FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Kredi notunda değişiklik öngörmüyorum'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Torba Yasa'nın Maliye Bakanlığı'nı ilgilendiren maddelerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında gündeme dair soruları yanıtladı.

'Kredi notunda değişiklik öngörmüyorum'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bank Asya ve kredi derecelendirme kuruluşları hakkındaki değerlendirmelerinin sorulması üzerine Şimşek, Bank Asya ile ilgili, kanunun son derece açık olduğunu ifade etti. Bu konularda sorumlu ve açıklama yapabilecek kurumun BDDK olduğunu dile getiren Şimşek, bu konuya cevap vermeyeceğini söyledi. Kredi derecelendirme kuruluşları hakkında da görüşlerinin ortada olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

"Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisine yüzeysel değil, çok kapsamlı şekilde analiz ederek bakmalarını ve bunları yaparken de birtakım diğer saiklerle bu değerlendirmelerini yapmamalarını doğru buluyoruz ama biz uluslararası piyasalardan borç alan bir ülkeyiz, tabii ki kredi derecelendirme kuruluşlarının görüşleri önemli ve dolayısıyla bu çerçevede ben inanıyorum ki Türkiye'nin temelleri sağlam. Bazı kırılganlık alanlarımız var ama genel olarak baktığınız zaman bugün dünyada kamu maliyesi açısından en güçlü ülkelerden birisi biziz. Bankacılık sektörünün en sağlam olduğu ülkelerden biri Türkiye'dir. Hanehalkı borçluluk oranlarının nispeten düşük olduğu ülkelerden biri Türkiye'dir. Tabii ki bir cari açık var ama burada da önemli bir azalma var.

Elimizde yeni bir tek sorun var, o da enflasyonun yükseliyor olması ama orada da aldığımız tedbirler ve Merkez Bankamızın duruşu sayesinde önemli ölçüde çekirdek enflasyondaki artış duruldu. Şu anda cari açık ve enflasyon bizim için çok önemli hususlardır. Biz enflasyonu tekrar yüzde 5-7 aralığına, daha sonra da orta-uzun vadede yüzde 5'in altına mutlaka indirmeliyiz. Bu, Türkiye'de yüksek, sürdürülebilir büyümenin ön koşuludur."

Samimi bir analizin, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili bir riski, son derece düşük olarak değerlendireceğini vurgulayan Şimşek, "Eğer başka türlü mülahazalar olmazsa, Türkiye'nin kredi notunda bu noktada bir değişiklik öngörmüyorum" dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler