FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren haber!

Kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan tasarı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren haber!

İçişleri Bakanlığı, polisin, basın, siyasi parti ve sendikalara ilişkin bazı görevlerinin başka kurumlara devredilmesinin yolunu açan yeni bir çalışma başlattı. Buna göre vatandaşlar pasaport ve ruhsat almak için polise başvurmayacak.

İçişleri Bakanlığı, polisin, basın, siyasi parti ve sendikalara ilişkin bazı görevlerinin başka kurumlara devredilmesinin yolunu açan yeni bir çalışma başlattı.

Hizmet kalitesini arttırma ve hizmeti hızlandırma amacıyla başlatılan çalışmayla devletin, resmi işlerde tüzel kuruluş ve vatandaştan istediği belge miktarının azaltılması hedefleniyor.

İçişleri Bakanı Muammer Güler'in talimatıyla başlatılan çalışmayla, güvenlik gerekçesiyle, sıkıyönetim dönemlerinden beri polis tarafından yürütülen bazı görevlerin, vatandaşa daha iyi hizmet götürülmesi amacıyla sivil kurumlar tarafından yapılması amaçlanıyor. Uygulamanın hayata geçirilmesiyle, polisin asayiş hizmeti dışında aldığı bütün görevler kaldırılacak. Böylece, polisin asli işi asayiş hizmetlerinde görevlendirilmesiyle tasarruf sağlanacak.

Buna göre, basın yayın büro amirlikleri ve basın izleme büroları kapatılacak. Polisin basını izleme gibi bir görevi bulunmayacak. Polis, basın aracılığıyla işlenen suçlarla ilgili gerekli bilgi ve belgeyi savcının izniyle RTÜK'den isteyecek.

Polisin siyasi parti ve sendikalarla ilgili görevleri, valiliklere devredilecek. Polisin, siyasi parti ve sendikalarla ilgili açık alanlarda yapacakları mitinglerde güvenlik önlemi alma dışında bir görevi bulunmayacak.

Pasaport nüfustan

Vatandaşlar pasaport almak için polise başvurmayacak. Pasaportlar İçişleri Bakanlığına bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce verilecek.

Mevcut durumda, pasaport alacak kişi emniyete başvuruyor. Polis, kendi kayıtlarını inceleyerek pasaport başvurusu yapan kişinin herhangi bir kısıtlama olup olmadığına bakıyor. Detaylı bir incelemenin ardından başvuru yapan kişinin engeli yoksa pasaport veriliyor.

Herhangi bir güvenlik açığı oluşmaması için altyapı hazırlanıp gerekli önlemler alındıktan pasaport işlemleriyle ilgili işler nüfus müdürlüklerine devredilecek.

Ruhsatlar bayiden ya da noterden

Yeni uygulama ruhsat işlerinde de kolaylık getiriyor. Uygulamanın hayata geçmesiyle vatandaşlar taşıt ruhsatı için emniyete başvurmayacak. Ruhsatlar, eğer araç sıfır ise satın alındığı bayiden, ikinci el araç alınıyorsa satışın yapıldığı noterden verilecek.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler