FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Memura zam şoku!

Ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle enflasyon ve büyüme tahminlerini revize etmek zorunda kalan hükümet, eski tahminlere dayanarak memur ve emekliye verdiği zamda ise değişiklik düşünmüyor.

Memura zam şoku!

Hükümet, değişen iç ve dış ekonomik şartlar nedeniyle 2014 ve 2015 yıllarına yönelik makro ekonomik hedef ve tahminlerini revize ediyor. Bu kapsamda enflasyon tahminleri yukarı, büyüme tahminleri ise aşağı çekilecek. Ancak bilindiği gibi revizyona uğrayacak enflasyon ve büyüme tahminleri, milyonlarca memur ve memur emeklilerine 2014 ve 2015 yıllarında yapılacak zammın belirlenmesinde temel veri olarak dikkate aldı.

2015 için yüzde 3+3

Hükümet ile Memur-Sen’in yaptığı görüşmelerin sonucunda memurlara 2014 yılı için net 123 lira, memur emeklilerine net 146 lira seyyanen zam verildi. Anlaşmayla enflasyon farkının 2014 yılında uygulanmaması, 2015 yılı içinse yüzde 3 artı 3 zam yapılması karara bağlandı.

Yeni enflasyon tahmini ise 123 lira ve 146 liralık zammın hesabında kullanılan oranın üzerinde olacak. Bu revizyonla 2014 ve 2015 yıllarında ülkede daha yüksek enflasyon yaşanacağı resmen ilan edilmiş olacak. Zaten 2014 yılı programında yüzde 5,3 olarak hedeflenen tüketici enflasyonu bu yılın 8 ayında yüzde 6,28’e yıllık ise yüzde 9,54’e yükseldi.
Memur kapsamda yok

Edinilen bilgilere göre ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı “revizyon” kapsamında memur ve emekli maaş zammı yer almıyor. Önümüzdeki günlerde açıklanacak 2015 programı ve orta vadeli programda yükselen enflasyonun olumsuz etkilediği toplumun geniş kesimlerine yönelik bir iyileştirme revizyonu yapılmayacak. Eski enflasyon tahmini üzerinden aldığı zamla yetinmek durumunda kalacak olan memurlar enflasyon farkı da alamayacağı için enflasyona yenik düşecek.
Haziranda enflasyon farkı oluşmadı

Enflasyon farkı olmaksızın uygulanan seyyanen zammın enflasyonun durgun seyrettiği dönem yerine artışa geçtiği bir dönemde yapılması memura yaramadı. Örneğin, 2014 zammı seyyanen yerine yüzde 3 artı 3 oranında uygulanmış olsaydı, haziran enflasyonu yüzde 5,7 gerçekleştiği için, memur ve emeklilere 2,7 puan ilave enflasyon farkı ödenecekti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler