FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kredi mi nakit avans mı?

Nakit ihtiyacınızı karşılamak için kredi çekmek mi mantıklı yoksa nakit avans mı?

Kredi mi nakit avans mı?

İhtiyacınız olan nakit parayı bankadan temin etmek istediğinizde iki alternatifiniz var. Bunlardan biri kredi kartınızdan çekeceğiniz nakit avansken diğer ihtiyaç kredisidir. Peki nakit ihtiyacınızı karşılamak için kredi çekmek mi mantıklı yoksa nakit avans mı?

Öncelikle belirtelim ki yüksek faiz oranlarından dolayı nakit avans çekmek ile ilgili herkesin bir ön yargısı bulunmaktadır. Bu ön yargının yıkılması için çalışmalarda bulunan bankalar da taksitli nakit avans seçeneğini geliştirdiler. Ancak bu yeni ürün acaba tüketicinin işine ne kadar yarıyor? İhtiyaç kredisi ve nakit avansı karşılaştırırken belli başlıkları ele almak gerekir. Bunlar verilen faiz oranı, geri ödeme planı, sunulan vade uzunluğu ve tabi ki ihtiyaç nedeni.

Faiz Oranı Açısından

Nakit avansın faiz oranları ihtiyaç kredisi faiz oranlarından oldukça yüksektir. Verilen faiz oranı, avans geri ödemesinin yapılmadığı her gün işler ve ödeyeceğiniz tutar katlanır. Üstelik bu faize ek olarak kullanılan rakama göre belli bir oranda kullandırım ücreti de eklenmektedir. Unutmayın bu kullandırım ücreti her şart altında tüketiciden alınmaktadır.

Ödeme Planı ve Vade Uzunluğu Açısından

İhtiyaç kredisi yeni yönetmeliklerle birlikte sadece 36 ay vade uzunluğunda kullanılabilinen bir kredi türü olsa da nakit avans ile karşılaştırıldığında daha avantajlıdır. Çünkü nakit avans çekerken maksimum 9 taksit yapılabilmektedir. Taksitli nakit avans denen bu sistem, bankanın kullanıcısını kaçırmamak istemesindendir.

Kullanım Miktarı Açısından

İhtiyaç kredisinde dilediğiniz miktarda kredi çekebilecekken nakit avans kullanımında sadece kredi kartı limitinizin esnekliği sizi kurtarabilir. Kredi kartındaki limit aynı zamanda sizin kullanacağınız nakit avansın miktarını da belirlemektedir. O yüzden bu açıdan bakıldığında da ihtiyaç kredisi çekmek daha mantıklı gözüküyor.

Ancak nakit avans sisteminin hiç mi kolaylık sağladığı, avantajlı olduğu zamanlar yok diye soracak olursanız şöyle cevaplayabiliriz:

-Kısa vadeli veya düşük tutarlı nakit ihtiyaçlarınız için rahatlıkla kullanabilirsiniz.

-Nakit avans çekmek için bankayla görüşmenize gerek yok. Bir ATM’den işlemini hemen gerçekleştirebilirsiniz.

-Banka ile birebir bir işlem yapmadığınızdan KKB kontrolü, kredibilite gibi kavramlarla zaman kaybetmezsiniz.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler