004 Tarih ve 2004/7735 sayılı Kararname).

- Ticari amaçlı döviz kredilerinde KKDF yok. Konut edinme amaçlı kredilerde de KKDF kesintisi yok (Maliye Bak. Gelir İd. Bşk. 8 Haziran 2007 tarih ve 2007/2 sayılı KKDF Sirküleri).

Bu arada, yurt dışı harcamaların TL olarak ödenmek istenilmesi halinde KKDF, anapara değil, faiz üzerinden hesaplanıyor. Ancak, tüketicilerin çoğu bunu bilmiyor.
NE YAPILMALI?

Yapılması gereken belli; bu anlamsız uygulamaya son verilmeli. Bankalar da kredi kartı üyelik sözleşmesinde yer alan ancak sözleşmeyi dikkatle okumayan müşterilerini “Döviz cinsinden borcunuzu, zamanında yatırmazsanız, anaparanın yüzde 15’i kadar KKDF ödersiniz” diye uyarmalı.

Birçok banka, bu nedenle harcamaları TL’ye çevirerek kredi kartına borç kaydediyor.Gecikme nedeniyle zaten faiz alınıyor, birde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi alınıyor. Tamam... Peki, bir gün ya da üç gün gecikme nedeniyle, anaparanın yüzde 15’i oranında alınan KKDF neyin nesi? Bir günlük gecikme ile bir yıllık gecikmenin oranı aynı olur mu? Bu komediye, acilen son verilmesi gerekiyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler