FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

LPG'li araçları bekleyen büyük tehlike

Likit Petrol Gazı (LPG) ile çalışan araçlardaki yangınların en büyük sebebinin uzun süre benzin kullanılmamasından kaynaklandığı belirtildi.

LPG'li araçları bekleyen büyük tehlike

Likit Petrol Gazı (LPG) ile çalışan araçların bakım onarım uzmanı Adnan Karamanlı, otomobillerde sık sık meydana gelen yangınlara LPG sistemlerinin değil, uzun süre kullanılmayan benzin hortumların neden olduğunu söyleyerek "LPG'li araçlarınızı benzinsiz çalıştırmayın" uyarısında bulundu.

YANGINLARIN NEDENİ KULLANILMAYAN BENZİN HORTUMU

Genellikle benzin ile çalışan araçlara takılan LPG sistemleri, zaman zaman yaşanan kazalar yüzünden bazı sürücüleri tedirgin ediyor. Benzin litre fiyatının ucuz olmaması nedeniyle araçlarında LPG yakıt sistemleri kullanan sürücüler, ekonomik bir fayda sağlarken, yaşanabilecek yangınlar konusunda ise endişeler taşıyor. Trafik kazaları dışında yaşanan yangınların bir çoğunun LPG sistemlerinden değil, kullanılmayan benzin hortumlarından çıktığı belirtiliyor. Karbüratörlü araç kullanan vatandaşların uzun süre araçlarına benzin almamaları sebebi ile hortumlarda tahrişler ve yırtılmalar meydana geliyor. Uzun sürenin sonrasında alınan benzin ise yırtılan hortumlardan sızarak yangına neden oluyor. Bu yangınlar yeni nesil araçlarda daha az meydana geliyor. Bunun nedeni ise enjeksiyonlu araçlara LPG sistemi takılmış olsa bile, bu tür araçlar ilk önce benzin ile çalışıyor. Belirli bir sıcaklığa geldikten sonra bu tür araçlar LPG yakıt sistemine geçiş yapıyor. Bu sayede benzin hortumlarında daima benzin duruyor ve tahriş olasılığı azalıyor.
"ÇIKAN YANGINLARIN ÇOĞU BENZİN HORTUMUNUNDAN KAYNAKLANIYOR"

LPG'li araçlardan çıkan yangınlar hakkında bilgi veren Uzman Adnan Karamanlı, LPG sistemlerinin ikiye ayrıldığını, bunlardan birincisinin yeni nesil araçlara takılan sıralı sistem olduğu, ikincisinin ise eski araçlara takılan karbüratörlü sistem olduğunu söyledi. Genelde yangın çıkan araçların eski tip karbüratörlü, benzinle çalışmayan araçlar olduğunu belirten Karamanlı, "LPG'den yangın çıkan araçlarımız eski tip olanlardır.

YENİ ARAÇLARDA SORUN YOK

Vatandaş genelde aracını LPG'de çalıştırdığı için benzin hortumları çürüyor. Gazı bittiği zaman aracını benzinle çalıştırmak istiyor. Bu sırada daha önce kurumuş ve eskimiş hortumlardan kaçak oluyor ve bundan dolayı yangın çıkıyor. Bu durum yeni nesil araçlarımızda pek fazla görülmüyor. Yeni nesil araçlar ilk çalıştığında benzin ile çalışıyor. Bundan dolayı benzin sistemi de sağlam oluyor. LPG'li aracı olan müşterilerimizin 6 ayda bir kontrole gelerek sistemlerini kontrol ettirmesi gerekiyor. LPG'den çıkan bir sorundan dolayı yanan araç sayısı çok azdır. Çıkan yangınların birçoğu benzinden kaynaklanıyor"

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler