FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuzugöbeği mantarı altın gibi

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı Zerdalilik Köyü'nde yetişen kuzu göbeği mantarı, köylülerin yüzünü güldürdü.

Kuzugöbeği mantarı altın gibi

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı Zerdalilik Köyü'nde yetişen kuzu göbeği mantarı, köylülerin yüzünü güldürdü. Genç yaşlı bütün köylüler, yüksek fiyattan alıcı bulan bu mantarı toplama yarışına girişti.

Nadir yetişen kuzu göbeği mantarı, yüksek fiyat getirisiyle köylülere piyango sevinci yaşattı. Bayramiç İlçesi'ne 15 kilometre uzaklıkta bulunan Zerdalilik Köyü ormanlarında yoğun olarak yetişen kuzu göbeği mantarı, mart ve nisan aylarında köylülere adeta bayram yaptırıyor. Sezon başlangıcında kilosu 100 TL'ye alıcı bulan kuzu göbeğini daha sonra 60 TL'ye sattıklarını belirten Zerdalili Köyü'nden Haşim Coşkun, mantar toptancısının fazla olmamasından yakındı. Orman Bölge Müdürlüğü'nün düz kesim yapması nedeniyle üretimde düşüş olduğunu söyleyen Coşkun, "Bu kadar değerli olduğu için ziyan olacak diye ödümüz kopuyor. Tadına bile bakamıyoruz" dedi.

ORGANİK GIDA
Yurt dışına da ihraç edilen kuzu göbeği mantarı, Avrupa'da hem sofralık olarak tüketiliyor, hem de ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılıyor. Ziraat Yüksek Mühendisi Salih Bozkurt, Zerdalilik Köyü'ndeki tarım alanlarının ve toprağın yapısının kuzu göbeği mantarının yetiştirilmesine elverişli olduğunu söyleyerek organik bir gıda olarak sıklıkla tercih edildiğini kaydetti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler