FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez'den flaş enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonda belirgin iyileşme olana kadar para politikalarında "sıkı duruş"un süreceğini söyledi.

Merkez'den flaş enflasyon açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonda belirgin iyileşme olana kadar para politikalarında "sıkı duruş"un süreceğini söyleyerek, yüzde 7,6 olan yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8,9'a çıkardı.

"Enflasyon Raporu"nu sunmak amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Başçı, "Önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikalarında sıkı duruş sürecek" dedi.

Önümüzdeki dönemde enflasyonda ana eğilimin "aşağı yönlü" olacağını da vurgulayan Başçı, kredilerdeki mevcut düzeylerin, orta vadede enflasyon üzerindeki baskıyı azaltacağının altını çizdi.

Kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiğini de belirten Başçı, ticari kredilerin bireysel kredilere göre daha hızlı büyüdügüne dikkat çekti.

Kredilerdeki bu gelişmelerin cari işlemler açığının dengelenmesi için yürütülen çalışmaları destekleyeceğini de vurgulayan Başçı, "Bu durum 2015'te enflasyonu düşürücü bir faktör olacak" dedi.

Sunumunda küresel finans piyasalarındaki gelişmelere değinen Başçı, piyasalarda üçüncü çeyrekte oynaklık aşandığını hatırlattı.

Bu dönem içinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımları yoluyla piyasaya para sürmeyi sonlandırdığını da belirten Başçı, bu gelişmenin dünya ekonomisinde "çok da çekinildiği kadar" etki yapmadığını vurguladı.

Türkiye'nin risk priminin üçüncü çeyrekte diğer gelişmekte olan ülkelere benzer seyir gösterdiğini ifade eden Başçı, küresel pazarlardaki zayıf talebe rağmen ihracatın büyümeyi desteklemeye devam etiğini söyledi.

DHA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler