FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez'den yeni hamleler

TCMB, küresel para politikalarındaki normalleşme süreci kapsamında yeni adımlar attı.

Merkez'den yeni hamleler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), para politikalarında hareket ve normalleşme süreci kapsamında yeni hamlelerde bulundu.

Zorunlu karşılıklarda değişiklik

Merkez, çekirdek dışı yükümlülükler için üç yıldan uzun vadeyi teşvik etmek amacıyla mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarının değiştirildiğini duyurdu.

TCMB'den yapılan açıklamada, "Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası" çerçevesinde çekirdek dışı yükümlülükler için üç yıldan uzun vadeyi teşvik etmek amacıyla mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarının değiştirildiği belirtildi.

Mevcutta yüzde 20 olan 1 yıla kadar vadeli mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülükleri, yüzde 25 olarak yeniden belirlendi.

Bu oran 2 yıla kadar olan söz konusu yükümlülükler için yüzde 14'ten yüzde 20'ye, 3 yıla kadar olanlar için yüzde 8'den yüzde 15'e yükseltilirken; 5 yıla kadar olan yükümlülükler için yüzde 7 olarak sabit tutuldu; 5 yıldan uzun vadeli olanlar için ise oran yüzde 6'dan yüzde 5'e çekildi.

Yeni oranların, 28 Ağustos 2015 tarihinden sonra oluşacak yeni yükümlülüklere 23 Ekim 2015 tarihli tesis döneminden itibaren uygulanacağı aktarılan açıklamada, "28 Ağustos 2015 tarihi itibarıyla mevcut yükümlülüklere vadeleri sonuna kadar, mevcut oranların uygulanmasına devam edilecektir" ifadelerine de yer verildi.

Türk Lirası'nda zorunlu karşılık artırımı

Merkez Bankası, bankacılık sektörünün aracılık maliyetlerinin azaltılması ve çekirdek yükümlülüklerinin desteklenmesi amacıyla, Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında değişiklik yaptı.

TCMB'den yapılan açıklamada, banka tarafından 18 Ağustos 2015 tarihinde açıklanan "Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası" kapsamında, bankacılık sektörünün aracılık maliyetlerinin azaltılması ve çekirdek yükümlülüklerinin desteklenmesi amacıyla, Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında değişiklik yapıldığı kaydedildi.

Buna göre Türk lirası cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında 1 Eylül 2015 tarihinde 50 baz puan, 1 Ekim 2015 tarihinde 50 baz puan ve 1 Aralık 2015 tarihinde 50 baz puan olmak üzere; toplamda 150 baz puan artırıma gidildi.

Açıklamada, uygulama esaslarının 21 Ekim 2014 tarihli basın duyurusunda açıklanan şekliyle devam edeceği de ifade edildi.

Üç yıldan uzun vadeye teşvik

Banka ayrıca, çekirdek dışı yükümlülükler için üç yıldan uzun vadeyi teşvik etmek amacıyla mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarını aşağıdaki şekilde değiştirdi.

Yeni oranlar, 28 Ağustos 2015 tarihinden sonra oluşacak yeni yükümlülüklere 23 Ekim 2015 tarihli tesis döneminden itibaren uygulanacak. 28 Ağustos 2015 tarihi itibarıyla mevcut yükümlülüklere vadeleri sonuna kadar, mevcut oranların uygulanmasına devam edilecek.

Döviz ve efektif piyasa limitlerinde yüzde 130 artırım

Merkez Bankası son olarak, döviz ve efektif piyasalarında işlem yapma limitlerini yüzde 130 oranında artırdı. TCMB'den yapılan açıklamada;

"1- “Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası”nda belirtildiği gibi, döviz likiditesinin desteklenmesi amacıyla, bankaların TCMB nezdindeki döviz ve efektif piyasalarında işlem yapma limitleri 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren, yaklaşık % 130 oranında artırılarak (bugünkü EURUSD paritesi esas alındığında) 50 milyar ABD dolarına yükseltilmiştir.
2- Bankalara ABD doları ve euro bazında limitleri ayrı ayrı bildirilecektir.
3- Bu çerçevede, bankalara tahsis edilen depo limitleri ile ROM kapsamında TCMB’de bulundurulan altın ve döviz varlıklarının toplamı, yurtdışı şubeleri dahil olmak üzere, bankaların gelecek 1 yıldaki yurtdışı borç ödemelerinin tamamını fazlasıyla karşılayabilecek seviyeye yükselmiştir.
Kamuoyunun bilgisine sunulur" ifadeleri kullanıldı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler