FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası 8 ay sonra faiz artırdı, dolar yükseldi

Merkez Bankası geç likidite penceresi fazini yüzde 12,25'ten yüzde 12,75'e çıkardı. Banka politika faizi ve faiz koridorunda ise değişikliğe gitmedi.

Merkez Bankası 8 ay sonra faiz artırdı, dolar yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıkladı.

TCMB, piyasaların beklediği gibi politika faizi ve faiz koridorunda herhangi bir değişikliğe gitmezken, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranında 50 baz puan artış yaptı. Piyasalar 100 baz puan artış bekliyordu.

MB, en son 27 Nisan 2017 tarihinde GLP'de değişikliğe gitmişti.

TCMB, PPK'nın ekim ayı toplantısında politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde, GLP borç verme faiz oranını da yüzde 12,25'te sabit tutmuştu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"2017 yılı genelinde toplam talep güçlü bir seyir izlerken kredilerde hızlı bir artış gözlenmiştir. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.

Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir."

Dolar sert tepki verdi **Merkez Bankası'nın bu hamlesi piyasaların beklentisini karşılamayınca ilk tepki döviz piyasasında görüldü. Karar öncesinde 3,83 seviyelerinde olan dolar kuru, bir anda 3.89 seviyesinin üzerine çıktı.

Analistler, TCMB'nin beklentileri karşılamayan faiz artırım kararının piyasada TL ve TL varlıklar açısından negatif fiyatlama eğilimini destekleyeceğini düşünüyor.

Dolar/TL'de 3.8850 seviyesinin aşılması halinde 3.90'lara doğru yükselişin devam edebileceği, yıl sonundaki düşük likiditenin volatiliteyi artırabileceği öngörülüyor.**

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gedikli: Merkez Bankası karışık mesaj verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Dr.Bülent Gedikli, Merkez Bankası'nın kararını Twitter hesabında yorumladı.

Ekonomistler faiz kararını değerlendirdi Analistler, Merkez Bankası'nın kredibilitesini tesis etmesi için bu kararı "kaçan bir fırsat" olarak değerlendiriyor.


**QNB Finans Yatırım'dan Baş Ekonomist Burak Kanlı:

TCMB büyük bir fırsat tepti**TCMB, beklentiden az faiz artışına giderek piyasaları hayal kırıklığına uğrattı. Oysa bu, TCMB için, kredibilitesini tesis etmesi için büyük bir fırsattı. Şimdi piyasaya kararlı olduğu mesajını verseydi, daha sonra faiz indirim adımlarını da rahat bir biçimde atabilecekti enflasyonun düşmesi halinde.

TCMB'nin beklenenden düşük faiz artırımına karşın, karar metninde enflasyona dair daha şahin bir söyleme geçti. Ancak piyasa eyleme odaklanacaktır ve bu kararı olumsuz algılayacaktır. TL, diğer gelişmekte olan para birimlerine göre birkaç haftadır daha iyi duruyordu, ancak bu seyrin önümüzdeki dönemde tersine döndüğünü görebiliriz.

**Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol:

**

**
TL varlıklarda negatif fiyatlama eğilimini destekler

**

TCMB'nin beklentileri karşılamayan faiz artırım kararı, piyasada TL ve TL varlıklar açısından negatif fiyatlama eğilimini destekleyecek.

TCMB'nin bu kararı ardından TL'de negatif bir performans görülmesi bekleniyor. Dolar kurunda 3.8850'lerin aşılması durumunda yükseliş 3.90'lara doğru devam edebilir. Yıl sonundaki düşük likidite volatiliteyi artırabilir.

Öte yandan, TCMB metinde büyük değişime gitmezken ayrıca gelecek dönemde yeni faiz artırımları yapabileceği konusunda da güçlenen bir yorum yapmıyor. TL için negatif olan kararın ardından TCMB artık TL'de ne kadar negatif tepki verileceğine göre faiz kararlarını Ocak ayından itibaren yeniden şekillendirecektir.

**Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı:

**

**
Parasal duruşta beklentilerin altında sıkılaşma destekleyici küresel ortamda kabul edilebilir

**

Her ne kadar GLP faiz oranında gerçekleşen artış beklentilerin altında kalsa da TCMB’nin yayımladığı faiz notunda, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışında artan risklere dikkat çekmesini ve bu doğrultuda da parasal duruşun sıkılaştırılmasına yönelik ifadesini, fiyat istikrarı hedefini gözetme konusundaki kararlılığının devam ettiği yönünde yorumluyoruz.

Nitekim, mevcut durumda TCMB fonlamasının tamamının GLP’de gerçekleştiği tablonun kısa vadede korunmasını ve ortalama fonlama maliyetinin %12,25’ten %12,75’e çıkarak parasal duruşun sıkılaşması anlamına geleceğini düşünüyoruz.

Ayrıca, dünkü Fed kararlarının küresel piyasalar açısından güvercin olarak algılanabileceği sonuçlarının da göz önüne alınması durumunda, faiz kararının kur üzerinde yaratmış olduğu ilk tepkinin yumuşaması açısından destekleyici olabileceğini tahmin ediyoruz.

Önümüzdeki dönemde enflasyon baskılarının azalması yönünde gelişmelerin oluşması halinde de, fonlama kompozisyonunda GLP’nin kademeli azaltılmasını ve ortalama fonlama maliyetinin gerilemesini bekleriz. Gerek reel kurun hem kendi içinde tarihsel hem de benzer diğer gelişmekte olan ülke kurlarına göre aşırı değersiz seviyeleri nedeniyle nominal kurun değerlenme yönündeki eğiliminin, gerekse de petrol fiyatlarında yaşanan rallinin hız kesmesinin, baz avantajıyla da birlikte, enflasyon görünümünde riskleri azaltma yönünde destek sağlayabileceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.


Meksa FX Analisti Serkan Uludağ:
TCMB, piyasa oyuncularını tatmin etmedi

Geç likidite penceresinde 50 baz puanlık artış yaptığını açıklayan TCMB, piyasa oyuncularını tatmin etmedi. Son haftalarda, özellikle beklentinin çok üzerinde kalan enflasyon verisi sonrası iyice artan faiz oranı artış beklentisi, 75 baz puan ile 125 baz puan arasında bir artışı öngörüyordu. Bu sebeple de, TL'de değer kazançları başlayarak dolar karşısında 3.80'e kadar gerilediğine şahit olduk.

50 baz puanlık bir artış, beklentinin altında kaldığı için, ilk aşamada TL'nin değer kayıpları ile karşılaşıldı. 3,89'a doğru hareket eden parite için kritik direnç 3,8770 civarında. İlk denemede bu seviyenin üzerinde kalmaya çalışsa da, yeniden 3,8690'a kadar geriledi. Gün içinde 3,8770'ye dikkat etmeye devam edeceğiz. Bu direnç bölgesinin üzerindeki kapanışlar (H4), 3,90/3,91 aralığına kadar yukarı hareketin önünü açabilir. Ancak 3,8770 kırılmaz ise, geri çekilme hareketleri ile 3,8607, 3,8483 ve 8,8330'a doğru tepkiler izleyebiliriz. Fakat şu tabloda rüzgarın terse dönerek 3,80 desteğini kırma potansiyeli oldukça zayıf.


Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler