FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık düzenlemesi

Merkez Bankası, son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiğini belirterek, yeni bir düzenlemeye gitti. Yeni düzenleme ile 5,3 milyar TL piyasadan çekilecek, yaklaşık 1,4 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçecek.

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık düzenlemesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkan oranı üst sınırının yüzde 60'tan yüzde 55'e düşürüldüğü, tüm dilim aralıklarının da 5'er puan aşağı çekildiği belirtilerek, "Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 5,3 milyar Türk lirası likiditesi piyasadan çekilecek olup, yaklaşık 1,4 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçecektir." açıklaması yapıldı.

TCMB'den yapılan açıklamada, son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiği kaydedildi.

Bu durum dikkate alınarak fiyat ile finansal istikrara destek sağlanması maksadıyla rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkanına ilişkin üst sınır ile dilim aralıklarında değişiklik yapıldığı aktarılan açıklamada, "Buna göre, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkan oranı üst sınırı yüzde 60'tan yüzde 55'e düşürülmüş, tüm dilim aralıkları da 5'er puan aşağı çekilmiştir. Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 5,3 milyar Türk lirası likiditesi piyasadan çekilecek olup, yaklaşık 1,4 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçecektir." ifadelerine yer verildi.

MERKEZ'DEN REESKONT KREDİLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1 Şubat 2018'e kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, vadesinde ödenmesi halinde dolar için 3,7000 kuru kullanarak Türk lirası (TL) olarak yapılabilmesine imkan sağladı.

TCMB'den ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine ilişkin yapılan açıklamada, son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlendiği belirtildi.

Açıklamada, "Bu durum dikkate alınarak, 1 Şubat 2018 (dahil) tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin, kredinin vadesinde ödenmesi halinde ABD doları için 3,7000, avro için 4,3000, İngiliz sterlini için 4,8000 kuru kullanılarak TL olarak yapılabilmesine olanak tanınması ve kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun sabitleme kurundan yüksek olması durumunda kredi kullandırım tarihindeki işlem kurunun esas alınmasına karar verilmiştir." denildi.

Merkez'in hamlesi sonrası dolar düşüşe geçti

Merkez Bankası'nın rezerv opsiyonu mekanizmasında değişikliğe gitmesi ile dolar/TL paritesi 3,8654 seviyesine kadar geriledi.

Merkez Bankası'nın rezerv opsiyonu mekanizmasında değişikliğe gitmesi sonrası dolar/TL düşüşe geçti.

Saat 09.59'de 3,8840 seviyesinden işlem gören dolar/TL paritesi, karar sonrası 3,8654 seviyesine kadar çekildi. Euro/TL de bu dolardaki düşüşe paralel 3,51 seviyesinden 3,48 seviyesine indi.

Söz konusu değişiklik ile yaklaşık 5,3 milyar Türk Lirası likiditesi piyasadan çekilecek, yaklaşık 1,4 milyar dolar tutarında döviz bankaların kullanımına geçecek.

Saat 10.20 itibariyle dolar/TL 3,8675 seviyesinden işlem görürken; euro/TL 3,8886 civarında seyretti.

REZERV OPSİYONU MEKANİZMASI (ROM) NEDİR?

ROM, bankaların TCMB’de tutmak zorunda oldukları Türk lirası zorunlu karşılıkların belirli bir yüzdesini döviz (dolar ve/veya euro) ve standart altın cinsinden tesis edebilmelerine imkân tanıyan bir uygulamadır. ROM ile bankalara Türk lirası likidite gereksinimlerini karşılamak için döviz varlıklarını belli oranlarda kullanabilme imkânı sunulmaktadır. Böylelikle bankalar, Türk lirası zorunlu karşılıkları tesis etmede esneklik kazanmakta ve gönüllü olarak Merkez Bankasında döviz rezervi biriktirmektedir.

Otomatik dengeleyici olarak çalışması beklenen ROM, sermaye akımlarının yurt içi piyasalarda oluşturduğu döviz kuru oynaklığını düşürmekte ve bu nedenle faiz koridoruna olan ihtiyacı kısmen azaltmaktadır.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler