FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Memur borç batağında

KamuSen’in araştırması, kamu görevlilerinin meslek hayatlarını borç ödeyerek geçirdiklerini ortaya koydu.

Memur borç batağında

Araştırmaya göre yüzde 97’si borçlu olan memurların yüzde 45.2’si cezai yaptırımla karşılaştı.

Türkiye KamuSen ArGe Merkezi’nin yaptığı, ‘Memurların Borçlanma ve Borç Yapıları’ anketine, 81 ilde farklı kurum ve kuruluşlarda görev yapan 6 bin 606 memur katıldı. Araştırmaya göre kamu görevlilerinin yüzde 97’si her ay düzenli olarak borç ödüyor. Memurların yüzde 34,4’ünün aylık harcaması 3 bin liranın üzerinde, yüzde 69,2’sinin evine aylık 3 bin liranın altında kazanç giriyor. Kamu görevlilerinin yarısının (yüzde 50,5) 5 bin lira ile 50 bin TL arasında borcu var.
Yüzde 35’i taksit aksatıyor

Düzenli olarak borç ödemek zorunda olan kamu görevlilerinin yüzde 62,1’inin geçtiğimiz 3 yıl içinde çeşitli şekillerde borcunu ödeyememe sorunuyla karşılaştığı görüldü. Borçlarını ödeyememe sorunu ile karşı karşıya kalan memurların yüzde 45,2’si yaptırımla karşılaştı. Söz konusu kamu görevlilerinin yüzde 35,8’i taksitlerini aksattığı için ceza faizi ödedi, yüzde 7,2’sinin banka hesabına bloke konuldu, yüzde 5,7’si yasal yaptırımla karşılaştı ve yüzde 6’sı hakkında haciz işlemi uygulandı.

En fazla harcama kiraya

Kamu görevlilerinin zorunlu harcama kalemleri içinde en fazla payı kira ve konut giderlerinin teşkil ettiği görüldü. Araştırmaya katılan memurların yüzde 43,2’si en çok harcamayı konut, yüzde 32’si gıda, yüzde 12,6’sı ise eğitim için gerçekleştirdiğini belirtti. Araştırmada memurların zorunlu harcamaları için giyimden ve sosyal harcamalardan kıstığı ortaya çıktı.
50 bin liradan fazla borç

Araştırmada kamu görevlilerinin yarısının (%50,5) 5 bin lira 50 bin lira arasında borcu olduğu ortaya çıktı. Buna karşın memurların yüzde 20,1’inin borcunun 50 bin liranın üzerinde olduğu sonucuna ulaşıldı. Bir başka deyişle, Türkiye’de her 5 memurdan birinin 50 bin liradan fazla borcu bulunuyor.

Durum içler acısı

Anketin sonuçlarını değerlendiren Konfederasyon Başkanı İsmail Koncuk, “Bu anketimiz kamu çalışanlarının içler acısı durumunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Memurlar, başlarını sokacakları bir ev, ailesi için bir araba alabilmek uğruna hayatlarını ipotek altına alıp yaşamlarını feda etmektedirler” dedi.

Hayat borç ödemekle geçiyor

Memurların yalnızca yüzde 12’sinin borçlarının vadesi 1 yıldan daha kısa iken, yüzde 32,6’sının 13 yıl arası, yüzde 30,2’sinin 35 yıl arası, yüzde 21,4’ünün 510 yıl arası olduğu sonucuna ulaşıldı. Buna göre kamu görevlilerinin yüzde 84,2’si orta ve uzun vadeli borçlu iken ankete katılan kamu görevlilerinin yüzde 3,8’i ise borçlarının 10 yıldan daha uzun bir vadeye yayıldığını ve çok uzun vadeli borçlu olduklarını ifade etti.

BUGÜN GAZETESİ

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler