FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milyonlarca kişiye müjdeli haber!

Yakında Meclis'te görüşülecek torba yasa tasarısından müjdeler çıkmaya devam ediyor.

Milyonlarca kişiye müjdeli haber!

Evde yakınına bakanlara emeklilik yolu açılıyor. Çalışan anneye de aylık 300 lira kreş yardımı gündemde...

Milyonlarca kişi bu ay Meclis'te görüşülmesi beklenen torba yasa tasarısına kilitlendi. Genel Sağlık Sigortası ve Bağ-Kur prim borcu olanlara af ve yapılandırma, taşeron işçilere yönelik iyileştirme, çocuk teşviği, 4C'liye kadro, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak gibi çok sayıda düzenlemenin yer almasının beklediği torba tasarıdan müjdeler çıkmaya devam ediyor. Evde yakınına bakanlara sigorta ve emeklilik yolu açılıyor. Çalışan kadınlara da her ay 300 lira kreş yardımı gündemde.
PRİM ÖDENECEK
Evde bakıma muhtaç yakını olup da evinde bu kişilere bakan yaklaşık 400 bin kişiye 'evde bakım parası' adı altında her ay net asgari ücret kadar para veriliyor. Edinilen bilgiye göre; şimdi torba yasa tasarısı ile bu kişilerin, Sosyal Güvenlik Kurumu'na her ay asgari ücret üzerinden prim ödenerek, emekli olmaları da sağlanacak. Ancak evde yakınına bakanların primini kendilerinin mi devletin mi yatıracağı netleşmedi. Ancak evde bakım parası alabilmek için ailede kişi başı gelirin asgari ücretin 3'te 1'inden az olması şart. Geliri olmayan evde bakım yapana prim yükü getirilmesi beklenmiyor. Primleri devletin ödemesi ya da orta yol bulunması seçenekler arasında gösteriliyor.
KREŞLER ÇOĞALACAK
Torba yasa tasarısı ile bir müjde de çalışan annelere geliyor. Geniş kapsamlı çocuk teşviği paketine kreş yardımı da ekleniyor. Edinilen bilgiye göre; çalışan kadınlara her ay 300 lira kreş yardımı gündemde. Ayrıca kreş açmak isteyenlere de çok sayıda kolaylık geliyor. Böylece kreş sayısı artacak.
YAŞLI VE ENGELLİYE HARÇLIK GELİYOR
Engellilere ve yaşlılara şahsi giderlerini karşılayabilmeleri için her yıl belirlenecek miktar üzerinden harçlık verilecek.

NELER VAR?
Torba yasa tasarısında yer alması planlanan bazı düzenlemeler şöyle:
- Genel Sağlık Sigortası borcu olan yaklaşık 4 milyon kişiye af ve yapılandırma imkanı geliyor.
- Bağ-Kur prim borcu olan yaklaşık 3 milyon kişiye af ve yapılandırma imkanı sağlanacak.
- Taşeron işçilerinin yıllık izin, kıdem tazminatı, maaş gibi sıkıntılarını çözmeye yönelik düzenleme yapılacak.
- 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak konusu karara bağlanacak. Anlaşma sağlanırsa, intibak zammının tasarıya eklenmesi bekleniyor.
- 4C'lilere kadro konusunda anlaşmaya varılırsa, bu konu da tasarıya eklenecek.
- Doğum yapan kadına iş güvencesi, prim desteği, esnek çalışma seçeneği ve muayene izni gibi önemli destekler sağlanıyor.
- 3 çocuk yapan kadına 6 yıl borçlanma hakkı veriliyor. Borçlanma için çocukların sigorta tescil tarihinden sonra doğmuş olması şartı kaldırılıyor.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler